David IV.

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
David IV.
Rodné jménoდავით IV აღმაშენებელი
Narození1073
Kutaisi
Úmrtí8. února 1125 (ve věku 51–52 let)
Tbilisi
Místo pohřbeníKlášter Gelati
Povolánípolitik a básník
Nábož. vyznáníGruzínská pravoslavná církev
ChoťRusudan of Armenia
Guranduht of the Kipchaks
DětiDemetrius I. Gruzínský
Tamar
Kata of Georgia
Zurab Bagrationi
Vakhtang Bagrationi
RodičeGeorge II of Georgia a Helena
PříbuzníRusudan Gruzínská, David V. Gruzínský, Jiří III. Gruzínský, Bagrationi Dmitrijevna Gruzínská a Eudokia (vnoučata)
FunkceGruzínské království (1089–1125)
PodpisDavid IV. – podpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

David IV. (10731125), také Budovatel nebo Stavitel (gruzínsky დავით აღმაშენებელი, Davit Aghmashenebeli) byl gruzínský král vládnoucí v letech 1089–1125.

Hodnocení panování Davida IV.[editovat | editovat zdroj]

David IV. je považován za jednoho z nejvýznamnějších gruzínských králů z dynastického rodu Bagrationů. Vládl Gruzínskému království od roku 1089 až do své smrti v roce 1125. Byl velice charismatický a energický panovník. Jeho vláda započala zlatou éru gruzínských dějin, v které úspěšně pokračovala královna Tamara Gruzínská. Gruzínské království se v jejich éře stalo nejsilnějším státním útvarem na Kavkaze.

Bitva u Didgori[editovat | editovat zdroj]

Král David a jeho vojska porazila v bitvě u Didgori (v roce 1121) invazní vojska Seldžucké říše. Rozhodujícím vítězstvím se David zbavil muslimské nadvlády a vyhnal loupeživé hordy (Seldžucké Turky).[1] Bitva u Didgori je v gruzínských kronikách opěvována jako "zázračné vítězství" (gruzínsky ძლევაჲ საკვირველი, dzlevay sakvirveli).[2] Gruzínci pořádají na počest této významné události tradiční každoroční vzpomínkovou akci známou jako Didgoroba.[3] Po této rozhodující bitvě král David ovládl Tiflis, které ustanovil hlavním městem země.

Rozvoj Gruzie po ukončení muslimské nadvlády[editovat | editovat zdroj]

Následně provedl král David IV. vnitropolitické změny a reformy. Aktivně podporoval rozvoj školství a vzdělání, dále rozvíjel vědy a umění, sjednocoval národ, reorganizoval armádu, usiloval o hospodářský pokrok a zvyšování úrovně blahobytu obyvatelstva. Snažil se zabezpečit prosperitu Gruzínského království. Za jeho vlády vznikala nebo se rozvíjela nová městská sídla, zejména Gori a byly vybudovány některé unikátní stavby, především klášter Gelati,[4] který se nachází nedaleko druhého největšího gruzínského města Kutaisi a je místem posledního odpočinku krále Davida.

Král David měl v oblibě poezii a napsal cyklus duchovní lyriky Kajícné žalozpěvy (gruzínsky გალობანი სინანულისანი, Galobani sinanulisani).[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b David IV. Budovatel. leporelo.info [online]. [cit. 2022-10-14]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-07-24. 
  2. ‘Miraculous Victory:’ Battle of Didgori, 1121 | Armchair General Magazine - We Put YOU in Command!. armchairgeneral.com [online]. [cit. 2022-10-14]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. ANYDAYGUIDE. Didgoroba in Georgia / August 12, 2022. AnydayGuide [online]. [cit. 2022-10-14]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Gelati Monastery (Motsameta) - All You Need to Know BEFORE You Go. Tripadvisor [online]. [cit. 2022-10-14]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]