Batagurovití

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxBatagurovití
alternativní popis obrázku chybí
Okadie čínská (Ocadia sinensis)
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaplazi (Reptilia)
Řádželvy (Testudines)
NadčeleďTestudinoidea
Čeleďbatagurovití (Bataguridae)
Theobald, 1868
Podčeledi
  • Batagurinae
  • Geoemydinae
Synonyma
  • geoemydovití (Geoemydidae)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Batagurovití (Bataguridae), též geoemydovití (Geoemydidae), je největší a nejrozmanitější čeledí nadčeledi Testudinoidea s asi 70 druhy želv.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Želvy dorůstají různých velikostí (od 10 do 80 cm) s často vysokým stupněm pohlavního diformismu. Obvykle mají mezi prsty plovací blány a pánevní pletenec spojený pružně s plastronem. Karapax má 24 okrajových štítků. Plastron je složen z 12 štítků a hrudní a břišní štítky má spojeny se štítky okrajovými.

Žijí v tropech a subtropech Asie, Evropy a severní Afriky. Jen jediný rod Rhinoclemmys žije ve Střední a Jižní Americe. Obývají sladkovodní ekosystémy, pobřežní oblasti a tropické lesy. Většina z nich jsou býložraví, ale některé druhy jsou i všežraví a masožraví. Při páření jsou samci obvykle mnohem aktivnější než samičky. Kladou poměrně malý počet vajec několikrát do roka. Některé druhy mají v závislosti na teplotě určení pohlaví, zatímco jiní mají odlišné pohlavní chromozomy.

Asi 70 % druhů je považováno za ohrožené nebo zranitelné. Mezi nejohroženější patří například želva žlutočelá (Cuora galbinifrons) a želva třípásá (Cuora trifasciata).

Systém a evoluce[editovat | editovat zdroj]

Tradiční systematika je umístila do čeledi emydovití (Emydidae) jako podčeleď Batagurinae. V roce 1980 byla podčeleď povýšena na čeleď a přejmenována na Bataguridae (Geoemydidae) podle ICZN pravidel.

Většina fosilních a molekulárních údajů podporuje jejich blízký vztah s čeledí želvovití (Testudinidae).

Taxonomie čeledi ještě není dobře zhodnocena vzhledem k velkému počtu a rozmanitosti druhů. Čeleď je obvykle rozdělena do dvou podčeledí a 22–27 rodů. Rozdělení do podčeledí je v současné době sporné některými vědci. U několika druhů je známo, že se mohou křížit a vznikají tak hybridi, což systematiku ještě více komplikuje.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Geoemydidae na anglické Wikipedii.

  1. Buskirk et al. (2005)
  2. BioLib.cz – Geoemydidae (batagurovití) [online]. BioLib.cz. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]