Kalina Carlesiova

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxKalina Carlesiova
alternativní popis obrázku chybí
Kvetoucí kalina Carlesiova
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádštětkotvaré (Dipsacales)
Čeleďkalinovité (Viburnaceae)
Rodkalina (Viburnum)
Binomické jméno
Viburnum carlesii
Hemsl. ex F.B.Forbes & Hemsl., 1888
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kalina Carlesiova (Viburnum carlesii) je opadavý keř pocházející z východní Asie. Vyznačuje se silně vonnými, růžovými nebo bílými květy a je považována za jednu z nejkrásnějších kalin. Je vysazována jako okrasná dřevina.

Synonyma[editovat | editovat zdroj]

  • kalina korejská

Popis[editovat | editovat zdroj]

Kalina Carlesiova je opadavý kulovitý keř dorůstající až 3 metrů výšky. Kůra je šedohnědá. Mladé větévky jsou šedavé a hustě hvězdovitě chlupaté, později olysávající. Listy jsou vstřícné, vejčité až vejčitě oválné, 3 až 10 cm dlouhé, špičaté, na bázi zaoblené až lehce srdčité, s tlustým krátkým řapíkem. Čepel listů je na okraji zoubkatá, na líci matně zelená a řídce chlupatá jednoduchými i hvězdovitými chlupy, na rubu šedozelená a hustě chlupatá. Žilnatina je zpeřená, se 5 až 7 páry postranních žilek. Žilky zpravidla nedosahují špiček zubů. Květy jsou silně vonné, v hustých polokulovitých, 5 až 8 cm širokých vrcholících. Kalich je drobný, zelenavý nebo načervenalý. Koruna je zprvu růžová, později bílá, asi 1,2 cm široká a s korunní trubkou 6 až 10 mm dlouhou. Kvete v dubnu až květnu. Tyčinky jsou dlouhé asi 5 mm, přirůstají v polovině nebo pod polovinou korunní trubky. Čnělka je asi stejně dlouhá jako kalich. Plody jsou modročerné, oválné, asi 1 až 1,4 cm dlouhé.[1][2][3]

Druh se vyskytuje v lesích Japonska a Koreje (var. carlesii) a v Číně v provincii An-chuej (var. bitchiuense).[1]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Občas používaný český název kalina korejská není příliš vhodný vzhledem k existenci kaliny Viburnum koreanum, která si jej jistě zaslouží více.

Význam[editovat | editovat zdroj]

Kalina Carlesiova je považována za jednu z nejkrásnějších kalin. Do Evropy byla přivezena v roce 1902. Kultivarů není mnoho. 'Aurora' má sytě červená poupata a růžové květy, 'Diana' se posléze odbarvuje až do bíla.[2][3] Druh je uváděn v několika kultivarech ze sbírek Dendrologické zahrady v Průhonicích,[4] letité keře jsou i v Průhonickém parku poblíž Podzámeckého rybníka.

Mimo původního čistého druhu jsou také pěstováni jeho kříženci. Kalina kulovitá (Viburnum x carlcephalum) je kříženec s kalinou čínskou (V. macrocephalum), vhodný i pro chladnější oblasti. Kalina Burkwoodova (Viburnum x burkwoodii) je stálezelený kříženec s kalinou užitečnou (V. utile). Kalina Juddova (V. x juddii) je vhodná i na zastíněnější stanoviště.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b YANG & VALÉRY MALÉCOT, Qiner; MALÉCOT, Valéry. Flora of China: Viburnum carlesii [online]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b Dendrologie online: Viburnum carlesii [online]. Dostupné online. 
  3. a b c KOBLÍŽEK, J. Jehličnaté a listnaté dřeviny našich zahrad a parků. 2. vyd. Tišnov: Sursum, 2006. ISBN 80-7323-117-4. 
  4. Florius - katalog botanických zahrad [online]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]