Detarioideae

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxDetarioideae
alternativní popis obrázku chybí
Kvetoucí tvrdol Detarium microcarpum
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádbobotvaré (Fabales)
Čeleďbobovité (Fabaceae)
PodčeleďDetarioideae
Burmeist., 1837
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Květenství Brownea ariza

Detarioideae je podčeleď čeledi bobovitých, představující jednu z bazálních vývojových větví této čeledi. Zahrnuje dřeviny se zpeřenými listy a s drobnými i velkými a nápadnými květy. Podčeleď zahrnuje 84 rodů a asi 760 druhů a je rozšířena v tropech celého světa, zejména však v Africe. Některé druhy náležejí mezi významné zdroje dřeva. Tamarind indický a kurbaryl obecný jsou tropické stromy poskytující všestranný užitek. Amherstie sličná (Amherstia nobilis) a různé druhy rodu Brownea mají velké a nápadné květy a jsou v tropech pěstovány jako ceněné okrasné dřeviny.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Zástupci podčeledi Detarioideae jsou po morfologické stránce dosti různorodí. Jsou to převážně beztrnné stromy, řidčeji keře a výjimečně polokeře. Listy jsou sudozpeřené nebo zdánlivě lichozpeřené, potom jsou jednotlivé lístky na vřeteni střídavé a báze koncového lístku je přesahována více či méně opadavým výběžkem vřetene. Výjimečně mohou být listy dvoulisté nebo pouze jednolisté. Květy mohou být drobné a nenápadné i velké a velmi nápadné, pravidelné až zřetelně souměrné. Zpravidla jsou oboupohlavné, uspořádané v hroznech nebo latách. V květech je vyvinuto miskovité až trubkovité receptákulum, u některých zástupců téměř chybí. Kalich je obvykle složen ze 4 nebo 5 lístků, přičemž 2 z nich jsou často srostlé. Korunních lístků je obvykle 5, u některých zástupců je počet nižší nebo mohou zcela chybět. Tyčinek je nejčastěji 10, řidčeji jiný počet (2 až mnoho), někdy jsou přítomna sterilní staminodia. Semeník je přisedlý nebo stopkatý, tvořený jediným plodolistem a obsahující 1 až mnoho vajíček. Plody jsou nejčastěji dřevnaté, pukavé lusky, řidčeji jsou plody nepukavé a dřevnaté či tenkostěnné, křídlaté (typu samara nebo vyplněné dužninou (tamarind, kurbaryl)[1][2]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Podčeleď Detarioideae zahrnuje 84 rodů a asi 760 druhů.[1] Na druhy nejbohatší rody jsou cynometra (Cynometra, 80-90 druhů), Macrolobium (asi 70-80 druhů) a Crudia (50-55 druhů). Zástupci tohoto tribu jsou rozšířeni v tropech celého světa a zřídka (např. v jižní Africe) přesahují i do subtropů. Největší zastoupení je v Africe, kde se vyskytuje celkem 58 rodů, přičemž 47 z nich je svým výskytem omezeno pouze na tropickou Afriku. Rody Cynometra, Crudia a Copaifera mají pantropické rozšíření.[3]

Někteří zástupci této podčeledi dominují v tropických lesních společenstvech, např. Colophospermum mopane či Baikiaea plurijuga v suchých lesích některých oblastí Afriky.

Obsahové látky[editovat | editovat zdroj]

Pro zástupce podčeledi Detarioideae je charakteristický a jedinečný obsah bicyklických triterpenů.[4]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Podčeleď Detarioideae se v taxonomii bobovitých nově objevuje v komplexní fylogenetické studii, vydané v roce 2017. V minulosti byly všechny rody této podčeledi řazeny do tribu Detarieae podčeledi Caesalpinioideae, od něhož byl někdy oddělován tribus Amherstieae. Podčeleď Detarioideae představuje podobně jako podčeleď Cercidoideae jednu z bazálních větví čeledi bobovité a je v současném pojetí monofyletická.[1][4]

Zástupci[editovat | editovat zdroj]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Mezi významnější okrasné dřeviny tropů náleží zejména Brownea a amherstie sličná (Amherstia nobilis), pro zajímavá květenství se pěstují různé druhy rodu saraka (Saraca). Pro dřevo jsou těženy zejména afzélie (Afzelia), berlinie (Berlinia), brachystegie (Brachystegia), mopan (Colophospermum mopane), kopaiva (Copaifera) a kurbaryl (Hymenaea). Z kopaivy a kurbarylu je získávána pryskyřice známá jako kopál. Kurbaryl obecný (Hymenaea courbaril) a tamarind indický (Tamarindus indica) mají jedlou dužninu plodů a celkově mnohostranné využití.[6][7][8][9][10]

Přehled rodů[editovat | editovat zdroj]

Afzelia, Amherstia, Annea, Anthonotha, Aphanocalyx, Augouardia, Baikiaea, Barnebydendron, Berlinia, Bikinia, Brachycylix, Brachystegia, Brandzeia, Brodriguesia, Brownea, Browneopsis, Colophospermum, Copaifera, Crudia, Cryptosepalum, Cynometra, Daniellia, Detarium, Dicymbe, Didelotia, Ecuadendron, Elizabetha, Endertia, Englerodendron, Eperua, Eurypetalum, Gabonius, Gilbertiodendron, Gilletiodendron, Goniorrhachis, Gossweilerodendron, Guibourtia, Hardwickia, Heterostemon, Humboldtia, Hylodendron, Hymenaea, Hymenostegia, Icuria, Intsia, Isoberlinia, Isomacrolobium, Julbernardia, Kingiodendron, Lebruniodendron, Leonardoxa, Leucostegane, Librevillea, Loesenera, Lysidice, Macrolobium, Maniltoa, Michelsonia, Micklethwaitia, Microberlinia, Neoapaloxylon, Neochevalierodendron, Normandiodendron, Oddoniodendron, Oxystigma, Paloue, Paloveopsis, Paramacrolobium, Peltogyne, Plagiosiphon, Polystemonanthus, Prioria, Pseudomacrolobium, Saraca, Schotia, Scorodophloeus, Sindora, Sindoropsis, Stemonocoleus, Talbotiella, Tamarindus, Tessmannia, Tetraberlinia, Zenkerella[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d AZANI, Nasim; BABINEAU, Marielle; BAILEY, Donovan et al. A new subfamily classification of the Leguminosae based on a taxonomically comprehensive phylogeny. Taxon. Feb. 2017, čís. 66(1). Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-02-16.  Archivováno 16. 2. 2018 na Wayback Machine.
  2. CHEN, Dezhao et al. Flora of China: Detarieae [online]. Dostupné online. 
  3. Legumes of the World [online]. Kew Royal Botanical Gardens [cit. 2014-01-25]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-02-11. (anglicky) 
  4. a b BRUNEAU, Anne et al. Legume phylogeny and classification in the 21st century: progress, prospects and lessons for other species-rich clades. Taxon. 2013, roč. 62 (2). 
  5. SKALICKÁ, Anna; VĚTVIČKA, Václav; ZELENÝ, Václav. Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin. Praha: Aventinum, 2012. ISBN 978-80-7442-031-3. 
  6. ALLEN, O.N.; ALLEN, E.K. The Leguminosae, a Source Book of Characteristics, Uses, and Nodulation. Madison: The University of Wisconsin Press, 1981. ISBN 0-299-08400-0. 
  7. HOU, Ding et al. Flora Malesiana. Vol. 12 (2): Caesalpiniaceae. Leiden, Niederlands: Foundation Flora Malesiana, 1996. ISBN 90-71236-29-3. 
  8. WAGERFUHR, R. Dřevo. Obrazový lexikon. Praha: Grada Publishing, 2002. ISBN 80-247-0346-7. 
  9. LLAMAS, Kirsten Albrecht. Tropical Flowering Plants. Cambridge: Timber Press, 2003. Dostupné online. ISBN 0-88192-585-3. 
  10. VALÍČEK, Pavel a kol. Užitkové rostliny tropů a subtropů. Praha: Academia, 2002. ISBN 80-200-0939-6. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]