Crudia

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxCrudia
alternativní popis obrázku chybí
Crudia blancoi
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádbobotvaré (Fabales)
Čeleďbobovité (Fabaceae)
PodčeleďDetarioideae
RodCrudia
Schreb., 1789
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Crudia je rod rostlin z čeledi bobovité. Jsou to stromy se zpeřenými listy a drobnými bezkorunnými květy v hroznech. Vyskytují se v počtu asi 57 druhů v tropech všech kontinentů, nejvíce druhů roste v jihovýchodní Asii. Nemají větší hospodářské využití.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Zástupci rodu Crudia jsou beztrnné stromy a keře (výjimečně i šplhavé), dorůstající výšky až 40 metrů. Listy jsou lichozpeřené (někdy zdánlivě sudozpeřené a pak někdy se středním vřetenem prodlouženým za poslední pár lístků), složené z velkých, podlouhle eliptických a nápadně střídavě postavených lístků, výjimečně jednolisté. Listy jsou obvykle kožovité a na vrchní straně lesklé. Řapíky jsou krátké, ploché a zahnuté, v rámci bobovitých neobvyklého charakteru. Palisty bývají drobné, úzké a opadavé nebo naopak velké, listovité, vytrvalé a na bázi víceméně srostlé. Květy jsou drobné, zelené nebo bělavé, dlouze stopkaté, uspořádané v úžlabních nebo vrcholových hroznech, vyvíjejících se na mladých větévkách. Druh Crudia cauliflora je kauliflorní. Kalich je krátký, miskovitý, tvořený 4 nebo řidčeji 5 na bázi srostlými kališními lístky. Koruna zcela chybí. Tyčinek je 10 (řidčeji méně), jsou volné a vyčnívají z květů. Semeník je přisedlý nebo krátce stopkatý, s několika vajíčky a nitkovitou čnělkou, zakončenou drobnou bliznou. Lusky jsou okrouhlé až podlouhlé, zploštělé, kožovité, pukající 2 chlopněmi. Obsahují 1 až 2 (výjimečně až 6) velkých, plochých semen.[1][2][3][4]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Rod Crudia zahrnuje asi 57 druhů. Je zastoupen v tropech všech kontinentů. Nejvíce druhů se vyskytuje v tropické Asii (zejména v Malajsii), méně v tropické Americe a Africe.[5][1][6] V jihovýchodní Asii rostou v nížinných tropických deštných nebo i sušších lesích v nadmořských výškách do 400 metrů. Nezřídka se vyskytují v poříčních lesích.[4]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Dřevo žádného druhu rodu Crudia nemá větší význam.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c ALLEN, O.N.; ALLEN, E.K. The Leguminosae, a Source Book of Characteristics, Uses, and Nodulation. Madison: The University of Wisconsin Press, 1981. ISBN 0-299-08400-0. 
  2. BERRY, P.E. et al. Flora of the Venezuelan Guayana (vol. IV). Missouri: Timber Press, 1998. ISBN 0-915279-52-5. 
  3. GENTRY, A.H. Wooden Plants of Northwest South America. Chicago: The Univ. of Chicago Press, 1996. ISBN 0226289435. 
  4. a b HOU, Ding et al. Flora Malesiana. Vol. 12 (2): Caesalpiniaceae. Leiden, Niederlands: Foundation Flora Malesiana, 1996. ISBN 90-71236-29-3. (anglicky) 
  5. Plants of the world online [online]. Royal Botanic Gardens, Kew. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Legumes of the World. [online]. Kew Royal Botanical Gardens. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-02-11. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]