Bleach (manga)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bleach
ブリーチ
(Buríči)
Žánryfantasy
komedie
drama
akční
Cílová skupinašónen
Manga
AutorTite Kubo
NakladatelŠúeiša
Zahraniční
nakladatel
Česko CREW
USA Viz Media
V časopiseŠúkan šónen Jump
Vydáváno20. srpna 2001 22. srpna 2016
Počet svazků74 (seznam svazků)
v Česku vydáno: 29
Televizní anime seriál
NámětTite Kubo
ScénářMasaši Sogo
RežieNorijuki Abe
ProdukceDžun Takibuči
HudbaŠiró Sagisu
Produkční studioStudio Pierrot
TV staniceTV Tokyo
Zahraniční
stanice
Česko Animax
USA Nový Zéland Cartoon Network
Austrálie Cartoon Network, SBS
Vysíláno5. října 2004 – 27. března 2012
Počet řad16
Počet dílů366 (seznam dílů)
Anime film
Bleach: Memories of Nobody
ScénářMasaši Sogo
RežieNorijuki Abe
HudbaŠiró Sagisu
Délka95 minut
Produkční studioStudio Pierrot
DistributorTóhó
Premiéra16. prosince 2006
Anime film
Bleach: The DiamondDust Rebellion
ScénářMasahiro Ókubo
Mičiko Jokote
RežieNorijuki Abe
HudbaŠiró Sagisu
Délka95 minut
Produkční studioStudio Pierrot
DistributorTóhó
Premiéra22. prosince 2007
Anime film
Bleach: Fade to Black
ScénářNacuko Takahaši
RežieNorijuki Abe
HudbaŠiró Sagisu
Délka95 minut
Produkční studioStudio Pierrot
DistributorTóhó
Premiéra13. prosince 2008
Anime film
Bleach: Džigoku-hen
ScénářNacuko Takahaši
Masahiro Ókubo
RežieNorijuki Abe
HudbaŠiró Sagisu
Délka95 minut
Produkční studioStudio Pierrot
DistributorTóhó
Premiéra4. prosince 2010
Portál o anime a manze

Bleach (japonsky ブリーチ, Buríči) je japonská šónen manga, kterou kreslí a píše Tite Kubo. Hlavní postavou je Ičigo Kurosaki, který získá schopnosti Šinigami (japonsky 死神, Šinigami, doslova „Bůh smrti“) od jiné Šinigami, Rukie Kučiki. Rukia ho donutí, aby svou novou moc používal na posílání duší do posmrtného života a k ničení zlých duchů – Hollow.

Od srpna 2001 do srpna 2016 vycházela manga v japonském týdeníku Šúkan šónen Jump; kapitoly byly poskládány do 74 svazků formy tankóbon. Manga byla poté adaptována do podoby animovaného televizního seriálu, jejž vyrobilo Studio Pierrot v letech 2004–2012, dále dvou OVA, čtyř celovečerních animovaných filmů, sedmi rockových muzikálů a mnoha videoher. Od roku 2022 je vysíláno pokračování anime, které pokrývá poslední příběhový oblouk.

V České republice mangu od roku 2012 vydávalo komiksové nakladatelství CREW v překladu Anny Křivánkové. Dohromady vyšlo dvacet tři svazků.[1] Animovaný seriál v Česku vysílala televizní stanice Animax.

V Japonsku bylo celkově prodáno více než 80 miliónů svazků a jde o jednu z nejprodávanějších mang v Japonsku i v USA. Animovaný seriál byl v Japonsku v roce 2006 ohodnocen jako čtvrtý nejoblíbenější a zaujímal přední místo v první desítce nejsledovanějších anime ve Spojených státech v letech 2006-2008. Manga také v roce 2005 obdržela cenu Manga Shogakukan Award v kategorii šónen.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Hlavní postavou Bleache je patnáctiletý středoškolák Ičigo Kurosaki, který odmalička vidí duchy. S tím by se dalo ještě žít, ale když potká mladou Šinigami, celý život se mu obrátí vzhůru nohama. Při příchodu do svého pokoje, Ičigo uvidí Rukiu Kučiki, která mu chodí po pokoji a něco si šeptá o tom, že „je to blízko“. Ičigo si prvně myslí, že je to zlodějka a snaží se ji vykopnout z domu. Rukia mu ale vysvětlí, co je zač: Šinigami – ten, jenž řídí tok duší mezi Světem lidí a Soul Society (尸 魂 界 (ソウル • ソサエティ) Sóru Sosaeti). Jednou z jejích povinností je likvidovat Hollowy – zlé zbloudilé duše – a právě ten se zde blízko nachází. Ale nemůže ho najít, protože „něco“ blokuje její smysly. V tu chvíli Ičigo slyší strašný řev a do pokoje mu vchází zraněná Juzu a říká mu, že něco zranilo jejich otce a Karin. (Karin a Juzu jsou Ičigovy malé sestřičky.) Ičigo se vrhá na pomoc a zjišťuje, co je Hollow vlastně zač. Rukia mu pomůže, ale je přitom vážně zraněna. Jediná možnost pro Ičiga, jak zachránit jeho rodinu, je stát se Sběračem duší. Rukia mu musí propíchnout hrudník Zanpakutó (mečem šinigami) a tím mu dá polovinu své duševní síly. Ičigo nezahálí a stává se Šinigami. Nevzal si ale polovinu, nýbrž celou Rukiinu sílu. Rukia si uvědomuje, že to, co bránilo její smysly, byla velký duševní tlak Ičiga. Od té chvíle musí Ičigo převzít Rukiiny povinnosti Sběrače duše a potýkat se s útoky Hollowů.

Během pozdějších dnů, Ičigo zachrání svoji spolužačku Orihime Inoue od útoku jejího bratra, který se stal Hollowem; potká mluvícího papouška a pomůže mu od pronásledování Hollowem; potká záhadného kloboučníka, Kisuke Uraharu, který mu omylem prodá vylepšenou duši, která ztropí neplechu v Ičigově třídě; bude při incidentu, kdy se z tzv. Demi-Hollowa stane Hollow; a setká se s Išidem, který se mu představí jako Quincy, nepřítel Sběračů duší. Z Išidy se vyklube Ičigův spolužák, který už od začátku věděl o jeho schopnostech Sběračů a vyzve Ičiga na souboj. Išida rozbije návnadu a do Karakury (města, kde žije Ičigo) přichází spousta Hollow. Během celé události, Inoue a Čad (další Ičigův kamarád) probouzí svoje schopnosti. Ičigo se dozvídá o historii Quinciů – rasa, která byla zničena Sběračema, protože narušovali rovnováhu mezi Světem lidí a Soul Society. Do Karakury přichází obrovský Hollow, tzv. Menos Grande. Išida a Ičigo se musí spojit, aby ho zahnali.

Později se Ičigo a Išida stanou přáteli. Rukia se uvědomuje, že už byla ve Světě lidí moc dlouho a chce se vrátit do Soul Society. Dříve ale přichází dva silní Sběrači, kteří mají za úkol Rukiu buď polapit nebo zabít. Na pomoc Rukie přichází Išida, ale je poražen jedním ze Sběračů, Rendžim Abaraiem. Přichází také Ičigo, který proti Rendžimu bojuje, ale nevede si o nic lépe. Rendži ho poučuje, že dokonce neví jméno svého meče – při zvolání jména, meč se změní do své originální podoby, která je mnohem silnější – a vyvolává svého Zabimaru, kterým Ičiga sráží k zemi. Ičigo polomrtvý vyvolává svoji silnou duševní sílu a sráží Rendžiho. Na pomoc Rendžimu se přidá druhý Sběrač, Rukiin starší bratr, Bjakuja Kučiki, který nezaznamenatelným útokem poráží Ičiga a odvádí Rukiu do Soul Society.

Když později Rukiu odvedou zpátky do Soul Society, protože předávat síly Šinigami jiným je zakázáno, Ičigo a jeho tři přátelé se rozhodnou ji zachránit. Pomůže jim Kisuke Urahara, majitel malého obchůdku a bývalý kapitán, a také Joruiči, která jde s nimi ve svojí kočičí podobě. Nakonec po mnoha bojích Rukiu zachrání a kapitáni zjistí, že kapitán Aizen, považovaný za zavražděného, Rukiinu popravu zmanipuloval, aby získal Hógjoku, malou, ale nesmírně mocnou věcičku, kterou vytvořil Urahara a která byla až dosud uložena v Rukiině těle. Rukia sice nezemře, ale Aizenovi a jeho pomocníkům, Ičimaruovi a Tósenovi, se povede Hógjoku získat a uprchnout ze Soul Society. Začnou společně tvořit armádu nesmírně silných Hollow, z nichž ti nejsilnější mají lidskou podobu. Nejsilnějších 10 má vytetovaná čísla podle svojí síly a říká se jim Espada. Aizen unese Orihime, aby přilákal Ičiga a jeho přátele do světa Hollow, Hueco Mundo, kde sídlí v paláci Las Noches. Ičigo se samozřejmě vydá ji zachránit, a když se mu to povede, zjistí, že Aizen uzavřel Hueco Mundo, aby Ičigo, jeho přátelé a čtyři kapitáni, kteří se jim vydali na pomoc, uvízli uvnitř a nemohli zasáhnout do bitvy. Aizen totiž chce zničit město, kde Ičigo žije, aby získal klíč k místu, kde žije král Soul Society a mohl ho zabít. Nakonec ale Ičigo Aizena porazí, i když při tom ztratí síly Šinigami. Také se ukáže, že Ičigův otec býval Šinigami.

Aizen se díky Hógjoku dále vyvíjí, Ičigo získá finální formu Getsuga Tenšó a Aizena porazí. Ten, jakožto nesmrtelný, je uvězněn na 18 000 let v Mukenu. Ičigo ztratí své schopnosti, přes rok žije život normálního člověka. Zaplete se se skupinou lidí, kteří mají síly podobné Hollowům, zvanou Fullbringeři. Ičigo získá vlastní Fullbring a za jeho služby při boji proti Aizenovi mu hlavní velitel vrátí moc Šinigami právě včas, aby Ičigo porazil velitele Fullbringerů Gindža.

Po návratu do Soul Society tajemná skupina Quincyů – Wandenreich – vyhlásí Šinigamiům válku. Ičigo se v Hueco Mando utká s Quiligem Opiem (J), členem hlavní skupiny Wandenreichu, Sternritterů. Mezitím se hlavní velitel Jamamoto utká s dvojníkem krále Wandenreichu – Roydem Lloydem. Jamamoto použije svůj Bankai a dvojníka porazí. Skutečný Yhwach toho využije, ukradne Jamamotovi Bankai a zabije ho. O chvíli později se Ičigo vrátí a utká se s Yhwachem. Je však rychle poražen a jeho Zangetsu je zničeno. Je-li Zanpakutó zničeno ve formě Bankai, nedá se již opravit. Kenpači se utká s Unohanou, její minulost krvelačného vraha je odhalena a je nakonec poražena.

Ičigo se setká se svým otcem, který mu poví pravdu o tom, že jeho matka, Quincy, byla otrávena Hollowifikací, Išin se vzdal svých schopností, aby neumřela a v den její smrti zemřela pouze proto, že Yhwach si ukradl od Quincy jejich schopnosti. Ičigo se vydá do paláce Krále duší, kde si vybere nového Asauči a odhalí, že starý muž nebyl Zangetsu, ale manifestace Ičigovy Quincy krve. Nimaja Oetsu Ičigovi vyková nové Zanpakutó, které reprezentuje sílu obou, hollow Ičiga (Zangetsu) a starého muže (Yhwach).

Po ztrátě svých Bankai začnou kapitáni trénovat, Urahara je pozván zpět do Soul Society, aby pomohl získat Bankai zpět. S pomocí Hollowifikačních pilulek Hitsugaja a Sui Feng získají zpět své Bankai a porazí Sternrittery I- Cang Du a K- BG9. Sadžin Komamura, který obětoval své srdce pro získání lidské podoby a dočasné nesmrtelnosti, se utká se Sternritterem E- Bambiettou Basterbine. Ičigo se navrátí do Soul Society a boje zuří v plné síle.

Kensei Muguruma a Ródžuró Otoribaši jsou poraženi Sternritterem S, Mask De Maskulinem. Do Soul Society se vrátí Šinigami s nově získanými Bankai- Rendži Abarai a Rukia Kučiki. Rendži porazí Mask De Maskulina a Rukia Sternrittera F- Ase Nodta. V úkrytu Isane Kotetsu léčí Rose a Kenseje, když se objeví Sternritter V- Guenael Lee a střetne se s Jačiru. Ta použije svůj Zanpakutó a když Guenael prohraje, objeví se pravý Sternritter V- Gremmy Thoumeaux, zabije Rose, Kenseje, Guenaela a po krátkém boji porazí i Jačiru.

Kenpači Zaraki se s Gremmym utká, odhalí svůj Šikai, Gremmy se pokusí získat stejnou úroveň síly, která jeho tělo ale rozerve na kusy. Dívčí divize, Sternritteři T (Kandice Katnipp), Z (Giselle Gewelle), G (Liltotto Lamperd) a P (Meninas McAllon), se střetne s Kenpačim, porazí jej a začne vybíjet jedenáctou divizi. V tu chvíli se vrátí Ičigo, zachrání Kenpačiho a ukáže se silnější než celá dívčí divize Sternritterů. Na pomoc přijdou Sternritteři H (Bazzard Black), U (Nanana Nadžahkóp), L (Pepe Wakadabra) a N (Robert Akutrone), aby Ičiga porazili. Yhwach hodlá napadnout palác Krále duší. Aby jej Ičigo mohl zastavit, Rukia, Bjakuja, Hisagi, Ikkaku a Jumičika se s Sternrittery utkají.

Yhwach se střetne s členy nulté divize, Kirindžim a Sendžumaru, kteří ale nejsou schopní jej porazit, díky Sternritterovi W (Nianzolu Wiezolovi). Yhwach brzy přivolá vojáky Soldatu a proti nulté divizi své elitní stráže- Sternrittery M (Gerard Valkyrie), X (Lille Barro), C (Pernida Parnkgjas) a D (Askin Nak Le Vaar). Člen nulté divize Kirijo Hikifune uvězní Yhwacha i ostatní v Kleci života, odkud není úniku a Oetsu Nimaja vytáhne do boje svůj nejostřejší meč. Yhwach reaguje jednou ze svých největších schopností- Auswählen. Ukradne sílu všech ostatních Sternritterů, aby ji dal svým elitním strážím. Díky své nově získané síle elitní stráže poráží nultou divizi a umožňují Yhwachovi, aby porazil jejího velitele- Ičibe Hjósubeho.

Yhwach aktivuje svou pravou moc, The Almighty, schopnost vidět do budoucna a podmanit si jakoukoliv schopnost, která by proti němu měla být použita. Proti tomu neobstojí ani Ičibeho moc vládnout temnotě a jménům všeho na světě. Yhwach se vydává zabít Krále duší. Když dorazí Ičigo, není schopen Yhwacha porazit, kvůli své Quincy krvy. Když je Král duší zabit, celé Soul Society se bortí. Ukitake použije sílu pravé ruky Krále duší, Mimihagiho, která ho celý život chránila před smrtí ze smrtelné choroby plic. Síla Mimihagiho udrží Krále duší naživu jen do chvíle, než jej Yhwach i s Králem duší pohltí.

Šunsui Kjóraku, nově zvolený velitel Gotei 13 osvobodí Aizena z vězení, v naději že jim pomůže. Yhwach začne se svou mocí předělávat celé Seireitei na Wahrwald, Arrancaři a tři zranění Sternritteři se přidají k Šinigamiům. Bazz-B se utká s Yhwachovým zástupcem Haschwalthem, zatímco Liltotto a Giselle se střetnou s Yhwachem a rychle prohrají. Elitní stráže se zatím utkají s Šinigami. Majuri s pomocí Nemu a svého modifikovaného Bankai porazí Pernidu. Kjóraku se utká s Lillem a použije své Bankai.

Postavy[editovat | editovat zdroj]

Ičigova parta[editovat | editovat zdroj]

Cosplay Ičiga Kurosakiho
  • Ičigo Kurosaki (黒崎一護, Kurosaki Ičigo) – vznětlivý, tvrdohlavý a drzý puberťák, který si nenechá nic líbit. Přitom má ale srdce na pravém místě, velmi mu záleží na kamarádech a rodině a udělal by pro ně cokoli. Když shodou okolností získá od Rukie Kučiki sílu šinigami, ukáže se, že je přirozený talent co se týče rozvíjení těchto nově nabytých schopností a postupně se stane mnohem silnějším než bývala Rukia. Ičigova matka Masaki zemřela při útoku Hollowa, když byl ještě malý chlapec, a tak teď Ičigo žije jen s otcem Išinem Kurosakim, výstředním majitelem miniaturní soukromé nemocnice, a dvěma mladšími sestrami Karin a Juzu. Karin má stejně jako zpočátku on poněkud vyvinuté mimosmyslové vnímání, svoji schopnost vidět duchy ale přede všemi zapírá a sama ji odmítá považovat za reálnou. Nejmladší Juzu takové schopnosti nemá, zato v rodině přebírá roli po starostlivé matce. Ičigovo zanpakutó se jmenuje Zangecu. Když poprvé získal od Rukii schopnosti šinigami, byl jeho meč pouze relativně slabé, ale i tak velké, nesoustředěné množství Rukiiny duševní síly. Měl vzhled obrovské katany. Když se Ičigo naučil pravé jméno svého zanpakutó, změnil se v obrovský nůž bez násady, pouze s kovovým koncovým výstupkem omotaným látkou. Ičigův meč je bojový typ. Ičigovo zanpakutó je typ konstantního vyvolání. Nemá zapečetěnou formu, je neustále ve své formě Šikai. Dokáže využít Ičigovu duševní sílu k vytvoření silné vlny reiacu i na dlouhou vzdálenost s obrovskou silou. Tento útok je známý jako Gecuga Tenšó. Ičigovo Bankai, Tensa Zangecu, soustředí všechnu svou sílu do malé formy černého meče a poskytuje tak Ičigovi jak posílený útok Gecuga Tenšó, tak intenzivní schopnost vysokorychlostního boje. Když bylo jeho Bankai rozbito, Ičigo zjistil, že jeho Zangecu nebylo ve skutečnosti zanpakutó, ale zděděná fúze jeho schopností Šinigami a Hollow. Nimaja Oecu mu vykoval zanpakutó s použitím skutečného Asauči. Jeho skutečné zanpakutó má vzhled dvou oddělených zbraní. Mohutný černý, noži podobný meč, stejně dlouhý jako Ičigo, reprezentuje jeho Šinigami a Hollow schopnosti. Malý černý nůž pak reprezentuje jeho Quincy schopnosti. Zangecu má v této formě stejné schopnosti. Jeho Gecuga Tenšó je ale černá a mnohem silnější.
  • Jasutora Sado (茶渡泰虎, Sado Jasutora) – Ičigův kamarád a spolužák, jemuž se také říká přezdívkou Chad (チャド, Čado). Je napůl Japonec a napůl Mexičan. Poté, co mu zemřeli rodiče, žil několik let v Mexiku u svého dědečka Oskara, který je již také po smrti. Přestože je Chadovi teprve patnáct let, má výšku a vzhled dospělého. Je nemluvný, neuvěřitelně silný a velmi loajální. Jeho Fullbring je Brazo Derecha de Gigante (Pravá ruka obra) a Brazo Isquierda del Diablo (Levá ruka ďábla)
  • Orihime Inoue (井上織姫, Inoue Orihime) – spolužačka Ičiga. Po smrti rodičů ji vychovával starší bratr Sora, který ale také zemřel, dokonce kvůli starosti o svoji sestru nebyl jako duch schopen opustit reálný svět včas a určitou dobu prožil jako Hollow. Orihime teď žije sama. Působí plaše a bojácně, ačkoli je poněkud upovídaná a také mlsná. Hógjoku jí obdařilo schopností Šun Šun Rikka, která jí s pomocí šesti duchů v její sponce umožňuje doslova zamítat určité aspekty reality. Může útočit odmítnutím vazeb hmoty, bránit se zamítáním útoků před ní a léčit zamítáním zranění. Snaží se jakýmkoliv zraněním předcházet a neustále všechny chránit, ale jak to tak bývá, není příliš úspěšná.
  • Urju Išida (石田雨竜, Išida Urjú) – Ičigův spolužák. Je velmi inteligentní, dobrý stratég, ale všechno bere snad až příliš vážně. Od svého dědečka Sókena Išidy zdědil a zejména rozvinul umění Quincyů, i přes ostrý nesouhlas svého otce. Přestože jako Quincy považuje šinigami za nepřátele, s Ičigem se přátelí a navzájem se respektují. Pro Urjúa je velmi důležitá "hrdost Quincyů" a s oblibou zdůrazňuje, že po dědečkově smrti je teď právě on poslední Quincy. Jeho dědeček byl zabit Hollowy a jeho duši následně zničil při jednom ze svých experimentů kapitán 12. jednotky Majuri Kurocuči, proto Urjú toužil po pomstě.

Šinigami[editovat | editovat zdroj]

  • Jamamoto Genrjúsai Šigekun (山本元柳斎重國, Jamamoto Genrjúsai Šigekuni) – kapitán 1. jednotky a zároveň velitel všech 13 jednotek. Je to nejstarší a také nejmocnější šinigami, jehož ohnivé zanpakutó jménem Rjúdžin Jakka (Plynoucí meči-podobný plamen)nemá sobě rovného. Jeho Bankai se jmenuje Zanka no Tači (Meč dohořívajících plamenů). Při uvolnění zahalí hranu meče i Jamamota v žáru slunce, který nejenže způsobuje ohromné horko napříč celým Soul Society, ale zničí cokoliv, čeho se dotkne. Mimo to také Jamamotovi umožňuje přivolat kostry těch, které zabil svým ohněm, aby bojovali proti jeho protivníkovi.
Jeho zástupcem je Čódžiró Sasakibe, který jako jediný ze všech zástupců nosí bílý plášť jako kapitáni a účastní se kapitánských porad, jinak se ale příliš neprojevuje. Jeho meč se jmenuje Gonrjomaru (Přísný duch). V šikai se přeměňuje v rapír. V bankai, Kokó Gonrjó Rikjů (Třpytivá královská vila přísného ducha), vytváří mohutnou báň reiryoku ukotvenou v zemi několika blesky, s jedním bleskem šplhajícím do nebe. Toto bankai vytváří ohromné množství reiatsu, mění počasí a umožňuje Čódžiróvi sesílat na nepřítele mocné blesky.
  • Sui Feng (ソイフォン, Sui Feng) – kapitánka 2. jednotky. Dříve byla osobní strážkyní Joruiči Šihóin, ke které dosud velmi vzhlíží. Její zanpakutó se jmenuje Suzumebači (Sršeň), v šikai se mění v malý bodec na její ruce, který zabíjí dvěma ranami do stejného místa. Její Bankai se jmenuje Džakuhou Raikouben (Sršní hřmící bič) a umožňuje jí zabít soupeře jedinou ranou extrémně silné zlaté rakety.
Zástupcem Soi Fon je mohutný a ne zrovna bystře působící Marečijo Oomaeda. Jeho Zanpakutó je Gegecuburi (Pětitvará hlava), která se v Šikai mění v obrovskou kouli s bodci na řetězu.
  • Joruiči Šihóin (四楓院夜一, Šihóin Joruiči) – bývala hlavou jednoho ze čtyř hlavních šlechtických rodů ve Soul Society a kapitánkou 2. jednotky, ale poté, co pomohla uprchnout neprávem odsouzenému Kisuke Uraharovi, musela odejít do exilu. Je specialistkou na techniku super-rychlého pohybu zvanou šunpo a na boj beze zbraně. Může na sebe podle potřeby brát podobu černého kocoura. Jméno nebo schopnosti její Zanpakutó nejsou známy.
  • Gin Ičimaru (市丸ギン, Ičimaru Gin) – kapitán 3. jednotky. Je vždy zpodobňován s očima zdánlivě zavřenýma a úsměvem od ucha k uchu, který však nevyvolává dojem veselí, ale spíše toho, že jeho majitel je velmi nebezpečný muž. Nikdy není úplně jisté, jestli to, co říká, myslí vážně. Jeho meč se jmenuje Šinsó (Kopí smrti) a má schopnost prodlužovat se až na stonásobek své délky. Jeho Bankai se jmenuje Kamišini no Jari (Bohobijecké kopí) a je nejrychlejší a nejdelší známý Zanpakutó. Dokáže se prodloužit na 13 kilometrů v desetině vteřiny a zanecháním úlomku své čepele v soupeři zničit jeho buňky.
Jeho zástupcem je Izuru Kira, čestný Šinigami, který vypadá, jako by byl neustále v depresi. Je oddaný svému veliteli a rozhodnutý za všech okolností splnit svou povinnost, ačkoliv o ní leckdy sám pochybuje. Jeho zanpakutó se jmenuje Wabisuke (Ubožák) a v Šikai všechno, čeho se dotkne čepel, zdvojnásobí svoji váhu.
  • Recu Unohana (卯ノ花烈, Unohana Recu) – kapitánka 4. jednotky, která se specializuje na léčení. Laskavá a velmi schopná žena. Ačkoli vypadá poměrně mladě, ve skutečnosti patří mezi nejstarší šinigami (z kapitánů je starší než ona zřejmě jen kapitán Jamamoto). U podřízených i kolegů má přirozený respekt. Unohana bývala krvelačnou šinigami, milovala boj, ale dokud se neobjevil Kenpači, nikdo nedokázal Unohanu porazit. Její zanpakutó se jmenuje Minazuki (Maso skápějící hrdlo) a v Šikai má podobu velké zelené manty, která umí létat a jejíž žaludeční šťávy mají léčivé účinky. Její Bankai je rovněž Minazuki (Všeho konec). Při vyvolání vytváří velké množství rudé tekutiny, její schopnosti ale nejsou přesně známé.
Její zástupkyní je tichá a empatická Isane Kotecu. Její zanpakutó je Itegumo, ale její schopnosti nejsou známy.
  • Hanataró Jamada (山田花太郎, Jamada Hanataró) – sedmý důstojník 4. jednotky, který se rozhodne pomoci Ičigovi při záchraně Rukie. Hanataró není bojovník, nýbrž léčitel. Jde o vcelku komickou postavu, která je ale odhodlaná bojovat pro správnou věc. Jeho zanpakutó je Hisagomaru. V zapečetěné formě je to meč s červeným indikátorem v čepeli. Při kontaktu Hisagomaru neubližuje, ale léčí. Každé zranění naplňuje indikátor na základě vážnosti. Když je indikátor plný, přemění se automaticky v Šikai, malý skalpel. Ten dokáže vystřelit veškeré pohlcené poškození v jedné devastující vlně rudé energie.
  • Sósuke Aizen (藍染惣右介, Aizen Sósuke) – kapitán 5. jednotky. Na první pohled nebojovný, zádumčivý a starostlivý muž, ve skutečnosti nebezpečný sociopat a obratný manipulátor. Navenek zachovává fasádu přátelského chlapíka, přitom ale zneužívá všechny kolem sebe pro své pletichy. Jeho Zanpakutó se jmenuje Kjóka Suigetsu a má schopnost dokonalé iluze, která působí na všechny smysly. Tuto schopnost ale vždy skrýval.
Jeho zástupkyní je Momo Hinamori, která je mu oddána celou svou duší. Je to mírná a citlivá dívka a pro svého kapitána by udělala cokoli. Vyrůstala s kapitánem 10. jednotky Hicugajou a oba jsou si dosud velmi blízcí. Její zanpakutó se jmenuje Tobiume a vystřeluje ohnivé koule.
  • Bjakuja Kučiki (朽木白哉, Kučiki Bjakuja) – kapitán 6. jednotky. Mlčenlivý a vždy smrtelně vážný muž, jehož arogance je sice rozčilující, nicméně vzhledem k jeho schopnostem vlastně i oprávněná. Je hlavou vysoce postavené šlechtické rodiny a je považován za jednoho z nejsilnějších šinigami. Je adoptivním bratrem Rukie Kučiki. Jeho zanpakutó je Senbonzakura, která se v Šikai mění na tisíc miniaturních čepelí, které jsou nesmírně ostré a nesmírně rychlé. Jeho bankai, Senbonzakura Kagejoši, jich vyvolá několik miliónů a má několik forem. Senkej sformuje všechny čepele do tisíců zářících mečů, které obklopí Bjakuju a jeho nepřítele v kruhové aréně o čtyřech řadách. Každý meč je nesmírně ostrý. Bjakuja tuto formu označuje za "Pravou formu Senbonzakury" a použije ji jen pokud chce protivníka zabít vlastníma rukama. Gókei vytvoří z čepelí sféru kolem protivníka, která se zbortí do sebe, čímž způsobí mohutný výbuch a zničí protivníka. Šúkei Hakuteiken koncentruje všech několik miliónů čepelí do jediného nepředstavitelně ostrého meče, který z extrémního reiacu vytváří za Bjakujou bílá křídla.
Jeho zástupce je Rendži Abarai. Podobně jako Ičigo je impulzivní, neomalený a rád se pere. Zároveň je to však oddaný a obětavý přítel. Ičigo s Rendžim jsou věční rivalové a úsloví „mají se k sobě jako pes a kočka“ na ně sedí jako ulité. Rendži je nejlepší přítel Rukie už od doby, kdy společně vyrůstali v severním Rukongadži. Jeho Zanpakutó je Zabimaru, který se v Šikai skládá z šesti segmentů s trny. Segmenty jsou propojené dlouhým kabelem a mohou se tak rozpojit a prodloužit do obrovské délky. Jeho Bankai, Sóó Zabimaru koncentruje obrovskou sílu do malé formy. Renji v této formě získá hadí lebku s čepelí na pravém zápěstí a kostěnou ruku pokrytou srstí na levé ruce. Kostěná ruka má obrovskou sílu, čepel může získat ostny podobné jeho Šikai a hadí lebka může vystřelit obrovské množství spirituální energie a usmažit tak protivníka zblízka.
  • Sadžin Komamura (狛村左陣, Komamura Sadžin) – kapitán 7. jednotky, jenž si zakládá na spravedlnosti. Jeho vzrůst je opravdu gigantický a do doby, než zápasil s kapitánem 11. jednotky Zarakim, nosil na hlavě těžkou helmu, která měla zakrývat jeho pravou podobu. Komamura totiž není člověk, ale jakási psovitá šelma humanoidního vzhledu. Jeho Zanpakutó se jmenuje Tenken. V Šikai vytváří projekci ruky držící meč, či nohy, která následuje Komamurovy pohyby. Tento meč má obrovskou sílu a dokáže rozpůlit celou budovu. Jeho Bankai, Kokudžó Tengen Mjóó, vytváří obrovského bojovníka, který následuje Komamurovy pohyby. Je-li poškozen, Komamura je zraněn. Je-li Komamura vyléčen, je obnoveno i Bankai, čímž je toto Bankai unikátní.
Jeho zástupcem je Tecuzaemon Iba, bývalý člen 11. jednotky, který je svému nynějšímu kapitánovi velmi oddaný. Jméno jeho zanpakutó je neznámé.
  • Šunsui Kjóraku (京楽春水, Kjóraku Šunsui) – kapitán 8. jednotky, který nápadně připomíná hippíka. Také se tak chová – kytičky, pohoda, klídek, žádný spěch, prostě pohodář. Tedy dokud se nezačne dít něco vážného, to pak jdou všechny žerty stranou. Kjóraku se často vyskytuje ve společnosti svého nejlepšího přítele, kapitána Ukitakeho. Oba jsou hned po kapitánech Jamamotovi a Unohaně nejstaršími kapitány třinácti jednotek. Jeho Zanpakutó se jmenuje Katen Kjókotsu. Má podobu dvou velkých stylizovaných šavlí a dokáže přivést různé dětské hry k životu. Katen Kjókotsu vybírá pravidla a všichni v dosahu Reiatsu podle nich musí hrát. Kdo vyhraje, žije, kdo prohraje, zemře. Jeho Bankai se jmenuje Katen Kjókotsu: Kuromatsu Šindžu, při vyvolání ponoří všechny ve velké oblasti do aury pochmurnosti. Kuromatsu Šindžu přivádí na svět různé divadelní hry.
Jeho zástupkyní je Nanao Ise, hezká a vážná mladá dívka, která se jej nepříliš úspěšně snaží přimět ke zodpovědnějšímu chování. Její Zanpakutó je neznámá.
  • Kaname Tósen (東仙要, Tósen Kaname) – slepý kapitán 9. jednotky, který se stal Šinigamim, protože přestal věřit ve spravedlnost, a doufal, že ji takto znovu nalezne. Jeho zanpakutó je Suzumuši, které je unikátní tím, že má ze všech známých Zanpakutó nejvíce forem vyvolání. V první formě Šikai, Suzumuši, meč nemění formu, ale vydá vysoký tón, který omráčí nepřátele. Druhá forma Šikai je Suzumuši Nišiki: Benihiko, která vibracemi meče vytvoří velké množství čepelí, které pošle na nepřítele. Jeho Bankai, Suzumuši Tsuijšiki: Enma Kórogi, vytvoří obrovskou kopuli, ve které nefunguje zrak, čich, sluch, ani Rejkaku nikomu kromě toho, kdo drží meč Suzumuši. Jakožto hybrid Šinigami-Hollow má i Resurrección, Suzumuši Hjakušiki, Grillar Grilló. V této formě se Tósen přemění do obrovského čtyřrukého hmyzího monstra s černou srstí, schopnosti Hollow a funkčníma očima.
Tósenův zástupce je Šúhei Hisagi, který je mu oddaný a bere záležitosti Šinigami velmi vážně. Jeho Zanpakutó je Kazešini, který v Šikai vypadá jako dvě kosy spojené řetězem. Hisagi Kazešiniho nemá rád, tvrdí, že je to kvůli jeho tvaru – že vypadá, jako by chtěl brát životy.
  • Tóširó Hicugaja (日番谷冬獅郎, Hicugaja Tóširó) – kapitán 10. jednotky, na první pohled nápadný svým malým vzrůstem. Stal se šinigamim už jako malý chlapec a nesmírně rychle se vypracoval až na pozici kapitána. Je nejmladší osobou, která kdy získala kapitánskou hodnost, a proto je mnohými označován za génia. Patří mezi nejsilnější šinigami v celém Soul Society a jeho zanpakutó s názvem Hjórinmaru je nejmocnější ze všech existujících ledových Zanpakutó. V Šikai vytváří obrovského čínského draka z ledu, který zmrazí cokoliv, čeho se dotkne. Jeho obrovské reiacu ovlivňuje počasí. Jeho bankai, Daiguren Hjórinmaru, dá Hicugajovi ledová křídla, spáry, ocas a schopnost vytvářet a ovládat obrovské množství ledu. Přes svůj dětský vzhled (ačkoli ve skutečnosti je mnohem starší, než vypadá) se Hicugaja chová velmi vážně a zodpovědně, což značně kontrastuje s vystupováním jeho zástupkyně.
Jeho zástupkyně Rangiku Macumoto je pohledná vysoká blondýna s velkými ňadry, která vypadá jako splněný sen každého puberťáka. Je velmi volnomyšlenkářská a před plněním pracovních povinností dává přednost pití saké, nakupování, návštěvám lázní a jiným zábavným aktivitám. Jakmile však jde do tuhého, jedná velmi profesionálně. Její zanpakutó je Haineko, která se v Šikai rozpouští do oblaku popela, který obklopí nepřítele a umožňuje Rangiku pořezat cokoliv, na čem popel přistane.
  • Kenpači Zaraki (更木剣八, Zaraki Kenpači) – kapitán 11. jednotky. Jako jediný ze všech kapitánů nedokáže vyvolat Bankai Je ale neskutečně silný i bez toho, patří mezi nejsilnější Šinigami. Miluje boj, a aby si jej mohl opravdu užít, je dokonce ochoten soupeře zvýhodňovat a svoje síly tlumit. Jeho Zanpakutó, Nozaraši, se přeměňuje do zbraně podobné obrovskému sekáčku. Sečná síla Šikai je tak obrovská, že dokáže zničit meteorit jediným útokem, či sekat skrz samotný prostor.
Jeho zástupkyně je Jačiru Kusadžiši, malá holčička s růžovými vlasy, která má ve zvyku všechny oslovovat zdrobnělinami nebo jim dávat směšné přezdívky (příkladem je Kenpačiho přezdívka "Keníček"). Obvykle sedí Kenpačimu na rameni. Její Zanpakutó, Sanpó Kendžu, ve svém Šikai přivolá dvě bytosti (které dle Jačiru mohou být viditelné i neviditelné), které svými dlouhými zbraněmi následují její krátký meč, jedna zbraň před Jačiru a jedna za ní. Díky tomu má Sanpó Kendžu mnohem větší dosah a využívá momentu překvapení.
  • Ikkaku Madarame (斑目一角, Madarame Ikkaku) – holohlavý třetí důstojník 11. jednotky. Byl prvním šinigamim, se kterým měl Ičigo tu čest ve Soul Society bojovat, a později se stal jedním z jeho přátel. Jeho Zanpakutó se jmenuje Hózukimaru a v Šikai tvoří naginata, které se umí rozdělit na tři části spojené řetězem. Jeho Bankai se jmenuje Rjúmon Hózukimaru a tvoří dvě obrovské čepele připojené řetězem k hlavní čepeli s čínským drakem. Tento drak postupně červená v souvislosti s tím, kolik síly Bankai vytváří. Tato síla se zvyšuje s poškozením které Ikkaku způsobí, nebo utrpí. Jeho Bankai je sice dosti křehké, ale je to surová sečná síla. Ikkaku Bankai nerad používá, protože se bojí, že kdyby ho používal, musel by být kapitán.
  • Jumičika Ajasegawa (綾瀬川弓親, Ajasegawa Jumičika) – pátý důstojník 11. jednotky, který si velmi zakládá na kráse. Jeho nejlepším přítelem je jeho kolega Ikkaku. Jeho zanpakutó se jmenuje Ruri'iro Kudžaku a vytváří zářící úponky, které omotají nepřítele a vysají jeho Reiatsu, čímž ho zabijí. Jumičika ale schopnosti svého meče skrývá, protože v 11. jednotce jsou jen Šinigami, kteří mají jen Bojové Zanpakutó. Proto svůj Šikai vyvolává jako Fudži Kudžaku, kdy se jeho meč změní v srp se čtyřmi čepelemi.
  • Makizó Aramaki (荒巻真木造, Aramaki Makizó) – člen 11. jednotky přezdívaný Maki-Maki (tuto přezdívku získal od zástupkyně Jačiru). Poprvé se s ním setkáváme ve chvíli, kdy kapitán 12. jednotky Majuri přichystá léčku na Urjúa a Orihime. Makizó je v té chvíli sice značně podroušen díky saké, ale nastalá situace mu dovolí reagovat velmi rychle. Od této chvíle se v příběhu objevuje ve skupince kolem kapitána 11. jednotky Zarakiho.
  • Majuri Kurocuči (涅マユリ, Kurocuči Majuri) – kapitán 12. jednotky. Psychopat posedlý svou prací vedoucího vědeckého oddělení, při které neváhá jít přes mrtvoly – doslova. Je génius, který vynalezl spoustu zbraní a vylepšení. Jeho schopnosti přesahují logiku, kdy je schopen během pár minut nahradit všechny své vnitřnosti maketami a stále fungovat i při jejich zničení. Při svých výzkumech se chová podobně jako nacistický doktor Mengele a drtivá většina jeho „pokusných králíků“ jeho bezohledné počínání nepřežije. Jeho Zanpakutó je Ašisogi Džizó, která v Šikai bere podobu zlatého trojzubce s dětskou hlavou na rukojeti své zapečetěné formy. V této formě dokáže bodnutím zabránit funkčnosti končetin svých nepřátel, či je dokonale paralyzovat hlasitým řevem dítěte. Původní Bankai, Kondžiki Ašisogi Džizó, bylo obrovské žluté dítě s tělem housenky a železnou svatozáří se zvonky. Tato forma má obrovskou sílu, může rozdrtit nepřítele svými čepelemi vycházejícími z hrudi, zničit sama sebe ovládne-li jí nepřítel a také vydává smrtící jed. Majuri své Bankai modifikoval. Jeho nová forma, Mataj Fukujin Šótai, má podobu obrovského tmavého dítěte s rohy, ležícího na velké hromadě pupečních šňur. Z břicha Bankai se může "narodit" Kondžiki Ašisogi Džizó, které má přesně takové vlastnosti, které mu Majuri naprogramuje. Díky tomu se může efektivně přizpůsobit schopnostem nepřítele.
Kurocučiho zástupkyní je Nemu Kurocuči, umělá bytost, kterou sám vytvořil a která svého „otce“ poslouchá na slovo. Její kapitán v ní skladuje různé jedy a léky. Její tělo je modifikované, dokáže přežít spoustu smrtelných zranění a využije-li většinu svého duševního potenciálu, získá obrovskou sílu a rychlost. Její zanpakutó je neznámá.
  • Džúširó Ukitake (浮竹十四郎, Ukitake Džúširó) – kapitán 13. jednotky. Čestný a loajální muž, velmi oblíbený mezi svými kolegy i podřízenými. Celý život trpí vážnou chorobou, která se projevuje vykašláváním krve (zřejmě se tedy jedná o tuberkulózu), což je obzvlášť nepříjemné během souboje. Jeho zanpakutó je dvojitá a jmenuje se Sógjo no Kotowari. Dokáže pohltit útok nepřítele a vyslat jej zpět s větší silou. Ukitakeho dlouholetým velkým přítelem je kapitán 8. jednotky Šunsui Kjóraku. Od smrti svého posledního zástupce Kaiena Šiby nejmenoval Ukitake žádného nového zástupce a o pracovní povinnosti spojené s touto pozicí se dělí další dva důstojníci 13. jednotky, Sentaró Kocubaki a Kijone Kotecu, sestra zástupkyně 4. jednotky Isane.
Cosplay Rukie držící Kona
  • Rukia Kučiki (朽木ルキア, Kučiki Rukia) – řadová členka 13. jednotky bez důstojnické hodnosti. Adoptivní sestra kapitána Bjakuji Kučikiho. Dává si za vinu smrt svého podkapitána, kterého velmi obdivovala. Její zanpakutó je ledová a jmenuje se Sode no Širajuki. Říká se o ní, že je to nejkrásnější zanpakutó ve Společenství duší.

Espada[editovat | editovat zdroj]

  • Coyote Starrk – číslo 1. Je klidný a trochu líný, dost se podobá kapitánovi 8. jednotky Kyourakovi. Je druhý nejsilnější Espada, ale není vedoucí typ a velení přenechává Baragganovi. Jeho fraccion byla Lylinette, ale později se ukázalo, že jsou oba jednou osobou. Jeho zanpakutó se jmenuje Los Lobos, mění se ve dvě pistole a zároveň umí vytvořit vlky, kteří pronásledují nepřítele a u něj vybuchnou. Svoje číslo má vytetované na hřbetu levé ruky.
  • Baraggan Luisenbarn – číslo 2., bývalý král Hueco Munda. Dá se snadno rozzuřit, je krutý a hrdý. Má několik fraccionů, kteří jsou mu naprosto oddaní. Jeho zanpakutó se jmenuje Arrogante, má tvar sekery a umí ovládat stárnutí. Čeho se útok dotkne, to zestárne a zmizí.
  • Hallibel Tia – číslo 3 a jediná žena v Espadě. Většinou moc nemluví, ale je velmi chytrá a vnímavá. Má smysl pro spravedlnost a jako jedné z mála jí záleží na jejích fraccionech. Má číslo vytetované na hrudi. Její zanpakutó se jmenuje Tiburón a má schopnost ovládat vodu. Má tři fraccionky.
Cosplay Ulquiorry
  • Ulquiorra Schiffer – číslo 4. Je naprosto lhostejný a nemá žádné pocity (nebo se tak alespoň tváří) a většinu lidí považuje za odpad. Bojuje pouze když musí, ale je velice silný. Jako jediná Espada dosáhl druhého stupně uvolnění meče. Jeho zanpakutó je Murciélago a když ji uvolní, narostou mu netopýří křídla. Má číslo na levé části hrudi.
  • Nnoitra Giruga – číslo 5. Je velice vysoký a krutý, miluje boj a čest mu nic neříká. Má číslo vytetované na jazyku. Chce být a považuje se za nejsilnějšího Espádu. Jeho zanpakutó je Santa Teresa, díky které mu naroste šest paží a v každé má zbraň.
  • Grimmjow Jaegerjaquez – číslo 6. Neustále se buď šíleně šklebí, nebo zuří. Má ale smysl pro férovost, i když jeho chování vůči ženám není až tak ideální. Aizena moc neuznává a rád si dělá, co chce. Jeho zanpakutó je Pantera, díky které se mění na pantera. Má číslo vytetované na zádech.
  • Zommari Leroux – číslo 7. Je tichý, nemluvný, docela namyšlený a nenávidí shinigami. Jeho zanpakutó se jmenuje Brujería. Když ji uvolní, vytvoří na něm monstrózní obal a na něm 50 očí. Jeho schopnost spočívá v tom, že jedno jeho oko dokáže ovládnout jednu část těla nepřítele.
  • Szayel Aporro Granz – číslo 8. Šílený vědátor, který si o sobě myslí, že je dokonalý a rád si se svými oběťmi hraje. Je velmi inteligentní, ale má dosti kruté způsoby. Jeho zanpakutó je Fornicarás, po jejímž uvolnění mu narostou čtyři dlouhá, hubená křídla, díky kterým dokáže vytvářet voodoo panenky. Také má schopnost vytvářet klony nepřítele, či vysát protivníkovu životní energii a znovu se z ní narodit.
  • Aaroniero Arruruerie – číslo 9. Na krku mu sedí nádoba s tekutinou, v níž jsou dvě hlavy, obě mají na sobě vytetované číslo pozice v Espádě. Každá má jinou osobnost. Jeho schopností je pohlcovat jiné Hollow a získávat tak jejich schopnosti. Je poměrně unáhlený a neopatrný a jako většina postav i přehnaně sebevědomý. Jeho Zanpakutó se jmenuje Glotonería.
  • Yammy Ryialgo – číslo 10. Má problémy se sebekontrolou, je relativně hloupý a surový. Tetování má na levém rameni, ale když uvolní svoji zanpakutó, změní se 10 na 0 a je z něj nejsilnější Espada. Obdivuje Ulquiorru. Jeho zanpakutó se jmenuje Ira.

Ostatní Arrancaři[editovat | editovat zdroj]

  • Nelliel tu Oderschvank – bývalá Espada 3, kterou kdysi Nnoitra ve spolupráci se Szayelem lstí porazili a vyhodili z Las Noches. Ztratila všechny vzpomínky a změnila se v dítě, ale později se na chvíli vrátila do původní podoby. Je spravedlivá a na rozdíl od většiny ostatních Arrankarů relativně hodná. Doprovází jí její dva fraccioni. Tetování má na zádech. Její zanpakutó se jmenuje Gamuza.
  • Luppi Antenor – bývalý Espada 6, poté co Tousen usekl ruku Grimmjoowi se stal Espadou č.6, když přišla Orihime do Hueca Munda, zahojila Grimmjoowi ruku a taky jizvu, kterou bylo překryto jeho číslo a tak Grimmjow Luppiho zabil. Jeho zanpakutó je Trepadora.

Rodina Šiba[editovat | editovat zdroj]

  • Gandžú Šiba – nejmladší člen rodiny Šibů. Nenávidí šinigami, protože jeden z nich zabil jeho staršího bratra Kaiena, který byl sám šinigami. Po příchodu Ičiga do Soul Society se i přes počáteční neshody přidává k jeho skupině a pomáhá zachránit Rukiu. Snaží se také zjistit okolnosti Kaienovy smrti a případně bratra pomstít.
  • Kuukaku Šiba – šéfka rodiny Šibů a přítelkyně Joruiči. Živí se výrobou ohňostrojů a různých explozivních směsí, což je zároveň i její koníček. Jen díky její pomoci se Ičigova skupinka dostala do Seireitei.
  • Kaien Šiba – bývalý zástupce kapitána 13. jednotky. Svou povahou i vzhledem byl velmi podobný Ičigovi. Jeho zanpakutó se jmenovala Nedžibana a uměla ovládat vodu. Kaienovo tělo ovládl silný Hollow, kterého potom zabila Rukia. Tím zemřel i Kaien. Přestože v poslední chvíli Rukii poděkoval, Rukia se s tím dodnes nevyrovnala.

Obyvatelé světa lidí[editovat | editovat zdroj]

Uraharův krámek[editovat | editovat zdroj]

  • Kisuke Urahara – zakladatel a bývalý kapitán 12. jednotky, která se věnuje vědě a výzkumu. Momentálně je ve Soul Society v nemilosti, a tak se uchýlil do exilu ve světě lidí, kde se živí jako majitel krámku s "horkým zbožím". Jeho zanpakutó se jmenuje Benihime (Karmínová princezna) a umožňuje mu vytvářet různé konstrukce rudého reiryoku.
  • Tessai Cukubiši – Uraharův zaměstnanec, pomáhá mu skladovat zboží a usměrňovat Džintu a Ururu. Působí dojmem muže "od rány".
  • Ururu Cumugija – dívenka pracující v Uraharově obchodě, která pomáhala trénovat Ičiga. V případě, že se na obzoru objeví trable, vytahuje opravdu efektivní kanón.
  • Džinta Hanakari – chlapec pracující v Uraharově obchodě. Nezná lepší zábavu než zlobit Ururu. Jako zbraň používá baseballovou pálku.

Ostatní[editovat | editovat zdroj]

  • Tacuki Arisawa – nejlepší kamarádka Orihime. Má zálibu v karate a dokonce se účastní různých soutěží. Odmalička se přátelí také s Ičigem.
  • Mizuiro Kodžima – Ičigův spolužák, který má díky svému vzhledu velké štěstí na dívky.
  • Keigo Asano – Ičigův spolužák, kamarád Kodžimy. Je velmi emocionální a často tropí scény.
  • Don Kanondži – spirituální médium a velmi populární televizní ikona. Má schopnost vidět duchy, bohužel díky své slávě trpí přehnaným sebevědomím a je tak trochu neřízená střela. Při setkání s Hollowem je tím pádem jeho chování nejen neuvážené, ale i nebezpečné, a nadělá víc škody než užitku.
  • Kon – modifikovaná duše, uměle vytvořená pro boj s Hollowy. Vždy, když Ičigo potřebuje vystoupit ze svého těla, aby jako šinigami bojoval proti Hollowům, převezme Kon dočasně vládu jeho tělem (to by jinak vypadalo jako mrtvé). Jelikož se Konova osobnost od té Ičigovy značně liší (jediné, co ho zajímá, jsou holky), může v takových případech docházet k dost komickým situacím. Na dobu, kdy jeho služeb zrovna není zapotřebí, mu Ičigo našel jako náhradní tělo plyšového lva, ze kterého Kon není dvakrát nadšený.

Pojmy[editovat | editovat zdroj]

Soul Society[editovat | editovat zdroj]

Soul Society je místo, kam odcházejí duše zemřelých lidí a zvířat. Soul Society je rozděleno na opevněné Seireitei, kde sídlí Gotei 13 a okolní Severní, Jižní, Západní a Východní Rukongai, místo, kde žijí ostatní duše od urozených po velmi chudé.

Hollow[editovat | editovat zdroj]

Původně lidská duše, která jako duch nebyla příliš dlouho schopna opustit reálný svět a prošla proměnou zoufalství, nebo kterou sežrali jiní Hollow. Má bílou masku a v hrudi má zející díru prázdnoty po svém lidství. Jeho domovem je paralelní svět. Do reálného světa chodí pronásledovat jiné duchy a lidi s vysokým duševním tlakem (reiatsu) a pokouší se je sežrat.

Někteří Hollow mají mnohem silnější hlad a musí požírat jiné Hollow, aby jej nasytili. Těm se říká Menos. Mají tendenci shromažďovat se a takovéto skupinky se pak spojí do jedné obrovské, primitivní bestie zvané Gillian (zvané též Menos Grande). Někteří Menos dokáží ve své skupince převážit a dát tak vzniknout inteligentnímu Gillianovi, který se dále vyvíjí požíráním ostatních Hollow v Adjuchas a vzácně pak ve Vasto Lorde. Pokud by přestal lovit Hollowy, nenávratně by se přeměnil do nemyslící bestie stvořené z četných vědomí ostatních Hollowů. Pokud je kus Menos ukousnutý jiným Menos, nemůže se dál vyvíjet.

Bývalý kapitán Aizen Sósuke je podroboval proměně připodobňující je Šinigami (až na kus masky a prázdnou díru), a těm se říká Arrancaři. Arrancaři mají Zanpakutó podobné Šinigami, ve kterém je skrytá jejich původní síla. Deset nejsilnějších z nich tvoří vůdčí skupinu zvanou Espada.

Šinigami[editovat | editovat zdroj]

Šinigami (bohové smrti) jsou speciálně vycvičení bojovníci, kteří mají za úkol posílat duchy, potulující se po světě, do Soul Society, a to i Hollow po pročištění zabitím svým mečem. Udržují tak rovnováhu duší mezi světy. Meče Šinigami se jmenují Zanpakutó (duševní ostří). Většina Šinigami se nachází v organizaci Gotei 13, která ochraňuje Seireitei a slouží jako vojenská síla.

Zanpakutó[editovat | editovat zdroj]

Zanpakutó (duševní ostří) jsou meče Šinigami. Mají vlastní osobnosti, jména a jedinečné schopnosti. Meče Zanpakutó všechny pocházejí od jednoho kováře jménem Oetsu Nimaja. Zanpakutó se vyvíjí společně se svým mistrem, získávají formu a zlepšují své schopnosti.

Běžně je Zanpakutó v zapečetěné formě. To je většinou katana, její kratší (wakizaši, tantó), nebo delší obdoby (nodači). Arrancaři mají rozmanitější formy, čítající různé zbraně (sai, chakram, obouruční meč, sekera), živé objekty (chapadlo), nebo dokonce i jiné Arrancary.

Naučí-li se Šinigami jméno svého meče, může vyvolat Šikai (počáteční uvolnění). To je základní forma, kterou ovládá většina silných Šinigami, kteří jsou na vyšších postaveních v Gotei 13. Tato forma se u každého Šinigami velmi liší, přestože je možné je klasifikovat mezi Bojové a Kidó typy. Většina Šikai je zbraň.

Finální formou Zanpakutó je Bankai (plné uvolnění). Pro získání této formy musí Šinigami trénovat mnoho let (nebo použít riskantní metodu Urahary Kisukeho). V Bankai povolá Šinigami ducha svého Zanpakutó do reálného světa a jeho síla vzroste až desetinásobně. Bankai je dosaženo pouze velmi malým množstvím Šinigami (v Bleach je takovýchto postav uvedeno zhruba 35). Jméno Bankai a jeho schopnosti se v této formě mění.

Nikdy však neexistoval Zanpakutó, který by ovládal více elementů najednou, nebo jehož schopnosti Bankai a Šikai spolu nesouvisely.

Arrancaři mají zvláštní formu uvolnění, jménem Resurrección (vracející-se čepel), která změní jejich formu a přivolá do jejich Šinigami těla zpět jejich Hollow schopnosti.

Reiatsu[editovat | editovat zdroj]

Reiatsu se dá volně přeložit jako „duševní tlak“. Ti, kteří mají duševní schopnosti jako Šinigami a Hollow, jsou schopní Reiatsu cítit a poznat, komu patří a jak je dotyčný silný. Čím větší Reiatsu, tím silnější jeho majitel. Při boji může být velmi silné Reiatsu i vidět.

Fullbringer[editovat | editovat zdroj]

Fullbringeři jsou duševné vnímaví lidé, jejichž rodiče před jejich narozením přežili útok Hollowa. To jim dává unikátní schopnost zvanou Fullbring (Umění plné manifestace). Díky podmanění duší v hmotě mohou ovládat a měnit její pohyb a formu. Mimo vysokorychlostního pohybu toto využívají především ve své Objektové afinitě. S využitím své vlastní duše přemění objekt, ke kterému mají duševní vztah, aby získali nadpřirozené schopnosti. Tyto schopnosti se různí mezi každým Fullbringerem. Fullbringeři mohou být zařaděni do různých kategorií, jediná známá je Clad-Typ (Šatový typ), kdy daný Fullbring pokrývá Fullbringerovo tělo.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Nakladatelství CREW. Seznam vydaných svazků mangy Bleach [online]. [cit. 2016-05-29]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]