Deník učitelky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Deník učitelky
696. díl seriálu Simpsonovi
Pův. názevDiary Queen
Číslořada 32
díl 12
Původní TVFox Broadcasting Company
Premiéra21. února 2021
Česká TVPrima Cool
Česká premiéra12. dubna 2021
Tvorba
ScénářJeff Westbrook
RežieMatthew Nastuk
Prod. kódQABF05
Obsah
Gaučový gagRodina Simpsonových dorazí na Mars, Homer však nemá nasazenou helmu a exploduje mu hlava.
Délka21 minut
Hosté
Posloupnost dílů
← Předchozí
Otcovské pudy
Následující →
Bart v balíku
Seznam dílů 32. řady
Seznam dílů seriálu Simpsonovi
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Deník učitelky (v anglickém originále Diary Queen) je 12. díl 32. řady (celkem 696.) amerického animovaného seriálu Simpsonovi. Scénář napsal Jeff Westbrook a díl režíroval Matthew Nastuk.[1]USA měl premiéru dne 21. února 2021 na stanici Fox Broadcasting Company a v Česku byl poprvé vysílán 12. dubna 2021 na stanici Prima Cool.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Při garážovém výprodeji u Neda Flanderse ho rozzlobí, když si zákazníci neváží zakoupených věcí. Bart a Milhouse si zakoupí několik knih, aby s nimi provedli kaskadérský kousek. Mezi knížkami chlapci objeví starý deník paní Edny Krabappelové, následně uniknou Tlustému Tonymu. Navzdory Milhouseovým opakovaným naléháním s obavou o narušení soukromí Edny míří Bart do svého domku na stromě a začne číst deník.

Během čtení Bart objeví stránku, kde Krabappelová napsala, že podle ní má její „ježatý kamarád“ potenciál do budoucnosti. Toto vědomí Barta podpoří – začne se ve škole snažit a pomáhat ostatním. V písemném kvízu dostane jedničku, což doma oslaví s rodinnou dortem. MargeLízou si myslí, že podváděl a snaží se najít důkazy. S pomocí Maggie Líza najde deník schovaný v domku na střeše a zjistí, že paní Krabappelová ve skutečnosti psala o svém kocourovi. Líza to zpočátku před Bartem tají a kvůli tomu jí na ruce vyraší ekzém. Když se Bart rozhodne zúčastnit se soutěže v hláskování, Líza se ho nejdřív „jemně“ pokusí přesvědčit, aby se neúčastnil, ale když Bart nedokáže vyhláskovat ani první slovo (intermezzo), odhalí mu pravdu o Edniných zápiscích. Bart je smutný a vrací se do domku na stromě, aby mohl být o samotě.

Později v domku na stromě Ned prozradí Bartovi, že jeho rodina uvažovala o odchodu ze Springfieldu, ale zastavila je Edna. Ta věřila, že musí zůstat ve Springfieldu, protože ji děti jako Bart potřebují. Bart si uvědomuje, že Edna ho měla ráda (čímž mu zvedne náladu) a deník vratí zpět Nedovi. Ačkoliv Ned tvrdí, že si jej nebude číst, nemůže si pomoct. Přečte si úryvek a rozpláče se, když Edna píše, jak jí Ned udělal ze života splněný sen.

Epizoda končí vzpomínkou na paní Krabappelovou, která shrnuje její účinkování napříč řadami seriálu.

Produkce[editovat | editovat zdroj]

Vydání[editovat | editovat zdroj]

Roku 2021 vydala stanice Fox Broadcasting Company deset propagačních obrázků k dílu.[2] Premiéra dílu byla původně plánována na 10. ledna 2021, ale kvůli NFL byla odložena na 14. února.[3] Tento díl (ale i ostatní pořady Foxu téhož dne v hlavním vysílacím čase) byly odloženy na 21. února kvůli dešti před 2021 Daytona 500. Dne 14. února byla epizoda vydána na AmazonuiTunes, ale později byla smazána.

Původní znění[editovat | editovat zdroj]

původním znění byly použity dialogy hostující herečky Marcii Wallaceové, která zemřela již roku 2013 a dabovala Ednu Krabappelovou, prostřednictvím archivních nahrávek. Joe Mantegna jako host účinkoval v roli Tlustýho Tonyho.[1] Toto je také poslední epizoda, ve které bílý herec Harry Shearer daboval postavu černocha doktora Dlahy.[4] Od následující epizody Bart v balíku je dabován Afroameričanem Kevinem Michaelem Richardsonem. Také postava gay fotografa Julia se dočkala přeobsazení na Maria Joseho; od 14. řady (kdy se Julio objevil poprvé) jej daboval Hank Azaria.

České znění[editovat | editovat zdroj]

Režisérem českého znění byl Zdeněk Štěpán, díl přeložil Vojtěch Kostiha a úpravkyní dialogů Ladislava Štěpánová. Hlavní role nadabovali Vlastimil Zavřel, Martin Dejdar, Jiří LábusIvana Korolová. České znění vyrobila společnost FTV Prima v roce 2021.[5]

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Sledovanost[editovat | editovat zdroj]

Ve Spojených státech díl v premiéře sledovalo 1,43 milionu diváků. Rating ve věkové skupině 18–49 let dosáhl při premiérovém vysílání hodnoty 0,5.[6]

Kritika[editovat | editovat zdroj]

Tony Sokol, kritik Den of Geek, napsal: „Jedná se o jiný druh zápletky Simpsonových, než je obvyklé. Bartovo poslední varování pro Marge: ‚Jestli se mě budeš pokoušet uchlácholit, tak mě ztratíš,‘ je nádherné popíchnutí, ale konečný zvrat je jako dávka melasy. Díl měl mít původně premiéru na Valentýna a je sladkým posláním,“ a ohodnotil jej 4 hvězdičkami z 5.[7]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Diary Queen na anglické Wikipedii.

  1. a b Listings - SIMPSONS, THE on FOX [online]. [cit. 2021-03-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. The Simpsons [online]. FoxFlash, 2021 [cit. 2021-03-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. @AlJean. Now will be later due to football... [online]. 2020-12-14 [cit. 2021-03-30]. Dostupné online. 
  4. MAAS, Jennifer. ‘The Simpsons': White Voice Actor Harry Shearer Won’t Voice Black Character Dr Hibbert Anymore [online]. 2021-02-22 [cit. 2021-03-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. FTV Prima. Simpsonovi XXXII (12) Deník učitelky. Prima Cool, 2021-04-12 [cit. 2021-04-12].
  6. METCALF, Mitch. Updated: ShowBuzzDaily's Top 150 Sunday Cable Originals & Network Finals: 2.21.2021 [online]. 2021-02-23 [cit. 2021-03-29]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2021-02-23. (anglicky) 
  7. The Simpsons Season 32 Episode 12 Review: Diary Queen [online]. 2021-02-22 [cit. 2021-03-29]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]