Antonín Gšventner

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
pplk. Antonín Gšventner
Narození9. ledna 1896
Dačice
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí30. září 1941
Kounicovy koleje
Protektorát Čechy a MoravaProtektorát Čechy a Morava Protektorát Čechy a Morava
Příčina úmrtípopraven
Národnostčeská
Povolánívoják
ZaměstnavatelČeskoslovenská armáda
ChoťBlanka Holoušová
DětiSoňa Hemalová
Příbuznísourozenci Marie a Vojtěch
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Antonín Gšventner (9. ledna 1896 Dačice30. září 1941 Kounicovy koleje) byl československý legionář, důstojník a odbojář popravený nacisty.

Život[editovat | editovat zdroj]

Před první světovou válkou[editovat | editovat zdroj]

Antonín Gšventner se narodil 9. ledna 1896 v Dačicích v rodině obchodníka. V roce 1915 odmaturoval na Prvním českém gymnáziu v Brně. Byl členem Sokola.

První světová válka[editovat | editovat zdroj]

Antonín Gšventner se v roce 1915 zapsal na studium medicíny, přesto byl záhy povolán do c. a k. armády a vyslán do bojů první světové války, konkrétně na ruskou frontu, kde padl 14. září 1915 u Ternopilu do zajetí. Přihlášku do Československých legií podal 28. července 1918, zařazen byl 18. listopadu téhož roku. Absolvoval Sibiřskou anabázi a do Československa se vrátil v roce 1920 v hodnosti nadporučíka.

Mezi světovými válkami[editovat | editovat zdroj]

Antonín Gšventner zůstal po návratu do Československa v armádní službě a mezi lety 1921 a 1927 sloužil u pěšího pluku 24 ve Znojmě, následně do roku 1934 v Turčianském svatém Martině a do roku 1937 v Zábřehu. Vojenskou kariéru zakončil jako styční důstojník zemského finančního ředitelství III. sboru v Brně. Dosáhl hodnosti majora. V roce 1924 se oženil s Blankou Holoušovou, manželům se v roce 1925 narodila dcera Soňa, provdaná Hemalová. Během svého působení ve Znojmě a Martině zastával post předsedy posádkové pobočky Československé obce legionářské.

Druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

Po německé okupaci v březnu 1939 a rozpuštění Československé armády pracoval Antonín Gšventner na brněnském berním úřadu. Vstoupil do protinacistického odboje v řadách Obrany národa. Za svou činnost byl 6. května 1941 zatčen gestapem, tvrdě vyslýchán po nějaký čas i v Německu. Dne 30. září 1941 byl stanným soudem odsouzen k trestu smrti a týž den odpoledne v brněnských Kounicových kolejích popraven. Jeho tělo bylo zpopelněno 2. října v brněnském krematoriu.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Posmrtná ocenění[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]