Gori

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o městě v Gruzii. Další významy jsou uvedeny na stránce Gori (rozcestník).
Gori
გორი
Kostel a Pevnost Gori
Kostel a Pevnost Gori
Gori – znak
znak
Gori – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška588 m n. m.
Časové pásmoUTC+4
StátGruzieGruzie Gruzie
KrajŠida Kartli
MunicipalitaGori
Gori
Gori
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha16,9 km²
Počet obyvatel44 524 (2022)[1]
Hustota zalidnění2 642,4 obyv./km²
Etnické složeníGruzínci
Náboženské složeníGruzínská pravoslavná církev
Správa
Oficiální webgori.gov.ge
Telefonní předvolba(+995) 370
PSČ1400
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gori (gruzínsky გორი) je strategicky významné město v Gruzii, které se nachází v regionu Šida Kartli. Město Gori je hlavním správním městem regionu a protéká zde řeka Kura. V současné době žije ve městě přibližně 45 tisíc[1] obyvatel. V blízkosti města se nachází gruzínská dopravní tepna – jediný úsek dálnice v celé Gruzii spojující město Gori s hlavním městem Tbilisi. Město Gori je od hlavního města Tbilisi vzdálené necelých 85 km a je tedy velmi dobře dopravně dostupné.

Pohled na město Gori z místní pevnosti
Katedrála Panny Marie v Gori

Historie[editovat | editovat zdroj]

Název města je odvozen od jména oválné citadely (gruzínsky გორის ციხე, Goris Ciche) neboli Pevnost Gori, která se nachází na vrcholu skalnatého kopce v centru města. Historické prameny a archeologické vykopávky pevnosti datují vznik městského sídla přibližně do 7. století. K rozmachu městského sídla došlo za vlády významného a úspěšného gruzínského krále Davida IV. Budovatele na přelomu 11. a 12. století. Kolem pevnosti bylo založeno městské sídlo, které se stalo důležitým centrem Gruzínského království. Zároveň na strategicky umístěné křižovatce hlavních tranzitních cest čelilo v minulosti nájezdům cizích útočných a loupeživých hord[2]. Gori několikrát podlehlo cizím nájezdníkům a po delší době bylo Gruzínci dobyto zpět. Město bylo vážně poškozeno při zemětřesení v roce 1920.[3]

Za éry Sovětského svazu získalo výrazně průmyslový charakter. Po kolapsu Sovětského svazu bylo postiženo hospodářskou krizí a odchodem obyvatelstva.

Město se nachází nedaleko separatistické Jižní Osetie. Gruzínská vláda pro toto sporné území používá název Cchinvalský region (gruzínsky ცხინვალის რეგიონი Cchinvalis regioni). Město Gori se stalo v srpnu 2008 (po útoku Gruzie na Jižní Osetii - nápad M. Saakašviliho- v den zahájení LOH v Pekingu) terčem protiútoku ruských vojenských letadel, během kterého byly bombardovány vojenské i civilní objekty.[4] Ruské letecké nálety si vyžádaly několik lidských životů.[4] 11. srpna 2008 město obsadily Ozbrojené síly Ruské federace.[5] Okupační vojska se z města stáhla 22. srpna 2008.[6] Po válce se situace ve městě Gori stabilizovala a obyvatelé zde žijí poklidný život.

Stalinovo rodiště[editovat | editovat zdroj]

V roce 1878 se v Gori narodil diktátor Josif Vissarionovič Džugašvili, známý též jako Stalin (Muž z oceli).[7]

V témže městě a roce se narodil i raný Stalinův přítel Josif Iremašvili.[8] Stalin a Iremašvili navštěvovali stejnou církevní školu. V roce 1882 se v Gori narodil další Stalinův přítel Simon Ter-Petrosjan, zvaný Kamo.[9]

Po získání nezávislosti v roce 1991 nadšení Gruzínci strhávali sochy Lenina a Stalina po celé zemi. Nikoliv však v Gori.[10] Pro stále klesající počet postarších skalních komunistů v Gruzii a v Rusku zůstává Josif V. Stalin "národním hrdinou".[11] Ve městě Gori místní obyvatelé pořádají každoroční vzpomínkové akce u příležitosti připomenutí narozenin nebo úmrtí J. V. Stalina.[12]

Významné stavby[editovat | editovat zdroj]

Muzeum J. V. Stalina[editovat | editovat zdroj]

Nejnavštěvovanějším turistickým místem je Muzeum Josifa Stalina v Gori, které se vyskytuje uprostřed města na Stalinově třídě. Vstupné do muzea se pohybuje mezi 10 až 15 Lari. V areálu muzea se nachází Stalinův rodný dům - malá dřevěná chatrč, kde se Stalin narodil a strávil rané roky života. Součástí expozice je také Stalinův osobní železniční vagón, který je obrněný a byl použit například u příležitosti konference v Jaltě. Po vstupních schodech do budovy muzea se návštěvníci dostanou do hlavního sálu, který je tvořen několika místnostmi. Hlavní sál zachycuje dětství a dospívání Josifa, jeho revoluční a ilegální aktivity. Prohlídku provází mnoho obrazů, ilustrací, novinových článků a dobových fotografií, které mají velkou hodnotu. Expozice dále zachycuje Stalinovu spolupráci s Leninem, Velkou říjnovou socialistickou revoluci v roce 1917 a Leninovu smrt v roce 1924. Leninovi se v muzeu dostává většího prostoru. Je zde představeno několik společných fotografických snímků Lenina se Stalinem. Prohlídku doprovází několik Stalinových obrazů, na kterých je vyobrazen s pevným a vizionářským pohledem a návštěvníci také mohou zhlédnout koberce s vytkaným Stalinovým portrétem. Expozice se dále věnuje Velké vlastenecké válce. Velice zajímavé jsou skutečné Stalinovy předměty a osobní věci. Je zde vystavena Stalinova uniforma, dýmka, stolní lampa s popelníkem a tankem, nádobí a rozsáhlé sbírky darů od světových státníků a bolševických přátel. Expozice zahrnuje rekonstrukci Stalinovy pracovny a jeho kancelářského nábytku. V neposlední řadě mohou návštěvníci zhlédnout Stalinovou posmrtnou masku. Nicméně v expozici muzea není žádná kritika Stalinovy osobnosti. Není zde uvedena zmínka k tématu Gulag, hladomoru na Ukrajině, Stalinovým čistkám a jejich obětem jako byl například Nikolaj Bucharin, Sergej M. Kirov, Grigorij Zinovjev, Lev Kameněv, Lev D. Trockij atd.

Centrální náměstí[editovat | editovat zdroj]

Nedaleko od muzea se nachází centrální náměstí, kde je Radnice Gori. V minulosti zde stála socha diktátora Josifa V. Stalina, které gruzínské úřady nechaly odstranit „pod pláštěm noci“ v roce 2010[10]. V této době byl ve funkci temperamentní prezident Michail Saakašvili. V blízkosti centrálního náměstí lze navštívit Válečné muzeum, kde jsou vystaveny vojenské exponáty z druhé světové války a také z konfliktu v Jižní Osetii. Před vstupem do Válečného muzea je památník lidem a padlým hrdinům, kteří zahynuli v bojích v Jižní Osetii a Abcházii. Vstupné se pohybuje okolo 5 Lari.

Pevnost Gori[editovat | editovat zdroj]

Centru města dominuje historická Pevnost Gori. Vstupné je zdarma. Z pevnosti je pěkný výhled na město a okolní krajinu. Pod pevností je kruh soch zmrzačených válečníků.

Pohled z hlavní tribuny stadionu FC Dila Gori

Sportovní zařízení[editovat | editovat zdroj]

V blízkosti pevnosti Gori sídlí fotbalový klub FC Dila Gori, který hraje gruzínskou nejvyšší fotbalovou soutěž. Fotbalový stadion se jmenuje Tengiz Burjanadze.

Ostatní[editovat | editovat zdroj]

Ve městě a jeho okolí se nachází kostely a drobné církevní stavby, které jsou veřejnosti přístupné. Mezi nejznámější patří Katedrála Panny Marie, která byla postavena v letech 1806 až 1810.[2] Ve městě je také Univerzita Sukhishvili[13], Ústřední vojenská nemocnice a Vojenská základna 1. pěší brigády gruzínských pozemních sil.[14] V centru města je několik gruzínských restaurací, ve kterých lze poobědvat a povečeřet tradiční gruzínská jídla. Za doporučení stojí návštěva skalního a jeskynního města Uplisciche, které leží nedaleko města Gori. Skalní a jeskynní město Uplisciche je od města Gori vzdálené necelých 14 km. Vstupné se pohybuje okolo 5 Lari. Jedná se o jednu z nejstarších archeologicky doložených obývaných lokalit v Gruzii.[15]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Dostupné online.
  2. a b http://georgia.travel/destinations/gori/
  3. 1920 Gori earthquake. www.gutenberg.us [online]. [cit. 2018-02-07]. Dostupné online. 
  4. a b Russian jets attack Georgian town. news.bbc.co.uk. 2008-08-09. Dostupné online [cit. 2018-02-07]. (anglicky) 
  5. Rusko obsadilo Gori a odmítlo návrh Gruzie na uzavření příměří
  6. Police Back in Gori. www.civil.ge [online]. [cit. 2018-02-07]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. (anglicky) 
  7. http://www.encyclopedia.com/topic/Joseph_Vissarionovich_Stalin.aspx
  8. Archivovaná kopie. www.worldlibrary.org [online]. [cit. 2015-12-02]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-01-05. 
  9. https://books.google.cz/books?id=QS-vSjHObOYC&pg=PA373&lpg=PA373&dq=Simon+Ter-Petrosjan+bornplace&source=bl&ots=wQGpNJWzLA&sig=Mbz4whl6mE-ibEsgPSlYNhfPw6s&hl=cs&sa=X&ved=0ahUKEwi7gNX2973JAhVF8RQKHZoWDoEQ6AEINjAD#v=onepage&q=Simon%20Ter-Petrosjan%20bornplace&f=false
  10. a b Gruzínci uklidili poslední sochu Stalina, nahradí ji pomník války s Ruskem. iDNES.cz [online]. 2010-06-25 [cit. 2018-02-07]. Dostupné online. 
  11. Joseph Stalin, Still A Hero To Some In Russia And Georgia. International Business Times. 2013-03-05. Dostupné online [cit. 2018-02-07]. 
  12. www.alamy.com [online]. [cit. 02-12-2015]. Dostupné v archivu pořízeném dne 08-12-2015. 
  13. www.sukhishvili.edu.ge [online]. [cit. 02-12-2015]. Dostupné v archivu pořízeném dne 08-12-2015. 
  14. ENGELBRECHT, Leon. Analysis: Force Development and the Armed Forces of Georgia under Saakashvili | defenceWeb. www.defenceweb.co.za [online]. [cit. 2018-02-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  15. Archivovaná kopie. gruzie.net [online]. [cit. 2015-12-02]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2015-12-08. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]