Havírna (Černé Voděrady)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Havírna
chatová osada
chatová osada
Lokalita
Charakterosada
OkresPraha-východ
KrajStředočeský
Historická zeměČechy
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Katastrální územíČerné Voděrady
Nadmořská výška350 m n. m.
PSČ28163
Počet domů162
Havírna
Havírna
Další údaje
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Havírna je chatová osada, která patří k obci Černé Voděrady, okres Praha-východ. Nachází se 35 kilometrů jihovýchodně od centra Prahy a 13 kilometrů jihovýchodně od města Říčany.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Název Havírna je odvozen od havířů, kteří v osadě žili a ve štole Karolina těžili měděnou rudu.[1] V 60. letech 20. století mělo dojít k obnově těžby, nakonec však nebyla zahájena.[2] Jáma byla zasypána. Na území osady se nacházel i kamenolom, dnes se zde však nic netěží.

Lokace[editovat | editovat zdroj]

Osada Havírna patří pod katastrální území obce Černé Voděrady, obcí s pověřeným obecním úřadem je město Kostelec nad Černými lesy a obec s rozšířenou působností je město Říčany. Přibližně 1,4 kilometru od Havírny leží stanice autobusu Stříbrná Skalice, Propast, kde jezdí linka PID 382 ze stanice Praha, Háje do zastávky Sázava, autobusová stanice.[3] Ze silnice III/1085 vede do osady místní komunikace v dezolátním stavu. Západovýchodním směrem vede přes Havírnu zeleně značená pěší turistická trasa od Říčan a Voděradských bučin do Oplan. Havírnou protéká Zvánovický potok, jenž se nedaleko, avšak mimo osadu, vlévá do Jevanského potoka. Osada je ze severu a z jihu obklopena poli a loukami, z východu a západu lesy.

Obyvatelé[editovat | editovat zdroj]

Většinou zde pobývají chataři z Prahy a okolí, ale několik rodin zde má trvalé bydliště. Místní obyvatelé, jak dospělí, tak i děti, se zapojují do mnohých akcí, jednou z nich je Pohádkový Hradec, akce pro malé děti.[4] Domy a chaty jsou převážně jedno- až dvoupatrové, je jich celkově 162.[5]

Fauna a flóra[editovat | editovat zdroj]

Díky hvězdárně v nedalekém Ondřejově v okolí nesmí být žádný průmysl, a proto je zde velmi čistý vzduch. V Havírně a přilehlých oblastech rostou smíšené lesy, v nichž mohou houbaři najít mnoho druhů hub, například pravé hřiby či lišky. V roklích žijí početná stáda divokých prasat či srnek. Dále na polích a v lesích žijí například daňci, lišky, zajíci, ježci, ještěrky, dravci, šplhavci, pěvci; byl zde dokonce několikrát pozorován bílý jelen. U kamenolomu žijou zmije, můžeme zde však pozorovat i užovky a slepýše.

Turistické zajímavosti v okolí[editovat | editovat zdroj]

  • Restaurace Na Propasti leží na břehu stejnojmenného rybníka přímo u autobusové stanice Stříbrná Skalice, Propast. Vaří tu tradiční českou kuchyni a několikrát za rok tam probíhají zvěřinové hody a podobné akce. Je zde i možnost ubytování.[6] Na venkovním pódiu, ale i ve vnitřním sálu vystupuje každý rok mnoho kapel. V létě zde čtyřikrát až pětkrát vystupuje Petr Janda s přáteli v kapele Souseďanka, někdy je podpoří dcera Marta Jandová.[7] Na koncerty, kde je vstupné dobrovolné, chodí několik set lidí.
  • Voděradské bučiny jsou národní přírodní rezervace o rozloze 681 ha. Toto území je pokryto rozsáhlými bukovými a smíšenými lesy. Lze zde pozorovat stopy po dlouhodobém působení ledu a mrazu. V bučinách je rozmanitá fauna i flóra včetně několika ohrožených druhů.[8] Na jednom z vrcholů se nachází žulový útvar zvaný Čertova hlava. Byla vyslovena hypotéza, že snad šlo o pradávné obětiště či věštírnu.[9]
  • Na polích mezi Havírnou a Černými Voděrady se natáčelo mnoho scén do seriálu Temný Kraj.[10] Hlavní dějová linie se odehrává v nedalekých Konojedech.
  • Mlecí kameny jsou žulové válce téměř pravidelného tvaru o průměru 120 centimetrů. Leží u areálu Lesních Lázní Zvánovice. Jejich význam ani účel nejsou známy, panují o tom pouze domněnky. Jde o jediné takové naleziště na území České republiky.[11]
  • Astronomický ústav AV ČR v Ondřejově patří mezi nejdůležitější hvězdárny na světě. K výzkumu hvězd, hvězdných systémů a výbuchů nov slouží největší dalekohled v České republice.[12]

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

  • Nedaleko Propasti bydlí v rodinném domě zpěvák, skladatel a zakladatel Olympicu Petr Janda se svou manželkou a dvěma dcerami.
  • Každoročně se v Havírně koná pálení čarodějnic. Na místním „hřišti" se pořádá volejbalový a nohejbalový turnaj Havírna CUP.
  • Nedaleko Černých Voděrad v roce 1954 nouzově přistál letoun Lisunov Li-2. Nehoda se obešla bez obětí.[13]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Rudní revír Stříbrná Skalice, současné možnosti sběru a nové mineralogické nálezy - Minerály České republiky. www.mineralogist.cz [online]. [cit. 2021-03-06]. Dostupné online. 
  2. HLAVATÝ, Jakub. hradec1.cz [online]. 2018-07-22 [cit. 2021-03-06]. Dostupné online. 
  3. KALIŠ, Ondřej. Linka PID 382. www.tram-bus.cz [online]. [cit. 2014-10-07]. Dostupné online. 
  4. HLAVATÝ, Jakub. hradec1.cz [online]. 2020-08-30 [cit. 2021-03-07]. Dostupné online. 
  5. Úvodní stránka | Nahlížení do katastru nemovitostí. nahlizenidokn.cuzk.cz [online]. [cit. 2021-03-08]. Dostupné online. 
  6. Restaurace Na Propasti - Proč k nám. www.napropasti.cz [online]. [cit. 2021-03-06]. Dostupné online. 
  7. HEJDUK, Zdeněk. Souseďanka opět bavila po sousedsku velké množství posluchačů. Kolínský deník. 2018-08-23. Dostupné online [cit. 2021-03-06]. 
  8. Cesty a památky. www.cestyapamatky.cz [online]. Start:2008- [cit. 2021-03-06]. Dostupné online. 
  9. MAREŠ, Jaroslav. Badatelé - Historie, záhady, tajemství [online]. 2019-04-16 [cit. 2021-03-06]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2021-01-27. 
  10. TEMNÝ KRAJ. Prima [online]. [cit. 2021-05-21]. Dostupné online. 
  11. Cesty a památky. www.cestyapamatky.cz [online]. Start:2008- [cit. 2021-03-06]. Dostupné online. 
  12. Astronomický ústav AV ČR - Úvodní stránka. www.asu.cas.cz [online]. [cit. 2021-03-06]. Dostupné online. 
  13. Dva "nouzáky" během hodiny. Kuriózní letecká nehoda skončila šťastně. iDNES.cz [online]. 2013-02-18 [cit. 2021-03-08]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]