Femboy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Femboy

Femboy je termín označující mladého muže či nebinární osobu vykazující tradičně ženské rysy.[1] Termín může mít pejorativní význam; někteří členové LGBT komunity jej však používají k označení jedné z forem genderového projevu. Ačkoli jsou zženštilí muži často považováni za gaye, tento termín není synonymem pro žádnou sexuální orientaci[2] nebo specifické genderové role.[3]

Etymologie[editovat | editovat zdroj]

Termín femboy vznikl spojením anglických slov feminine (ženský) a boy (chlapec); poprvé se objevil v 90. letech 20. století jako pejorativní označení pro muže, který neodpovídá mužským genderovým rolím.[4] Na počátku 21. století se termín začal používat jako pozitivní prostředek sebeidentifikace.[4]

Rozeznatelnost[editovat | editovat zdroj]

Femboy vlajka

V roce 2013 zavedl Pornhub kategorii věnovanou femboyům; od té doby zájem o tento termín výrazně vzrostl a stále se více rozrůstá. Termín si získal oblibu na Redditu a komunita femboyů je rozšířená i na TikToku.[3][4] Femboy je velmi často zaměňován za transgender (většinou MTF) osobu, avšak člověk identifikující se jako femboy se stále identifikuje jako muž i ve FTM případě.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Femboy na polské Wikipedii.

  1. What Is A "Femboy"? [online]. 2021-01-26 [cit. 2023-07-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Home News [online]. [cit. 2023-07-27]. Dostupné online. (portugalsky) 
  3. a b HTTPS://WWW.FACEBOOK.COM/WEBMD. What Are Gender Roles and Stereotypes?. WebMD [online]. [cit. 2023-07-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. a b c PATSTON, Manning. Femboy is the TikTok trend shaking up gender norms. Happy Mag [online]. 2022-07-29 [cit. 2023-07-27]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]