Diskuse s wikipedistou:Vavrik.vit.martin/archiv1

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Koukám, že už pár dní slušně přispíváte, tak Vás vítám na Wikipedii :)--RomanM82 (diskuse) 11. 4. 2013, 17:09 (UTC)

Děkuji vám. Jen se snažím, aby články o ptácích měly větší rozsah. --Vavrik.vit.martin (diskuse) 11. 4. 2013, 17:15 (UTC)

Alkoun tlustozobý[editovat zdroj]

Dobrý den, předně vítejte na české Wikipedii, i když z uživatelského jména mám pocit, že jste již dříve editoval :) Chtěl bych se Vás optat na text článku alkoun tlustozobý. Dole pod heslem uvádíte jako zdroj textu knihu Steinbachův velký průvodce přírodou, zajímalo by mne s ohledem na autorská práva, jak moc je ten text na české Wikipedii podobný textu v té knize? Chtěl bych se jen ujistit, že se nejedná o text, který by byl "opsán", jelikož to by bohužel znamenalo více práce a škody než užitku pro českou Wikipedii. Dejte mi prosím vědět, jak se to má, ať když tak případně sjednáme nápravu za v času. Pokud se pletu, tak se omlouvám za „křivé nařknutí“, ale je prostě lepší se optat, než to pak případně žehlit.

Ještě jednou vítejte na české Wikipedii a jsem rád, že se máte chuť věnovat přírodnímu tématu :) S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 12. 4. 2013, 15:34 (UTC)

Dobrý den, s tím, že jsem již dříve editoval jste si mě velmi pravděpodobně spletl s mým otcem (uživatelské jméno Vavrik). Ohledně toho textu ten text opsán byl. Smím-li se však zeptat, neznamená to, že by text musel být smazán? S pozdravem --Vavrik.vit.martin (diskuse) 12. 4. 2013, 16:08 (UTC)

Moc díky za upřímnost, jak to je s textem. V takovém případě by se text měl skutečně smazat, nicméně je zde možnost, jak Vaši předchozí práci zachránit a to v kompletním přepracování textu. Ano, znamená to významné množství práce navíc. V podstatě jde o to, že je potřeba vzít každou větu v tom článku a převyprávět jí „vlastními slovy“, v ideálním případě se pak podívat do dalších zdrojů a z nich taktéž podobným způsobem čerpat informace. Tím vznikne tzv. kompilát, práce založená na více zdrojích. Z ní je pak jasně vidět Váš autorský přínos a o porušení autorských práv se nejedná.
Je tedy nyní na Vás, jestli máte chuť věnovat čas a energii tomu článku a pokusit se ho přepsat tak, aby autorské právo neporušoval, a nebo jestli tento text budeme muset odstranit. Osobně bych preferoval první variantu, nicméně je dosti závislá na Vás. Rád Vám případně pomůžu s radami či kontrolou textu.
A ještě poslední dotaz. Jak je to u ostatních článků, co jste založil? Je to podobný případ a nebo to byl pouze ojedinělý článek takto založený? S pozdravem (Vás i pana otce) --Chmee2 (diskuse) 12. 4. 2013, 16:20 (UTC)
Bohužel ano, je to podobný případ. A to i s články, jež jsem editoval (až na Rákosničku Madagaskarskou). :( S pozdravem --Vavrik.vit.martin (diskuse) 12. 4. 2013, 16:22 (UTC)
Tak co s tím budeme dělat? Mám je označit šablonou {{copyvio}} a tím tak dát čas na jejich přepracování/záchranu a nebo si myslíte, že to nemá smysl a nechcete se jejich záchranně věnovat? S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 12. 4. 2013, 16:41 (UTC)
Záchraně bych se rád klidně věnoval, jenomže nevěřím tomu, že bych ji stihl za týden, a proto navrhuji, že bych odstranil postupně text každé stránky, přepracoval bych jej v Poznámkovém bloku a poté text na stránku opět vložil. Je tento postup možný? S pozdravem --Vavrik.vit.martin (diskuse) 12. 4. 2013, 16:49 (UTC)
Mezitím bych stránku označil šablonou: {{Ve výstavbě}}. S pozdravem --Vavrik.vit.martin (diskuse) 12. 4. 2013, 16:54 (UTC)

Pro ukázku jsem jeden článek přepracoval, viz odkaz. Použil jsem více zdrojů (anglickou Wikipedii, Biolib) a přidal odsud pár vět, Váš původní text jsem přepsal svými slovy a tedy nyní věřím, že článek je z autorského pohledu v pořádku (i když z češtinářského asi ne, psal jsem to na rychlo).

Jako vhodné řešení by mohlo být to, že já tedy všechny články označím jako copyvio (porušení autorských práv), ale ponechám tam vždy infobox/kategorie/úvodní větu (případně ji napíšu vlastními slovy z anglické Wikipedie). Tím ty články nezaniknou a budou stále založeny. Vy si prosím zatím stáhněte texty do svého počítače do textového dokumentu, abyste na nich mohl pracovat a nepřišel o text, co jste již napsal. Tím pádem docílíme toho, že autorská práva nebudou na české Wikipedii porušovány, ale nepřijde vniveč ani Vámi připravený text. Při příštím vložení pak budete muset vložit přepracovaný text, případně doplnění o další zdroje, tak aby již nedošlo k porušení autorských práv. Můžeme se takto domluvit?

A jinak doufám, že Vás tato záležitost neodradí od psaní do Wikipedie. Na začátku editování se hold člověk často dopouští chyb z nevědomosti, ale uvidíte, že se to brzy všechno naučíte. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 12. 4. 2013, 17:22 (UTC)

Ano, tento postup přijímám. Můžeme tedy začít? S pozdravem --Vavrik.vit.martin (diskuse) 12. 4. 2013, 17:28 (UTC)
Moment, teď se nemohu dostat k textu, jenž budu upravovat. Mohl byste to na chvíli vrátit nebo nějak podobně? S pozdravem --Vavrik.vit.martin (diskuse) 12. 4. 2013, 17:39 (UTC)
Koukněte se prosím na email, tam to společně můžeme dořešit. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 12. 4. 2013, 18:23 (UTC)

Rákosnička madagaskarská[editovat zdroj]

Dobrý den, všiml jsem si, že jste do toho článku vložil šablonu {{Urgentně ověřit}}. Existence toho druhu je ale asi jistá a když jsem se zběžně koukl na cizojazyčnou verzi, našel jsem v anglické verzi téměř stejný úvod jako u nás. Neověřené jsou tedy spíše jen části textu (asi o možnosti utopení, stejně jako informace o chovu z vlastní zkušenosti - což odporuje i Wp:Vlastní výzkum) - k tomu používáme šablonu {{fakt}}, kterou vkládáme přímo za neověřené věty, nebo {{neověřeno}} na začátek článku, do diskuse můžete napsat, které části chcete ověřit. Mazat ale celý článek o druhu, který určitě existuje, není třeba. S pozdravem --Mates (diskuse) 28. 4. 2013, 12:34 (UTC)

Dobrý den, šablonou {{Urgentně ověřit}} jsem text označil pouze proto, že autor článek nenapsal z vlastní hlavy a neuvedl zdroje. Jestli vám Vaše řešení přijde lepší, tak ho klidně můžete použít - hádat se s vámi nebudu. Ale pokud autor článek neudělá z vlastní hlavy, měl by vypsat zdroje. S pozdravem --Vavrik.vit.martin (diskuse) 28. 4. 2013, 16:02 (UTC)
Ono by to spíš mělo být tak, že zde nikdo nepíše nic z vlastní hlavy, jak se píše v té stránce o vlastním výzkumu. Zdroje by samozřejmě uvedeny být měly, ale v případě živočišných druhů bychom měli posuzovat, zda je opravdu potřeba urgentně ověřit - tedy zda si autor celý druh nevymyslel - což zde nehrozí. Proto považuji šablonu {{neověřeno}} za lepší. Pokud máte podezření, že dotyčný článek odněkud opsal, pak se to řeší přes {{podezření na copyvio}} nebo {{copyvio}} (pokud si jste jistý) Nebyla to žádná výtka, spíš jiný pohled na věc. Díky za reakci. S pozdravem --Mates (diskuse) 28. 4. 2013, 16:25 (UTC)
Myslím si, že to autor opsal pomocí Google překladače z anglické wikipedie, a že se o porušení autorských práv nejedná. Jenom jeden dotaz - opravdu by po vypršení lhůty stránka byla automaticky smazána? S pozdravem --Vavrik.vit.martin (diskuse) 28. 4. 2013, 16:33 (UTC)
Ne, nejspíš by to posuzoval správce. Teoreticky by měl projít, zda je nutné stránku opravdu smazat, což by v tomto případě asi nebylo (ale nevím, jak by to vyhodnotil), takhle mu ale ulehčíme práci, pokud se jedná o překlad z anglické verze, stačí použít {{Překlad}}. Vložím ji, zdraví --Mates (diskuse) 28. 4. 2013, 16:49 (UTC)
Děkuji, jsem teprve začátečník, ještě se to učím. S pozdravem --Vavrik.vit.martin (diskuse) 28. 4. 2013, 16:51 (UTC)

Rákosnička madagaskarská (2)[editovat zdroj]

Přestaňte prosím do textu vkládat externí odkaz. To patří do sekce „Externí odkazy“. Pokud chcete na článek odkázat, udělejte to takto [[paludárium]]. Děkuji. --Marek Koudelka (diskuse) 30. 4. 2013, 13:20 (UTC)

Dobrý den, lidé většinou neví co je to paludárium a jelikož stránka paludárium neexistuje, tak je nejlepší přidat sem externí odkaz. S pozdravem --Vavrik.vit.martin (diskuse) 30. 4. 2013, 13:27 (UTC)
Pak článek můžete založit, ale přidávat EO do textu určitě není „nejlepší“. --Marek Koudelka (diskuse) 30. 4. 2013, 13:29 (UTC)
Momentálně nemám moc času, ale mohu se o to pokusit. S pozdravem --Vavrik.vit.martin (diskuse) 30. 4. 2013, 13:32 (UTC)
Stránka hotova. S pozdravem --Vavrik.vit.martin (diskuse) 30. 4. 2013, 14:11 (UTC)

Paludárium + náhled[editovat zdroj]

MOŽNÉ PORUŠENÍ AUTORSKÝCH PRÁV

© Dobrý den, oceňujeme Váš příspěvek, ale bohužel nemůžeme přijmout text chráněný autorským právem převzatý bez dovolení z webových stránek či odjinud. Podívejte se, prosíme, na stránku Paludárium, a pokud jste autorem původního díla nebo máte od autora svolení k dalšímu šíření podle licencí GFDL a CC-BY-SA 3.0, pošlete o tom e-mail do OTRS. K Vámi vloženému textu byla vznesena námitka, že se nápadně podobá textu z: http://akvamalawi.com/paludarium/

Užitečné rady o přispívání do Wikipedie a o některých základních pravidlech najdete na stránkách Wikipedie:PrůvodceWikipedie:Váš první článek. Díky za pochopení.

--Mates (diskuse) 30. 4. 2013, 14:21 (UTC)

Dobrý den, již Vám to jednou vysvětloval kolega Chmee2, nemůžete jen tak opsat text z internetu a vložit ho do Wikipedie, tím spíš, když má autor dole na stránce napsáno "Copyright © 2010 - paludarium.akvamalawi.com - autorská práva vyhrazena". Zároveň si prosím přečtěte upozornění níže o tlačítku ukázat náhled. Všiml jsem si problému s kategoriemi, ty vkládáme pomocí hranatých závorek nikoliv složených [[Kategorie:xxx]] S pozdravem --Mates (diskuse) 30. 4. 2013, 14:21 (UTC)

Dobrý den, díky za Vaše příspěvky. Zároveň Vás však prosím o častější používání tlačítka Ukázat náhled. To Vám ukáže, jak bude článek vypadat po Vašich úpravách, aniž by se úprava uložila. Až budete mít pocit, že jsou Vaše úpravy hotovy, vyplňte do pole shrnutí editace stručný popis provedených změn a změny uložte.

Uložením zároveň dáváte najevo, že další změny v nejbližších okamžicích neplánujete a že se jiní wikipedisté mohou pustit do dalších úprav, oprav a doplnění článku. Každá uložená změna se zapisuje do historie článku a do seznamu posledních změn na Wikipedii. Při častém ukládání se tyto zbytečně přeplňují a znepřehledňují. Hrozí také riziko, že dojde k tzv. editačnímu konfliktu, tedy stavu, kdy dva wikipedisté editují tentýž článek zároveň. Díky moc za pochopení. --Mates (diskuse) 30. 4. 2013, 14:21 (UTC)

Dobrý den, ty hranaté závorky byl takový chvilkový kolaps. Děkuji vám za radu s tlačítkem "ukázat náhled". Ten text jsem již upravil tak, že neporušuje autorská práva, děkuji za upozornění. S pozdravem --Vavrik.vit.martin (diskuse) 30. 4. 2013, 14:48 (UTC)
Bohužel porušuje. Zaprvé slovensky asi většina lidí rozumí vcelku dobře, takže je naprosto zjevné, že jsou věty opět doslovně opsány, přeloženy do češtiny - ale i kdybyste to doslova opsal třeba z čínštiny (to je pro vykreslení přehnané, protože čínské znaky opravdu neznám), tak i přesto se jedná o porušení autorských práv. Musíte to prostě napsat vlastními slovy. Šablonu jsem vrazil zpět. Zdraví --Mates (diskuse) 30. 4. 2013, 14:59 (UTC)
Budu citovat kolegu Chmee2: "Tím vznikne tzv. kompilát, práce založená na více zdrojích. Z ní je pak jasně vidět Váš autorský přínos a o porušení autorských práv se nejedná.". Když jsem tuto věc přepracoval vznikl tento "kompilát", tak v čem je ještě problém? S pozdravem --Vavrik.vit.martin (diskuse) 30. 4. 2013, 15:07 (UTC)
Kolega Chmee2 ovšem předtím také píše "V podstatě jde o to, že je potřeba vzít každou větu v tom článku a převyprávět jí „vlastními slovy“, v ideálním případě se pak podívat do dalších zdrojů a z nich taktéž podobným způsobem čerpat informace" - takže nikde neříká, že když něco opíšete odsud a něco jiného odjinud a spojíte to, máte kompilát. --Mates (diskuse) 30. 4. 2013, 15:17 (UTC)

Kategorie[editovat zdroj]

Dobrý den, doporučil bych vám přestat zakládat kategorie typu Wikipedisté... Myslím, že se před nějakou dobou komunita dohodla, že podobné kategorie by neměly existovat, a tak jich zůstalo je pár. Navíc takovéto kategorie některým wikipedistům vadí. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 30. 4. 2013, 18:02 (UTC)

Dobrý den, omlouvám se vám, nevěděl jsem to :(. S pozdravem --Vavrik.vit.martin (diskuse) 30. 4. 2013, 18:42 (UTC)
Dobrý den, již jsem to popsal ve shrnutí editace svého revertu na stránce bělokur horský, ale raději si asi přečtěte WP:Kategorizace, abyste v tom měl úplně jasno. Ve zkratce: články vždy přidáváme do nejnižší možné kategorie, tzn. pokud máme v Kategorie:Hrabaví podkategorii Kategorie:Tetřevovití, bude bělokur horský jako příslušník této čeledi v této kategorii a již ho není třeba přidávat mezi hrabavé. Pokud by nastala situace, že bude tolik článků o bělokurech, že by se založila rodová Kategorie:Bělokurové, pak bychom ho přeřadili ještě "o patro níž" do této kategorie. Vytváří se tak jakýsi kategorizační strom - více v sekci systém kategorizace na již odkazované stránce. S pozdravem --Mates (diskuse) 1. 5. 2013, 10:10 (UTC)