Jasmín křovitý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxJasmín křovitý
alternativní popis obrázku chybí
jasmín křovitý (Chrysojasminum fruticans)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhluchavkotvaré (Lamiales)
Čeleďolivovníkovité (Oleaceae)
Rodjasmín (Chrysojasminum)
Binomické jméno
Chrysojasminum fruticans
(L.) Banfi, 2014
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jasmín křovitý (Chrysojasminum fruticans,[1][2] syn. Jasminum fruticans) je poloopadavý nebo stálezelený keř pocházející z jižní Evropy.


Popis[editovat | editovat zdroj]

Jasmín křovitý je keř vysoký 0,5 m až 2 m s poloopadavými nebo stálezelenými listy vyrůstajícími na tenkých hranatých metlovitých větvích.

Listy jsou zelené, trojčetné, střídavé, obvejčité až obkopinaté, na bázi dlouze klínovité, celokrajné, na vrcholu tupé. Jsou dlouhé 0,7–2 cm (0,7–3 cm). [3]

Žlutě zbarvené květy velikosti kolem jednoho centimetru se objevují v období května až června. Vyrůstají na krátkých postranních výhonech v květenství až po 5 květech. Jsou pětičetné oboupohlavné, kalich je zvonkovitý, s 5 úzkými cípy; koruna je řepicovitá, žlutá, s trubkou asi 1,5 cm dlouhou, v ústí chlupatou, korunní cípy jsou ploše rozložené, mají 12–15 mm v průměru; tyčinek je 5; semeník je svrchní. Na rozdíl od ostatních jasmínů nevoní tak intenzivně.[3]

Plodem je lesklá černá nebo temně červenofialová kulovitá bobule o průměru 7–9 mm.[3]

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Vyskytuje se v celém Středomoří od Portugalska až po Řecko. Objevit ho můžeme i na Anatolské plošině, jež se rozkládá na území Malé Asie, případně na Kavkazu.

Pěstování[editovat | editovat zdroj]

Preferuje slunné stanoviště, ovšem bez přímého úpalu. Nejlépe se cítí v propustné živné půdě. Potřebuje vláhu.[3]

Využití[editovat | editovat zdroj]

Může popínat různé konstrukce, vhodný je rovněž na zahradní zídky, kde tvoří žluté převisy. Žluté rozkvetlé květy mohou zdobit okenní parapety.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BANFI, Enrico. Chrysojasminum, a new genus for Jasminum sect. Alternifolia (Oleaceae, Jasmineae). Natural History Sciences Atti della Società italiana di Scienze Naturali e del Museo Civico di Storia Naturale in Milano. 2014, čís. 1(1). Dostupné online. 
  2. Plants of the world online [online]. Royal Botanic Gardens, Kew. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b c d Jasminum fruticans – jasmín křovitý. In: Dendrologická databáze [online]. [2015] [cit. 30. 3. 2022]. Dostupné z: https://hsmap.bnhelp.cz/app/czu/detail_view_druh.php?kod=jasfru

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • HENDRYCH, Radovan. Systém a evoluce vyšších rostlin: učební přehled. 2. vyd. Praha: Státní pedagogické nakl., 1986, 500 s. Učebnice pro vysoké školy.
  • PASEČNÝ, Petr. Listnaté dřeviny na zahradě. Praha: Grada, 2007. 200 s. Svět rostlin. ISBN 978-80-247-1554-4.
  • PASEČNÝ, Petr. Listnaté dřeviny pro zahrady a skalky II. Praha: Grada, 2001. 63 s., [20] s. fot. Česká zahrada, sv. 25. ISBN 80-247-0028-X.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]