Corpo della Gendarmeria

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Četník ve vatikánských zahradách

Corpo della Gendarmeria dello Stato della Città del Vaticano (zkráceně Corpo della Gendarmeria) zastává ve Vatikánu funkci policie. Četníci zajišťují bezpečnost papeže, veřejný pořádek a dodržování zákonů, provádějí kriminální vyšetřování a také kontrolují dopravu. Patronem vatikánského četnictva je archanděl Michael, jehož svátek stejně jako svátek četnického sboru připadá na 29. září.[1]

Corpo della Gendarmeria (Vatikán)
Umístění četnických kasáren

Kasárna vatikánských četníků se nachází v severovýchodní části Vatikánu, západně od kaple San Pellegrino.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Sbor pod názvem Corpo dei Carabinieri Pontifici založil 14. června 1816 papež Pius VII. jako vojenskou jednotku, která se aktivně účastnila i bojů papežského státu s italským královstvím.[1]

V roce 1849 papež Pius IX. po návratu z vyhnanství sbor reorganizoval a přejmenoval na Reggimento dei Veliti Pontifici. Ještě téhož roku se název změnil na Corpo della Gendarmeria Pontificia, když byla správa sboru svěřena kardinálu státnímu sekretáři.[1]

Ani se zánikem papežského státu po dobytí Říma v roce 1870 nebyla jednotka zrušena a v podstatně redukovaném stavu zůstala zachována k zajištění bezpečnosti v papežské residenci. Po vzniku městského státu Vatikán v roce 1929 byl sbor opět posílen.

V roce 1970 byla jednotka papežem Pavlem VI. rozpuštěna stejně jako ostatní vojenské složky státu (s výjimkou Švýcarské gardy) a pod názvem Ústřední bezpečnostní úřad (italsky Ufficio centrale di vigilanza) přesunuta z vojenské pod civilní správu.[1] V roce 1977 byla dána sboru do užívání kaple San Pellegrino, kterou četníci užívají dosud (sdílejí ji spolu s vatikánskými hasiči).[2] Roku 1991 došlo k přejmenování na Bezpečnostní sbor Vatikánského městského státu (italsky Corpo di Vigilanza dello Stato della Città del Vaticano). V roce 2002 začal sbor používat původní název Corpo della Gendarmeria dello Stato della Città del Vaticano, když bylo v rámci Guvernorátu státu Vatikán zřízeno Oddělení bezpečnosti a civilní ochrany, které převzalo správu vatikánských četníků (a spolu s nimi i hasičského sboru) od Oddělení technických služeb.[3]

Četníci na svatopetrském náměstí

V roce 2016 vydal Filatelistický a numismatický úřad Vatikánského městského státu pamětní dvoueurovou minci k dvoustému výročí založení vatikánského četnického sboru (podle návrhu Daniely Longo).[4]

Činnost[editovat | editovat zdroj]

Četnický sbor je zodpovědný za bezpečnost papeže i celého státu, a to v úzké spolupráci se Švýcarskou gardou. Zatímco Švýcarská garda dbá především na vlastní ochranu papeže, četníci zajišťují veřejný pořádek na audiencích, jednáních a ceremoniích. Dále dohlíží na vyšetřování trestných činů i na silniční dopravu ve Vatikánu a na extrateritoriálních územích.

Součástí sboru je od roku 2008 Národní ústřední úřad Interpolu pro Vatikán, jehož úkolem je shromažďovat a sdílet relevantní informace o zločinu a bezpečnosti s Interpolem.[1][5]

Ve stejném roce byly vyděleny další dvě speciální jednotky:[1]

  • Skupina rychlého nasazení (italsky Gruppo Intervento Rapido; GIR)[6]
  • Protisabotážní jednotka (italsky Unità Antisabotaggio)
Četnická kapela z počátku 20. století

Vztah s Itálií[editovat | editovat zdroj]

Vzhledem k tomu, že Vatikánský městský stát je umístěn uprostřed italského území, musí docházet k úzké spolupráci vatikánských a italských četníků. Příkladem krizové spolupráce může být vyslání vatikánských četníků (a hasičů) na pomoc po zemětřesení ve střední Itálii v roce 2016.[7][8] Podobně jsou na frekventovaném Svatopetrském náměstí na území Vatikánu často vidět italští Arma dei Carabinieri a Polizia di Stato.

Kapela[editovat | editovat zdroj]

V říjnu 2007 byla obnovena hudební kapela četnického sboru (italsky Banda musicale del Corpo della Gendarmeria), která navázala na původní kapelu papežského četnictva z roku 1851.[1][9] Vystupuje nejen na slavnostních akcích četnictva, ale účastní se i nejrůznějších vystoupení ve Vatikánu i mimo něj. Kapelu tvoří asi 100 hudebníků a dobrovolníků z různých italských vojenských kapel, jako je Italian Army Music Band a Italian Carabinieri Band. V roce 2012 vydala vlastní album.[10] Ke zkouškám obvykle využívá aulu Pavla VI.[1]

Domenico Giani

Personální obsazení[editovat | editovat zdroj]

Sbor má dle údajů z roku 2005 celkem 130 členů. Rekrutují se ze svobodných mužů ve věku 21 – 25 let, kteří jsou praktikujícími katolíky a absolvují nejméně dva roky výcviku u italské policie. Dále musí mít nejméně středoškolské vzdělání, výšku od 178 cm a odpovídající fyzickou kondici. Ke všem žádostem o vstup do četnického sboru je třeba přiložit doporučující dopis od faráře.[1]

Velitel četnictva se označuje jako generální inspektor a jeho přímým zástupcem je generální ředitel. Oba tito nejvyšší představitelé jsou jmenování papežem na 5 let a po dobu výkonu funkce žijí přímo ve Vatikánu a využívají vatikánské občanství.

Velitelé[editovat | editovat zdroj]

Historická slavnostní uniforma
  • Arcangelo De Mandato (1922 – 1942)
  • Adolfo Soleti (1942 – 1944)
  • Mario Pericoli ( 1944 – 1958)
  • Francesco Saverio Bernado (1959 – 1961)
  • Spartaco Angelini (1961 – 1971)
  • Camillo Cibin (1. srpna 1972 – 2. června 2006)
  • Domenico Giani (3. června 2006 – 14. října 2019)
  • Gianluca Gauzzi Broccoletti (15. října 2019 – dosud)
Moderní uniforma

Uniforma[editovat | editovat zdroj]

Do roku 1970 nosili četníci slavnostní uniformy původem z 19. století, zahrnující čepice s medvědí kožešinou a červeným chocholem, černé kabátce s nárameníky a bílými třásněmi, bílé kalhoty z jelenice a vysoké jezdecké boty. Součástí pracovní uniformy byly dvourohé klobouky a modré kalhoty.

V současnosti oblékají četníci moderní, tmavě modré policejní uniformy s bílou košilí a černou kravatou. Modré kalhoty jsou na boku opatřeny černým pruhem. Hlavu kryje čepice képi s odznakem.

Historická pracovní uniforma

Historické uniformy se výjimečně používají při slavnostních příležitostech.[11][12]

Vybavení[editovat | editovat zdroj]

Činnost četnictva od roku 2000 koordinuje nové, moderní operační středisko a dispečink, který je v provozu 24 hodin denně. Je vybavený nejmodernějšími poplašnými a kamerovými systémy, které obsluhují tisíce sledovacích kamer přímo ve Vatikánu i v exteritoriálních územích.[1][13][14]

Zbraně[editovat | editovat zdroj]

Standardní zbraní je poloautomatická pistole Glock 17 s municí Parabellum ráže 9 × 19 mm.

Dále jsou používány:

Proti případným nepokojům jsou četníci vybaveni obušky, tasery, pepřovými spreji a slzným plynem.[15] Členové elitní jednotky rychlého nasazení (GIR) jsou vybaveni karabinou Carbon 15 a brokovnicemi Heckler & Koch FABARM FP6.

Při ceremoniálních příležitostech nosí četníci meče.[11]

Fiat Bravo ve službách vatikánských četníků

Vozidla[editovat | editovat zdroj]

Renault Kangoo ve službách vatikánských četníků

Ne všechna vozidla, užívaná četnickým sborem, mají jednotnou vizáž. Některé z nich postrádají jakékoliv identifikační znaky. V roce 2010 představila firma Ducati dvě policejní motorky v barvách Vatikánu - bílé a žluté.[16] V roce 2012 se pak na vozech Fiat Bravo a Renault Kangoo poprvé objevila tmavě modrá karoserie s bílo-zlatým páskem, zpočátku s nápisem „Gendarmeria Vaticana“, později zjednodušeným na „Gendarmeria“. Všechna vozidla mají vatikánskou registrační značku s písmeny „SCV“.

Seznam vozidel[editovat | editovat zdroj]


Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e f g h i j Corpo della Gendarmeria. www.vaticanstate.va [online]. [cit. 2022-06-11]. Dostupné online. 
  2. L'OSSERVATORE ROMANO. www.vatican.va [online]. [cit. 2022-06-11]. Dostupné online. 
  3. www.vatican.va [online]. [cit. 2022-06-11]. Dostupné online. 
  4. BANK, European Central. Oběžné pamětní mince 2 € – 2016. European Central Bank [online]. 2021-11-25 [cit. 2022-06-11]. Dostupné online. 
  5. Vatican City State. www.interpol.int [online]. [cit. 2022-06-11]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. MINISTERO DIFESA. Gendarmeria Vaticana e Incursori in addestramento. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  7. Terremoto in Centro Italia. Vigili del fuoco e Gendarmeria vaticana: gli "angeli" di Papa Francesco in aiuto alla popolazione | AgenSIR [online]. 2016-08-26 [cit. 2022-06-11]. Dostupné online. (italsky) 
  8. Vatican Magazine "Mani che spostano macerie" 09.09.2016. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  9. S. Natale 2019: Banda musicale del Corpo della Gendarmeria vaticana. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  10. The Vatican's Gendarmerie band launches new album. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  11. a b Ceremony for the 202nd anniversary of the Vatican Gendarmerie 2018-09-30. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  12. Ceremony for the 200th anniversary of the Vatican Gendarmerie - 2016.09.18. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  13. Vatican Gendarmerie installs frequency inhibitors to guarantee confidentiality during conclave. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  14. CUSTODIRE E PROTEGGERE: la gendarmeria vaticana. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  15. Taser alla gendarmeria vaticana: aumenta l'allerta attorno al Papa. Globalist [online]. 2018-06-18 [cit. 2022-06-11]. Dostupné online. (italsky) 
  16. General: Ducati Multistrada used for the Pope's motorcade [online]. 2010-09-16 [cit. 2022-06-11]. Dostupné online. (anglicky) 
  17. BESTETTI, Adriano. Festa Harley-Davidson a Roma: due Road King Police donate al Papa in beneficienza. Motoblog [online]. 2013-06-18 [cit. 2022-06-11]. Dostupné online. (italsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]