Přeskočit na obsah

Dagmar Patrasová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dagmar Patrasová
Dagmar Patrasová (2013)
Dagmar Patrasová (2013)
Narození27. dubna 1956 (68 let)
Praha
Československo Československo
ChoťFelix Slováček (od 1983)
DětiFelix Slováček a Anna Slováčková
RodičeKarel Patras
Věra Patrasová
PříbuzníFelix Antonín Slováček (vnuk)
Oficiální webwww.patrasova.cz

Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dagmar Patrasová, přezdívaná Dáda, provdaná Slováčková (* 27. dubna 1956 Praha) je česká herečka, zpěvačkamoderátorka.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Praze do umělecké rodiny. Otec, profesor Karel Patras byl sólový harfenista České filharmonie a docent na HAMU. Matka Věra K. J. Patrasová (roz. Weberová) byla židovského původu[1] a působila jako zpěvačka filharmonického sboru. Oba ji vedli k lásce k hudbě.

Starší sestra Věra a starší bratr Vladimír se věnují jiným profesím.

Jejím manželem je od roku 1983 hudebník Felix Slováček, se kterým má syna Felixe ml. (* 1983) a dceru Annu (* 1995); obě děti jsou umělecky činné.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Již jako malá účinkovala v několika televizních pořadech. Navštěvovala hodiny klavíru, chodila do výtvarného kroužku, navštěvovala Kühnův dětský sbor, věnovala se sportovní gymnastice a později chodila do dramatického kroužku k Jiřině Steimarové a Jiřině Stránské. Tyto ženy ji také připravovaly ke zkouškám na konzervatoř. I na Státní konzervatoři navštěvovala hodiny hry na klavír a kytaru. Po absolutoriu byla na základě konkursu přijata Jiřím Suchým do divadla Semafor.

Od 70. let hrála ve filmu a televizi, platila za jeden z českých sexsymbolů. Oblíbil si ji např. Ladislav Smoljak, který ji obsadil do erotické scény v komedii Vrchní, prchni a zahrál si s ní po boku v muzikálu Trhák (jako režisér a jeho klapka). Populární byly její role v seriálech Návštěvníci a Arabela. Často vystupovala v pohádkách a v 80. letech se stala oblíbenou zpěvačkou písní pro děti a moderátorkou dětských pořadů, z čehož se počátkem 90. let stala její hlavní náplň činnosti. V hrané tvorbě se od té doby objevuje jen výjimečně.

Filmografie (výběr)[editovat | editovat zdroj]

Film[editovat | editovat zdroj]

Televize[editovat | editovat zdroj]

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

  • 2007 Nej… – Sony BMG

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Patrasová přiznala: Rodina mohla skončit v plynu!. sip.denik.cz [online]. Vltava Labe media, 2011-02-08 [cit. 2020-05-16]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]