Hnutí Světlo-Život

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vitrína se symbolem Hnutí Světlo-život (Krościenko nad Dunajcem)

Hnutí Světlo-Život (polsky: Ruch Światło-Życie) je katolické hnutí, které založil v 50. letech 20. století v Polsku služebník Boží, kněz Franciszek Blachnicki. Dnešní jméno získalo hnutí v roce 1976, předtím se pro ně používalo několik jiných jmen, např. Hnutí oáz (poněkud nepřesné označení oázy se pro ně v běžném hovoru používá dodnes).

Hnutí Světlo-Život je katecheticko-pastorálním hnutím s cílem evangelizovat a formovat dospělé křesťany. Tradiční spiritualitu spojuje s novými požadavky života dnešní společnosti. Snaží se vytvořit zdravé rodiny, dostatečný prostor pro život a společenství schopná ve znamení dobra, pochopení a milosrdenství sloužit lidem. Poslední dobou se stará též o liturgii, ekumenismus, rodinu a misie.[1]

Hnutí působí v Polsku, Bělorusku, Bulharsku, České republice, Litvě, Rusku, Moldavsku, Rakousku, Holandsku, Belgii, Velké Británii, Norsku, Švédsku, Lucembursku, Řecku, Itálii, Turkmenistánu, Pákistánu, Číně, Keni, Brazílii, USA, Kanadě, Lotyšsku, Německu, na Ukrajině a na Slovensku. Generálním moderátorem Hnutí je Marek Sędek, českým národním moderátorem pak Kliment OP (v současné době působí v dominikánském klášteře v Praze). V českých zemích hnutí funguje od 80. let, v současné době existuje v Česku 5 středních oáz - čtyři v Čechách (Nový Jeruzalém v západních Čechách, Ain Karim v severních, Siloe v jižních a Mamre v Praze) a jedna na Moravě (Choreb).

Pojmem oáza se označují jednak jednotlivá centra (skupiny) hnutí, jednak akce hnutím pořádané.

Znakem hnutí je kříž s řeckým nápisem Fós-Zoé (česky Světlo-Život), což jsou alegorie Krista.

Generální moderátoři[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. www.svetlo-zivot.cz [online]. [cit. 2007-08-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-06-13. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]