José de Espronceda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
José de Espronceda
Narození25. března 1808
Almendralejo
Úmrtí23. května 1842 (ve věku 34 let)
Madrid
Místo pohřbeníHřbitov svatého Justa (40°24′7″ s. š., 3°43′44″ z. d.)
Povolánípolitik a básník
Žánrlyrika
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikicitátů citáty na Wikicitátech
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

José de Espronceda, celým jménem José Ignacio Javier Oriol Encarnación de Espronceda y Delgado (25. března 180823. května 1842) byl španělský romantický básník.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se ve městě Almendralejo ve Španělsku, v mládí vytvořil tajnou společnost spiklenců proti králi Ferdinandu VII., snažících se pomstít smrt Rafaela del Riega. Po zatčení byl uvězněn v klášteře. Později opustil španělsko a žil v Lisabonu, Belgii, Francii, Anglii a Nizozemí. Do Španělska se vrátil v roce 1833, stal se činným v krajně levicovém křídle španělské politiky.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

K literatuře ho dovedl jeho učitel a básník Alberto Lista. Pod jeho vlivem začal Espronceda ještě při internaci v klášteře psát nedokončenou historickou báseň El Pelayo. V roce 1834 napsal historický román Sancho Saldaña, napodobeninu Waltera Scotta. Jeho nejvýznamnějším dílem je historická poema Salamanský student (El estudiante de Salamanca, 1840, vlastně romantické zpracování donjuanovského tématu) a Ďábel svět (El diablo mundo, 1841, nepříliš zdařilá filosofická alegorie). Některá jeho další díla jsou Jarifa při orgii (A Jarifa en una orgía, melancholická lyrická báseň), Kat (El verdugo), Zpěv kozákův (Canción del cosaco), Píseň pirátova (La canción del pirata) s tematikou svobody a individualismu a Hymnus na slunce (Himno al sol). Byl typickým romantikem, patrně nejvýznamnějším španělským romantickým básníkem.

José de Espronceda.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku José de Espronceda na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]