Josef Nývlt

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
plk. Josef Nývlt
Narození12. února 1916
Velké Svatoňovice
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí15. září 1942
Biskajský záliv
Příčina úmrtísestřelen v boji
Národnostčeská
Povoláníbojový pilot
ZaměstnavatelRoyal Air Force
Partner(ka)Jacqueline Hamiltonová
Dětidcera Karol
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Plk. Josef Nývlt (12. února 1916 Velké Svatoňovice15. září 1942 Biskajský záliv) byl pilot 311. československé bombardovací perutě RAF a oběť druhé světové války.

Život[editovat | editovat zdroj]

Před druhou světovou válkou[editovat | editovat zdroj]

Josef Nývlt se narodil 12. února 1916 ve Velkých Svatoňovicích na Trutnovsku. Ve svém rodišti vychodil obecnou školu, tři ročníky měšťanské pak v Úpici a poslední v Trutnově. Následně vystudoval obchodní akademii v Hradci Králové. Vojenskou prezenční službu nastoupil 1. října 1936, v jejím rámci absolvoval školu důstojníků letectva v záloze v Prostějově a pilotní výcvik v Chebu. Službu ukončil v roce 1938 v hodnosti četaře aspiranta.

Druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

Po německé okupaci v březnu 1939 opustil Josef Nývlt Protektorát Čechy a Morava a přes Slovensko přešel do Budapešti, kde se přihlásil na francouzském velvyslanectví. Přes Jugoslávii, Řecko, Turecko a Sýrii se dostal do Libanonu, odkud 17. dubna 1940 odplul do Francie. V Agde byl zařazen ke zde vznikající československé zahraniční jednotce a k letecké skupině. Do bitvy o Francii nezasáhl a po jejím pádu se v červnu 1940 přesunul do Velké Británie, kde byl přijat do Royal Air Force a zařazen k 24. dopravní peruti v Hendonu určené pro letce s nedokončeným výcvikem nebo malým náletem. Po výcviku sloužil u výcvikové jednotky 1. SS Cranwell, kde působil jako pilot výcvikových letů pro radiotelegrafisty a sám si tak zvýšil počet nalétaných hodin. Dne 23. září 1941 byl převelen do 311. československé bombardovací peruti v Honningtonu, kde absolvoval další výcvik a 18. dubna 1942 byl zařazen mezi operační piloty. Prvního bojového letu se zúčastnil na pozici druhého pilota 22. dubna téhož roku nad Le Havrem. Nedlouho poté došlo k převelení perutě pod Pobřežní velitelství, po kterém se účastnila převážně protiponorkových hlídkových letů. Dne 10. srpna 1942 provedl pod jeho velením stroj Vickers Wellington MK.IC.HF 922 KX-H severně od myslu Ortegal potopení německé ponorky U 578 pod velením korvetního kapitána Ernsta Augusta Rehwinkela.[1]. Tím se stal prvním československým pilotem, který to dokázal. Dne 15. září 1942 byl stroj Vickers Wellington MK.IC.HD 892 KX-H pod velením Josefa Nývlta sestřelen dálkovým stíhacím letounem Junkers Ju 88 poručíka Williho Deupera nad Biskajským zálivem. Nikdo z posádky nepřežil a moře žádné z těl nevyplavilo.

Rodina[editovat | editovat zdroj]

Josef Nývlt se ve Velké Británii zasnoubil s Jacqueline Hamiltonovou, ke sňatku však z důvodu jeho úmrtí nedošlo. Ze vztahu se narodila dcera Karol. Aby mělo dítě otce uzavřela Jacqueline formální sňatek s Nývltovým přítelem por. Josefem Stehlíkem. Po válce a návštěvě matky a dcery u Nývltových rodičů bylo manželství opět rozvedeno.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Posmrtná ocenění[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]