Innuendo (píseň)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Innuendo
Singl od Queen
Z albaInnuendo
Strana BBijou
Vydáno14. ledna 1991
Nahráno1989–1990
Formát7", 12", kazeta, CD
ŽánrProgressive rock[1]
Délka6:30 (album)
6:46 (12" explosive version)/3:28 (Promo)
Jazykangličtina
VydavatelstvíParlophone (Evropa)
Hollywood Records (Severní Amerika)
AutorQueen
Singly Queen chronologicky
The Miracle
(1989)
Innuendo
(1991)
I'm Going Slightly Mad
(1991)

Innuendo“ je skladba, která v roce 1991 vyšla na stejnojmenném albu Innuendo od skupiny Queen. Jejími autory jsou Freddie Mercury a Roger Taylor (uváděná je ale celá skupina). Je považována za jedno z posledních veleděl skupiny. Je jejich třetím singlem, který dosáhl v žebříčcích EMI první pozici, hned po „Bohemian Rhapsody“ a „Under Pressure“.

Vznik[editovat | editovat zdroj]

Nápad napsat píseň vznikl pouze náhodou. V Montreux si Brian May s Rogerem Taylorem jen tak „jamovali“ ve studiu. Freddie Mercury začal komponovat text a hudbu.[2] Celou střední část napsal on. Zbytek písně složil Roger Taylor, inspirovaný skupinou Led Zeppelin a jejich písněmi „Kashmir“ a „Thank You“.

Struktura písně[editovat | editovat zdroj]

Píseň „Innuendo“ je svou strukturou podobná písni „Bohemian Rhapsody“ – je složená z více částí a někdy je také označována jako „Bohemian Rhapsody číslo 2“.[3] Na začátku a na konci je rockové téma Rogera Taylora. Střední část je složena z kytarových flamenco částí, přičemž jednou hraje kytara sama a jednou v rockové úpravě s orchestrem, který byl vytvořen syntetizátory. Píseň má několik taktů – tříčtvrťový, čtyřčtvrťový i pětičtvrťový, které se navzájem prolínají.

Videoklip[editovat | editovat zdroj]

Tím, jak se Mercuryho zdravotní stav stále zhoršoval, nemohly s ním být pořízeny nové snímky. Proto se skupina rozhodla využít záběry z písní jako „Scandal“, „Breakthru“ nebo „I Want It All“. Samotný videoklip se liší od ostatních. Je jakoby malbou s mixem animovaných a živých postav. Použité jsou také historické záběry. Samotné členy kapely také namalovali – Johna Deacona v kubistickém stylu, Rogera Taylora ve stylu Jacksona Pollocka, Briana Maye jako viktoriánskou skicu a Freddie Mercuryho ve stylu Leonarda da Vinci. Klip byl nominován na cenu Monitor Award za nejlepší videoklip (Monitor Award for Best Achievement in Music Video).[4]

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Na nahrávání této písně byl pozván Steve Howe, kytarista skupiny Yes. Jedna verze říká, že ho pozval Mercury, se kterým měl přátelský vztah, druhá, že to byl Brian May kvůli části s flamenco kytarou. Steve Howe tuto událost popsal takto: „Shodou okolností jsem byl tehdy v Montreux a měl jsem namířeno do studia. Queen tam právě nahrávali své album. Vešel jsem dovnitř a oni mi ho celé přehráli a píseň Innuendo jako třešničku na závěr. Ztratil jsem řeč, tak to bylo úžasné. A tehdy mi řekli: 'Chceme, abys s námi na této písni spolupracoval.“[zdroj⁠?]

Dále řekl, že si vzal nejlepší španělskou kytaru, večer se vrátili do studia a dali dohromady verzi, jakou znají fanoušci dnes. „Byla to skvělá zkušenost se skvělými lidmi“, uzavřel.[5]

V roce 1992 na The Freddie Mercury Tribute Concert ve Wembley tuto píseň spolu se zbývajícími členy Queen zahrál Robert Plant z Led Zeppelin.[6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Innuendo (pieseň) na slovenské Wikipedii.

  1. Queen - Innuendo [online]. rokpool.com [cit. 2015-08-18]. Dostupné v archivu pořízeném dne 13 January 2016.  "The opening self-titled track has the band doing their tourist bit reminiscent of 'Bohemian Rhapsody' harking back to their progressive rock roots."
  2. JONATHON, CLERMONT. 14.7.2015 [cit. 2018-04-09]. [Innuendo by Queen Songfacts [online]. www.songfacts.com Dostupné online]. 
  3. HART, Ron. 5.2.2016 [cit. 2018-04-09]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-06-16. 
  4. [35mm slides from Innuendo Videoclip (1991)]. 
  5. [STEVE HOWE Recalls Playing On QUEEN’s “Innuendo” – “They Said, ‘We Want You To Play On That; Why Don’t You Race Around Like Paco De Lucía?’”]. 9.9.2015. 
  6. KELLEY, Ken. [10 Queen Performances From the Freddie Mercury Tribute Concert]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]