Činčilák bolivijský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxČinčilák bolivijský
Chybí zde svobodný obrázek
Stupeň ohrožení podle IUCN
kriticky ohrožený
kriticky ohrožený druh[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídasavci (Mammalia)
Řádhlodavci (Rodentia)
Podřáddikobrazočelistní (Hystricomorpha)
Čeleďčinčilákovití (Abrocomidae)
RodAbrocoma
Glanz et Anderson, 1990
Binomické jméno
Abrocoma boliviensis
Glanz a Sydney Anderson; 1990
Areál rozšíření
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Činčilák bolivijský (Abrocoma boliviensis) je jihoamerický středně velký hlodavec, nejméně prozkoumaný druh rodu Abrocoma který stejně jako příbuzný rod Cuscomys nese české pojmenování činčilák.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Činčilák bolivijský je znám pouze z jediné skalnaté lokality o rozloze nedosahující ani 100 km², nacházející se v údolí řeky Comarapa v provincii Manuel María Caballero v departementu Santa Cruz centrální Bolívie, v nadmořské výšce okolo 1800 m kde žije v norách na okrajích horských lesů a kamenitých keřovitých strání a pastvin.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Je to nejmenší druh rodu Abrocoma, byl popsán roku 1990 na základě dvou dosud neurčených vzorků získaných již v létech 1926 a 1955. Podrobný výzkum na živých zvířatech prováděn nebyl, je problém některé polapit.

Byla mu stanovena průměrná délka těla i s hlavou na 170 až 178 mm a váha 225 až 300 gramů. Hustou a měkkou srst (podobnou činčile) má na horní straně těla zbarvenou stříbřitě šedě a na spodní bílé nebo nažloutle. Čenich je protáhlý (jako u krysy), oči velké a uši dlouhé a zaoblené. Končetiny jsou krátké, na předních vyrůstají čtyři a na zadních pět prstů s měkkými drsnými polštářky sloužícími ke šplhání. U tří středních prstů zadních končetin jsou tvrdé osiny tvořící hřeben používaný pravděpodobně k údržbě srsti. Jeho ocas je dlouhý a chlupatý.

Předpokládá se, že je býložravec který se živí trávou, bylinami, květy, listím i větvičkami stromů na které šplhá. O způsobu rozmnožování není nic známo, na základě chování příbuzných druhů se předpokládá, že po březosti trvající okolo 110 dnů se rodí jedno až dvě poměrně dobře vyvinutá a mobilní mláďata která samice po jistou dobu kojí. Není dostatek informací o velikosti kolonie ve které žije ani o průměrné délce života.

Ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Nebylo provedeno podrobné zjišťování početního stavu zvířat. Předpokládá se, že velikost populace se snižuje; jejich pravděpodobný areál výskytu je rozdělován silnicemi způsobujícími rozdrobení území. Do oblasti přichází stále více pasoucího se dobytka a lesy jsou tam mýceny pro zvětšení rozlohy pastvin. Činčilák bolivijský byl proto již v roce 2008 prohlášen Mezinárodním svazem ochrany přírody (IUCN) za druh kriticky ohrožený (CR).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  • SMITH, Christian. Animal Diversity Web: Abrocoma boliviensis [online]. University of Michigan Museum of Zoology, MI, USA, rev. 2007 [cit. 2014-01-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  • Evolutionarily Distinct and Globally Endangered species: Abrocoma boliviensis [online]. Zoological Society of London, London, GB [cit. 2014-01-30]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-11-04. (anglicky) 
  • IUCN Red List of Threatened Species: Abrocoma boliviensis [online]. International Union for Conservation of Nature and Natural Resources, rev. 2013 [cit. 2014-01-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  • Encyclopedia of Life: Abrocoma boliviensis [online]. EOL, Smithsonian Institution, Washington, DC, USA [cit. 2014-01-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  1. The IUCN Red List of Threatened Species 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-02].

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]