Blåhaj

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Blåhaj (podle jména pro žraloka modrého ve švédštině) je plyšový žralok v nabídce švédského obchodního řetězce IKEA vyrobený z recyklovaného polyesteru. Uveden byl v roce 2014 a v roce 2018 jej začali uživatelé sociálních sítí aranžovat a fotit v běžných lidských situacích, například jak čte noviny, vaří v kuchyni nebo sedí u stolu s dalšími žraloky a stal se internetovým memem.[1][2][3] IKEA si je této popularity vědoma a používá jej v některých regionech v propagačních materiálech. Například na Tchaj-wanu nabízí sladké bochánky plněné sezamovou pastou ve tvaru žraloka.[4] Oblibu si získal také v transgender komunitě, zřejmě kvůli jeho barvám podobným těm na jejich vlajce.[2]

Podrobnosti[editovat | editovat zdroj]

Blåhaj je 100 cm dlouhá plyšová hračka připomínající modrého žraloka, vycpaná recyklovaným polyesterem. Lze ji prát v pračce na 40 °C.

K dispozici je také malá, 55 cm dlouhá varianta.

Produkce a distribuce[editovat | editovat zdroj]

V září roku 2021 účty na Twitteru zastupující IKEA v Irsku a v Singapuru v reakci na dotazy zákazníků ohledně hračky tvrdily, že Blåhaj bude v dubnu 2022 stažen z prodeje.Později zdroje potvrdily, že hračka není skladem nebo byla vyřazena z obchodů IKEA v Číně, na Tchaj-wanu a v Singapuru.Účet IKEA v USA na Twitteru však později uvedl, že hračka bude nadále k dispozici v prodeji ve Spojených státech.[5] Později tým IKEA pro vztahy s médii upřesnil, že plyšák nebude stažen z prodeje, ale že výpisy v internetovém obchodě a interních obchodech v několika zemích pouze odrážejí problém s dodavatelským řetězcem.[1] Na začátku roku 2022 bylo zjištěno, že noví plyšáci Blåhaj byli vyrobeni v Indonésii, což naznačuje, že v tomto období změnili dodavatele.

Kultura[editovat | editovat zdroj]

V roce 2018 se Blåhaj proslavil jako internetový mem,[1] uživatelé sociálních médií zveřejňovali jeho vtipné fotografie ve svých domovech.Přibližně v té době začal být Blåhaj spojován s LGBT a zejména transgender osobami, částečně kvůli tomu, že je zbarven podobně jako vlajka transgender hrdosti. Společnost IKEA byla vnímána jako uznání tohoto fenoménu (přestože se k němu otevřeně nehlásila), když na podporu švýcarského referenda o manželství osob stejného pohlaví v roce 2021 uvedla sérii reklam s touto hračkou[6]. Díky této asociaci se Blåhaj stal běžně považován za symbol online transgender komunity.

Hračka nadále inspirovala memy a příspěvky na sociálních sítích Instagram, Twitter, Reddit a TikTok a je oblíbeným produktem v mnoha teritoriích. Blåhaj se také krátce objevil v televizním seriálu Hawkeye z produkce Marvel Studios[7].

V reakci na oznámení, že prodej Blåhaj bude v některých regionech ukončen, se na sociálních sítích několik dní objevoval výraz "Blåhaj" jako trendové téma, protože fanoušci hračky tvrdili, že hračka "vymírá". Podobně byla hračka vystavena také v některých obchodních domech IKEA v Hongkongu, aby demonstrovala funkčnost vakuových sáčků ve výloze obchodu, což vyvolalo podobnou reakci na sociálních sítích.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Blåhaj na anglické Wikipedii.

  1. a b c SAMSON, Anna. A toy shark from IKEA has blown up on TikTok as creators say it provides them with a unique kind of comfort and community. Business Insider [online]. 2022-03-23. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b GIBBS, Alice. How the IKEA Shark Became a Trans Icon. Newsweek [online]. 2022-10-23. Dostupné online. (anglicky) 
  3. WONG, Kayla. People are rearranging IKEA Shark plushies to make them do human things. mothership.sg [online]. 2019-12-04. Dostupné online. (anglicky) 
  4. LUI, Karen. Ikea Taiwan selling adorable shark buns with black sesame filling at S$1.69 each. mothership.sg [online]. 2021-07-14. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Social media users everywhere shookt at news of IKEA shark plushie being discontinued. mothership.sg [online]. [cit. 2023-07-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. MILNER, Roz. How a Stuffed IKEA Shark Became a Trans Icon. INTO [online]. 2022-02-01 [cit. 2023-07-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. NUCKOLLS, Bethany. An Unlikely Community [online]. 2022-01-26 [cit. 2023-07-27]. Dostupné online. (anglicky)