Šanta hroznovitá

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxŠanta hroznovitá
alternativní popis obrázku chybí
Šanta hroznovitá (Nepeta racemosa)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhluchavkotvaré (Lamiales)
Čeleďhluchavkovité (Lamiaceae)
Rodšanta (Nepeta)
Binomické jméno
Nepeta racemosa
Lam., 1785
Synonyma
  • Nepeta mussinii
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Šanta hroznovitá (Nepeta racemosa) je středně vysoká, modrofialově kvetoucí vytrvalá květina, druh ze širokého rodu šanta, která bývá používána v okrasném zahradnictví. Pochází ze suchých, horských, travnatých strání z Malé Asie, Kavkazu i severních pohoří Íránu a v Evropě i Severní Americe začala být používána jako okrasná rostlina. Při pěstování zplaňuje a dostává se do místní volné přírody.

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Nejlépe roste na plném slunci na průměrně suché a dobře propustné půdě. Ve své domovině se vyskytuje na kamenitých loukách a svažnatých terénech až do nadmořské výšky okolo 2000 m. Objevuje se i poblíž lidských sídel a zahrad, v opuštěných lomech a pískovnách, na skládkách i smetištích. Je obvykle dobře mrazuvzdorná.

Rostliny raší poměrně brzy, v únoru neb březnu a kvetou od května do srpna. Opylovány jsou převážně motýly.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vytrvalá, na bázi dřevnatějící rostlina s vícerými, 15 až 40 cm vysokými lodyhami porostlými měkkými, šedými chlupy. Tenké lodyhy, rostoucí z hustých, polokulovitých trsů, jsou poléhavé až vystoupavé, mívají 10 až 15 internodií a na průřezu jsou oblé a slabě hranaté. Porostlé jsou našedlými, vstřícnými, krátce řapíkatými listy, jež dosahují délky 2 až 3 cm a šířky 2 až 2,5 cm. Listové čepele s výraznou žilnatinou jsou okrouhle vejčité, u báze srdčité a po obvodě vroubkované a oboustranně pýřité; po rozemnutí jsou velmi aromatické.

Modré, voňavé oboupohlavné květy s kratičkými stopkami a listeny podobnými listům vytvářejí 3 až 15 cm dlouhá květenství. Jsou to 5 až 8květé, jednostranné, válcovité lichoklasy. Souměrný, pýřitý kalich je 6 mm dlouhý, má zakřivenou trubku a horní lístky delší a širší než spodní. Dvoupyská, modrá, nálevkovitá koruna s tmavšími skvrnami bývá dlouhá asi 12 mm, horní dvoulaločný pysk má plochý a spodní trojlaločný miskovité klenutý. Prašníky na dlouhých nitkách ční z koruny. Ploidie druhu je 2n = 18. Plodem je černohnědá, široce elipsoidní, asi 2 mm dlouhá bradavčitá tvrdka. Rostliny se mohou rozmnožovat semeny, řízkováním nebo dělením trsů.

Význam[editovat | editovat zdroj]

Tyto trvalky bývají v zahradní krajinářské tvorbě používány hlavně do skupin a trvalkových záhonů. Jsou vhodné hlavně pro suché a městské prostředí, spolehlivě se jim daří na vhodném stanovišti i ve veřejné zeleni, protože jsou nenáročné na kvalitu půdy i celoroční ošetřování. Lze ji pěstovat i v nádobách a mobilní zeleni.

Pro rozšíření možnosti harmonických barevných kombinací byly vyšlechtěny kultivary s odlišně zbarvenými květy. Jsou to např. fialově modrý 'Blauknirps', levandulově modrý 'Superba', velkokvětý modrý 'Blue Wonder' nebo s bílými květy 'Snowflacke'.

Ze šanty hroznovité je také vyšlechtěn hodně používaný, neplodný kříženec šanta zkřížená (Nepeta ×faassenii), cenná trvalka kvetoucí dvakrát ročně.[1][2][3][4]

Pěstování[editovat | editovat zdroj]

Je velmi nenáročná. Preferuje spíše plné slunce, ale snáší polostín. Půda by měla být propustná, přiměřeně vlhká, ale snáší dobře přísušky.[5] Ideální je neutrální nebo zásaditá, i vápenitá půda. Není vhodná vyšší vlhkost půdy (mokro, zamokřená půda) během zimy. Půda může být kyselá, neutrální nebo alkalická, s obsahem vápníku, i kamenitá nebo jílovitá. Než doroste do optimální velikosti trsu, trvá i 2-5 let.[6]

Rostliny se mohou rozmnožovat semeny, řízkováním bylinnými řízky nebo dělením trsů. Je popisováno, že může být poškozována slimáky a padlím.[4] Květiny jsou během květu atraktivní pro motýly.[5]

Při přípravě na zazimování zahrady lze suché trsy smolničky sestřihnout, ale nezbytnost takové úpravy závisí na kompozici zahrady. V přírodní zahradě mohou být přirozeně i během chladné poloviny roku ojíněnou zimní dekorací.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HOSKOVEC, Ladislav. BOTANY.cz: Šanta hroznovitá [online]. O. s. Přírodovědná společnost, BOTANY.cz, rev. 23.08.2012 [cit. 2015-06-18]. Dostupné online. 
  2. KUŤKOVÁ, Tatiana. Trvalky v zahradní a krajinářské architektuře: Nepeta [online]. Zahradnická fakulta, Mendelova univerzita, Brno, rev. 2007 [cit. 2015-06-18]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-05-30. 
  3. BERTOVÁ, Lydia; GOLIAŠOVÁ, Kornélia. Flóra Slovenska V/1: Kocúrnik Mussinov [online]. VEDA, Vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, Bratislava, SK, 1993 [cit. 2015-06-18]. S. 300. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-06-19. ISBN 80-224-0349-0. (slovensky) 
  4. a b Plant Finder: Nepeta racemosa [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO, USA [cit. 2015-06-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. a b Nepeta racemosa ‘Walker’s Low’ [online]. perennials.com. Dostupné online. 
  6. Nepeta racemosa [online]. RHS. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]