Ťuhýk americký

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxŤuhýk americký
alternativní popis obrázku chybí
Ťuhýk americký
Stupeň ohrožení podle IUCN
téměř ohrožený
téměř ohrožený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaptáci (Aves)
Podtřídaletci (Neognathae)
Řádpěvci (Passeriformes)
Čeleďťuhýkovití (Laniidae)
Rodťuhýk (Lanius)
Binomické jméno
Lanius ludovicianus
Linné, 1766[2]
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ťuhýk americký (Lanius ludovicianus) je středně velký druh pěvce z čeledi ťuhýkovitých. Ťuhýk americký je endemit Severní Ameriky. Pro jeho výraznou masožravost se mu v angličtině přezdívá butcherbird, neboť loví obojživelníky, hmyz, ještěrky, drobné savce a ptáky. Vzhledem ke své malé velikosti a slabým pařátům tento pták někdy nabodává svoji kořist na trny nebo ostnatý plot pro snazší konzumaci. Počet ťuhýků amerických v posledních letech výrazně klesl.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Ťuhýk americký je středně velký pěvec. Od zobáku k ocasu měří přibližně 23 cm. Délka křídla a ocasu je asi 3,82 až 3,87 centimetrů. Váží v průměru 50 gramů. Zbarvení dospělého peří je nahoře šedé, s bílou až světle šedou náprsenkou a dolní partie jsou černé. Pták má černou masku, která sahá přes oči až po zobák, čímž se liší od podobného, ale o něco většího, ťuhýka severního. Křídla jsou černá s výraznou bílou skvrnou na letovém peří. Ocas je černý, lemovaný bílou barvou. Zobák je krátký, černý a výrazně zahnutý, s jehož pomocí, podobně jako mnohem větší dravci, může trhat kořist. Odlišení samce od samičky je obtížné, neboť jsou stejně zbarveni, nicméně několik studií jistý sexuální dimorfismus ve zbarvení peří a velikosti uvádí. Mláďata mají bledší šedé opeření s mírně zvlněným vzorkem. Ťuhýk americký se dožívá až 12,5 let

Potrava[editovat | editovat zdroj]

I když patří mezi pěvce, je zároveň predátorem, který loví ve dne. Požírá především hmyz, ale také pavouky, plazy, obojživelníky, hlodavce, netopýry a malé ptáky. Velikost kořisti se pohybuje v rozmezí od 0,001 g hmyzu do 25 g myší nebo plazů.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Loggerhead shrike na anglické Wikipedii.

  1. The IUCN Red List of Threatened Species 2021.3. 9. prosince 2021. Dostupné online. [cit. 2021-12-27].
  2. BioLib.cz – Lanius ludovicianus [online]. BioLib.cz. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]