Avignonský most

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Avignonský most
Základní údaje
StátFrancieFrancie Francie
PřesRhôna
ArchitektJean de Tensanges
Otevřen1185
Souřadnice
Parametry
Materiálkámen
Délka120 m a 920 m
Šířka4 m
Mapa
Map
Další data
Kód památkyPA00081815
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Avignonský most (francouzsky oficiálně Le pont Saint-Bénézet, běžně i Le pont d'Avignon) je most v Avignonu v departementu Vaucluse v jižní Francii. Most byl již v roce 1840 zařazen mezi francouzské kulturní památky.[1] V roce 1995 byl Most svatého Benézéta spolu s papežským palácem a avignonskou katedrálou zapsán pod souhrnným názvem "Historické centrum Avignonu" na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původní dřevěný most přes obě ramena řeky Rhôny byl postaven mezi roky 1171 a 1185 a z velké části zničen při obléhání města Ludvíkem VIII. roku 1226.

Kresba mostu z roku 1618. (Archiv města Avignonu)
Torzo Avignonského mostu

V roce 1355, jen několik let před stavbou Karlova mostu v Praze, byl nahrazen kamenným mostem v původní délce kolem 920 metrů s 22 oblouky. Postupně ho ničily povodně, definitivně katastrofální povodeň roku 1668, po níž už nebyl opraven. Dnes stojí již jen poslední čtyři oblouky a zbytky mostu slouží jako turistická atrakce. Most se stal námětem pro známou francouzskou lidovou píseň Sur le pont d’Avignon (Na Avignonském mostě).

Legenda[editovat | editovat zdroj]

Svatý Bénézet, po němž se most jmenuje, byl podle legendy původně místní pasáček, který dostal boží vnuknutí, že je třeba vystavět v Avignonu most, a dokázal o svém poslání přesvědčit místní honoraci tím, že zázračně zvedl těžký kámen.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Chapelle et pont Saint-Bénézet [online]. Paříž: Ministerstvo kultury Francouzské republiky [cit. 2020-01-17]. Dostupné online. (francouzsky) 
  2. Historic Centre of Avignon: Papal Palace, Episcopal Ensemble and Avignon Bridge [online]. UNESCO [cit. 2020-01-17]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]