Borisav Stanković

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Borisav Stanković
Narození31. března 1875
Vranje
Úmrtí22. října 1927
Bělehrad
Místo pohřbeníBělehradský nový hřbitov
Povoláníspisovatel, dramatik a básník-právník
Alma materPrávnická fakulta Bělehradské univerzity
Bělehradská univerzita
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Borisav "Bora" Stanković (srbskou cyrilicí Борисав Станковић Бора - 22. března 1876, Vranje - 22. října 1927, Bělehrad) byl srbský realistický spisovatel. Jeho díla se zabývala především problematikou života v jižním Srbsku, odkud sám pocházel.

Stankovićova socha ve Vranje, jeho rodném městě na jihu Srbska

Život[editovat | editovat zdroj]

Stanković dokončil základní školu ve Vranje, dále pak studoval na právnické fakultě Bělehradské univerzity. Rok života strávil také v Paříži. Pracoval jako úředník (přesněji celní úředník, spíše než daňový) v Bělehradě. Během první světové války přesídlil do Niše, později do Černé Hory. Tam byl však zajat a převezen do zajateckého tábora do Derventy. Po válce pracoval v uměleckém oddělení jugoslávského ministerstva spravedlnosti. Zemřel v Bělehradě roku 1927.

Mezi jeho významná díla patří drama Koštana, tedy divadelní hra, ve které Stanković divákům ukazuje lidové obyčeje a zvyky jižního Srbska a román Nečista krv. Zatímco Srbsko počátku 20. století měnilo svoji orientaci a nová generace viděla svůj vzor ve Francii a Anglii, než Rakousku, nebo patriarchálním světě srbského venkova, Stanković se rozhodl zpracovávat témata právě z tohoto okruhu. Zážitky z válečného Bělehradu v dobách útoků Rakousko-Uherska na Srbsko shrnul v díle Pod Okupacijom. Ve svých dílech používal Stanković často torlacké nářečí, kterým se mluví v jižním Srbsku.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]