Alexandria Ocasio-Cortezová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alexandria Ocasio-Cortezová
Alexandria Ocasio-Cortezová (30. listopadu 2018)
Alexandria Ocasio-Cortezová (30. listopadu 2018)
Členka Sněmovny reprezentantů USA za 14. obvod státu New York
Úřadující
Ve funkci od:
3. ledna 2019
PředchůdceJoe Crowley
Stranická příslušnost
ČlenstvíDemokratická strana

Narození13. října 1989 (34 let)
Bronx
Partner(ka)Riley Roberts (od 2009)
SídloBronx
Alma materYorktown High School (2003–2007)
Boston University College of Arts and Sciences (do 2011)
Bostonská univerzita
Profesepolitička, politická aktivistka, komunitní organizátor, barmanka, servírka, vydavatelka a educational strategist
Náboženstvíkatolicismus
OceněníBBC 100 Women (2019)
PodpisAlexandria Ocasio-Cortezová, podpis
Webová stránkaocasio-cortez.house.gov
CommonsAlexandria Ocasio-Cortez
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alexandria Ocasio-Cortezová (v médiích často zkracována na AOC, * 13. října 1989 New York) je americká politička a aktivistka. V roce 2018 byla za Demokratickou stranu zvolena do Sněmovny reprezentantů. Je členkou Demokratických socialistů Ameriky, organizace sdružující sociální demokraty a demokratické socialisty. Od konce 10. let 21. století je vnímána jako jedna z hlavních tváří progresivního hnutí ve Spojených státech.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v newyorském Bronxu Blance Ocasio-Cortezové, která pochází z Portorika, a architektovi Sergiu Ocasiovi.[1] Má mladšího bratra Gabriela.[2] Po střední škole Yorktown High School (2003–2007) získala bakalářský titul na Yorktown High School Bostonské univerzity ve státě Massachusetts. Studium ukončila v roce 2011 s titulem v ekonomii[rozpor] a mezinárodních vztazích.[zdroj?]

Po promoci pracovala jako servírka a barmanka a pomáhala své matce financovat dům rodičů poté, co její otec zemřel na rakovinu. Angažovala se jako vychovatelka v neziskovém národním institutu pro Hispánce. Založila firmu Brook Avenue Press za účelem přiblížit literaturu dětem nejen z Bronxu.

Politika[editovat | editovat zdroj]

Během bostonského studia byla stážistkou senátora Teda Kennedyho pro oblast imigrace.[3] V roce 2016 pracovala jako organizátorka prezidentské kampaně Bernieho Sanderse. V listopadu 2016 se politicky angažovala jako řečník v tehdejších aktuálních tématech (krize vodovodní sítě ve michiganském Flintu, nebo se podílela na protestu proti vedení Dakota Access Pipeline skrze indiánskou rezervaci, kdy na těchto místech diskutovala s obyvateli; zkušenosti ji utvrdily v tom, že má jít cestou politické kariéry).

V roce 2018 v primárkách k volbám do Sněmovny reprezentantů, v polovině prezidentského období, v newyorském 14. volební okrsku vyzvala tamního demokratického předsedu Josepha Crowleyho, etablovaného politického veterána, který byl v minulosti do této funkce zvolen desetkrát a od roku 2004 nebyl ani vyzýván k politickému klání o tuto pozici. Ocasio-Cortézová zvolila do svého politického programu body jako:

  • zdravotní péče pro všechny,
  • garance zaměstnání,
  • bezstipendiové, veřejně financované vysokoškolské vzdělání,
  • konec privatizace vězeňského sektoru,
  • základní regulace prodeje střelných zbraní,
  • konec neomezenému financování politických kampaní.

Ocasio-Cortézová je také pro přeuspořádání imigrační policie ICE, resp. její rozdělení mezi imigrační úředníky, specializované policisty a právo-vynucující složky; trestní stíhání Donalda Trumpa (za porušení Ústavy USA, článku I, sekce 9, klauzule 8) a je jedna z mála amerických politiků, kteří otevřeně kritizují politiku Benjamina Netanjahua vůči Palestině.

Financování její kampaně byla ze 75 % skrze malé finanční dary od jednotlivců (oproti pouze 1 % od Crowleyho) včetně zásadního odmítnutí velkých finančních darů od politických výborů (PAC), think-tanků, zájmových skupin a korporací. Ocasio-Cortézová na kampaň vybrala 194 tisíc dolarů. Crowley vybral na kampaň 3,4 milionu a během kampaně získal podporu od guvernéra státu New York, desítek politiků na celonárodní i lokální úrovni, desítek obchodních subjektů a organizací.

Ocasio-Cortézová byla až do samotného konce kampaně médii opomíjena,[4] podporována byla pouze několika progresivními skupinami jako MoveOn, Justice Democrats, Brand New Congress, Black Lives Matter a Democracy for America. Dne 26. června 2018 nad Crowleym vyhrála s převahou téměř 15 % hlasů. Časopis Time událost popsal jako největší překvapivé vítězství primárních voleb.

V samotné hlavní volbě 6. listopadu 2018 Ocasio-Cortézová přesvědčivě porazila republikánského soupeře, profesora Anthony Pappase, a stala se tak historicky nejmladší ženou v Kongresu.[5]

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

  • Je po ní pojmenován asteroid 23238 Ocasio-Cortez.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. IGOE, Katherine J. Everything We Know About Alexandria Ocasio-Cortez's Only Sibling. Marie Claire [online]. 2019-02-08 [cit. 2020-11-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Who Is Alexandria Ocasio Cortez's Brother Gabriel? He's an Artist and Musician, 8. února 2019
  3. https://mic.com/articles/187994/meet-the-young-progressive-latina-trying-to-oust-one-of-the-most-powerful-democrats-in-the-house#.WzQkc9dNR
  4. Perspective | Alexandria Ocasio-Cortez’s victory points to a media failure that keeps repeating. Washington Post [online]. [cit. 2019-01-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Nejmladší žena dobývá Kongres, „mileniálka“ přitom shání peníze na nájem. iDNES.cz [online]. 2018-11-10 [cit. 2019-01-08]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]