Ida Marie z Lichtenštejna

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Ida z Lichtenštejna)
Ida Marie z Lichtenštejna
Narození17. září 1839
Lednice
Úmrtí4. srpna 1921 (ve věku 81 let)
Libějovice
Místo pohřbeníSchwarzenberská hrobka v Domaníně
Povoláníaristokratka
ChoťAdolf Josef ze Schwarzenbergu (od 1857)[1]
DětiJan Nepomuk II. ze Schwarzenbergu
Alois ze Schwarzenbergu
Karel Vavřinec ze Schwarzenbergu
Františka de Paula ze Schwarzenbergu
Tereza Marie ze Schwarzenbergu
Jiří ze Schwarzenbergu
… více na Wikidatech
RodičeAlois II. z Lichtenštejna a Františka Kinská z Vchynic a Tetova
RodLichtenštejnové
PříbuzníHenrieta Marie z Lichtenštejna, František I. z Lichtenštejna, Tereza Marie z Lichtenštejna, Anna Marie z Lichtenštejna, Žofie Marie z Lichtenštejna, Jan II. z Lichtenštejna, Marie Františka z Lichtenštejna, Karolína Marie z Lichtenštejna a Františka Xaverie z Lichtenštejna (sourozenci)
Adolf ze Schwarzenbergu, Edmund ze Schwarzenbergu, Karel Felix ze Schwarzenbergu, Josefina ze Schwarzenbergu, Marie Benedikta ze Schwarzenbergu, Anna ze Schwarzenbergu a Tereza ze Schwarzenbergu (vnoučata)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Ida Marie z Lichtenštejna (německy Ida Maria von und zu Liechtenstein; 17. září 1839 zámek Lednice4. srpna 1921 Libějovice) byla princezna z Lichtenštejna, provdaná kněžna ze Schwarzenbergu.

Život a činnost[editovat | editovat zdroj]

Ida Marie, celým jménem jako Ida Maria Lamberta Theresa Francis de Paula von und zu Liechtenstein se narodila 17. září 1839 na lednickém zámku. Byla pátým dítětem a pátou dcerou knížete Aloise II. z Lichtenštejna a jeho manželky Františky hraběnky Kinské z Vchynic a Tetova. Měla starší sestry Marii, Karolínu, Sofii a Aloisii. Následujícího roku se narodil mladší bratr Jan (II.), budoucí panující kníže, a později ještě čtyři mladší sestry a bratr František, taktéž pozdější panující kníže.

Adolf Josef ze Schwarzenbergu, 1862

V 17 letech se Ida Marie provdala za 25letého prince Adolfa Josefa ze Schwarzenbergu. Svatba, kterou celebroval pražský arcibiskup kardinál Bedřich ze Schwarzenbergu, ženichův strýc, se konala 4. června 1857 v kapli Lichtenštejnského paláce ve Vídni.

Jejich manželské soužití se ukázalo být šťastným a s dlouhým trváním. Adolf Josef byl znám svou dobrotivou povahou a smyslem pro humor, a proto byl velmi oblíbený. Pár se usadil na schwarzenberském zámku v Libějovicích. [2]

Pár měl devět dětí:

Rodina trávila většinu roku v Čechách, kde Adolf Josef vlastnil rodová panství. V roce 1858 byla Ida Marie jmenována dámou Řádu hvězdového kříže, později se stala c. k. palácovou dámou a po vraždě císařovny Alžběty jako jedna z prvních obdržela velkokříž nově založeného Alžbětina řádu (1898).[3] Podílela se na činnosti různých charitativních a sociálních organizací. [2] Mimo jiné byla členkou Výboru pro dostavbu chrámu sv. Víta v Praze a angažovala se také v několika spolcích ve Vídni.[4]

V roce 1888 se její manžel stal 8. knížetem ze Schwarzenbergu. [5]

V roce 1907 oslavil pár zlatou svatbu na zámku Hluboká. Slavnosti byly předem promyšlené a jejich přípravě byla věnována zvláštní pozornost. Událost, které bylo přítomno asi 100 hostů, byla uvedena v novinách a časopisech. [2]

Adolf Josef zemřel 5. října 1914. Ida ho přežila sedm let. Zemřela 4. srpna 1921 na zámku v Libějovicích.

Kněžna Ida ze Schwarzenbergu byla díky sňatkům svých sester blízce spřízněna s několika významnými osobnostmi veřejného života habsburské monarchie. Jejími švagry byli například diplomat hrabě Ferdinand Trauttmansdorff, místopředseda Panské sněmovny kníže Alexandr z Schönburg-Hartensteinu nebo zemský maršálek Českého království kníže Jiří Kristián Lobkowicz.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Іда Ліхтенштейнська na ukrajinské Wikipedii.

  1. Dostupné online. [cit. 2020-08-07]
  2. a b c Золоте весілля Шварценбергів (česky)
  3. POUZAR, Vladimír: Almanach českých šlechtických rodů 2011; Praha, 2011; s. 388 ISBN 978-80-85955-39-2
  4. KUBÍKOVÁ, Anna: Členství Schwarzenbergů v hospodářských a kulturních spolcích v 19. a na počátku 20. století in: Schwarzenbergové v české a středoevropské kulturní historii; Národní památkový ústav České Budějovice, 2013; s. 516 ISBN 978-80-85033-41-0
  5. Адольф Йозеф Шварценберг (německy)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]