Dlužicha krvavá

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Heuchera sanguinea)
Jak číst taxoboxDlužicha krvavá
alternativní popis obrázku chybí
Dlužicha krvavá (Heuchera sanguinea)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádlomikamenotvaré (Saxifragales)
Čeleďlomikamenovité (Saxifragaceae)
Roddlužicha (Heuchera)
Binomické jméno
Heuchera sanguinea
Engelm.
Synonyma
  • Heuchera pulchra
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Květenství

Dlužicha krvavá (Heuchera sanguinea) je vytrvalá, růžově až červeně kvetoucí květina, jediný severoamerický druh rodu dlužicha, jenž bývá v ČR pěstován jako okrasná rostlina s malými nároky na prostředí a péči. Pochází z jihozápadu Spojených států amerických (Arizony, Nového Mexika) a ze severozápadu Mexika. Pro svůj vzhled i odolnost byla postupně rozšířena do mnoha chladnějších, výše položených částí Ameriky a později i do Evropy.[1][2]

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Ve své domovině planě roste v horách do nadmořské výšky až 2600 m na kamenité, vlhké půdě v částečném stínu, ve středoevropských podmínkách dobře přezimuje. V létě ji prospívá pravidelná, přiměřená zálivka, nesnáší déletrvající sucho. Při dostatku vláhy může být i na plném slunci, jinak v polostínu. Roste i na nevýživné půdě, pro bohaté kvetení je však nutná zemina s dostatkem humusu a živin, nesnáší vysoký obsah vápníku. Je dlouhověký hemikryptofyt rašící počátkem dubna, jeho ploidie je 2n = 14.[1][3][4]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Dlužicha krvavá je, obdobně jako většina dalších druhů rodu, hustě trsnatá, žláznatě chlupatá bylina vyrůstající z tmavě hnědého, větveného oddenku až 10 cm dlouhého, 0,5 cm tlustého a s početnými adventivními kořeny. Lodyhy vysoké 20 až 40 cm jsou přímé, téměř bezlisté, tenké, pevné a obvykle se větví až v květenství. Početné listy, 2 až 5 cm velké, vyrůstají v přízemní růžici, jsou řapíkaté, čepele mají kruhovité, vejčité nebo ledvinovité, na bázi srdčité, po obvodě plytce laločnaté, vroubkované a jsou zbarveny tmavě zeleně se světlejším mramorováním.

Na vrcholu lodyhy vyrůstá v řídké latě bez listenů řada růžových až šarlatově červených, široce zvonkovitých, pětičetných květů asi 0,5 cm širokých a 1 cm dlouhých. Kališní lístky jsou žláznaté, načervenalé, nejméně do třetiny srostlé a vytvářejí zvonek obklopující kratší korunní lístky, které jsou růžové až červené a úzce eliptické. Pět krátkých tyčinek nese žluté prašníky, pestík má jednu bliznu. Opylovány jsou hmyzem, především motýly.

Plod je jednopouzdrá, oválná, 5 mm velká tobolka. Obsahuje početná, tmavě hnědá, eliptická semena asi 0,5 mm velká. Rostliny se rozmnožují dělení trsů nebo semeny, ze kterých však nemusí vyrůst potomstvo s vlastnostmi rodičů.[1][3][4][5][6]

Využití[editovat | editovat zdroj]

Dlužicha krvavá je v zahradnické praxi považována za volně rostoucí trvalku záhonového charakteru. Je velmi variabilní druh, snadno se kříží, vzniklé hybridy bývají plodné a dále se mohou zkřížit. Listy a květy jsou vhodné pro aranžérské práce.

Rostlina je porostlá ozdobnými listy od časného jara do podzimu a kvete od května do srpna. Existuje mnoho kultivarů s květy různých barev, od bílé, nazelenalé a růžové až po červené, oranžové, vínové i pestré. Květy bývají různě velké, stejně jako jsou odlišně bohatá jejich květenství. Některé odrůdy po odstranění odkvetlých květenství remontují.[1][4][6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d HEJNÝ, Slavomír; SLAVÍK, Bohumil. Květena ČR, díl 3. Praha: Academia, 1992. 542 s. ISBN 80-200-1090-4. Kapitola Heuchera sanguinea, s. 418. 
  2. HASSLER, Markus. Catalogue of Life: Heuchera sanguinea [online]. Naturalis biodiverzity Center, Leiden, NL, rev. 2017 [cit. 2017-11-13]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-05-31. (anglicky) 
  3. a b JELÍNKOVÁ, Eva. Dlužicha krvavá [online]. Eva Jelínková [cit. 2017-11-13]. Dostupné online. 
  4. a b c CHRISTMAN, Steve. Florida plant encyclopedia: Heuchera sanguinea [online]. University of Florida, Tallahassee, FL, USA, rev. 04.08.2013 [cit. 2017-11-13]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. FORTSON WELLS, Elizabeth; GREENE SHIPES, Barbara. Flora of North America: Heuchera sanguinea [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2017-11-13]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. a b Southwest Environmental Information Network: Heuchera sanguinea [online]. Southwest Biodiversity Consortium, Arizona State University, Tempe, AZ, USA [cit. 2017-11-13]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]