Menší Vltavice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Menší Vltavice
Menší Vltavice u Opatské stezky
Menší Vltavice u Opatské stezky
Základní informace
Délka toku6 km
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Jihočeský kraj)
RakouskoRakousko Rakousko (Horní Rakousy)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Severní moře, Labe, Vltava
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Menší Vltavice (něm. Kleine Moldau, často též byla nazývána Hamerský potok) je říčka v okrese Český Krumlov v Jihočeském kraji v České republice. Je dlouhá asi 6 km.

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Pramení v rakouské části Šumavy poblíž Dürnau na severozápadním svahu Sternsteinu. Pod soutokem s Mezním potokem tvoří 80 m dlouhý úsek koryta státní hranici. Po soutoku s Mnichovickým potokem řečiště prudce klesá kaňonovitým údolím směrem k Vyššímu Brodu, na trase se nacházejí vodopády svatého Wolfganga. V okolí vodopádů a přilehlých částí toku se nachází relativně málo udržovaný les a ostrovy přirozených porostů, včetně horských olšin. Ve Vyšším Brodě se vlévá zprava do Vltavy.

Přítoky[editovat | editovat zdroj]

Významnější přítoky jsou Mezní potok (Grenzbach, pramení v Rakousku, soutok je v oblasti českorakouské hranice) a Mnichovický potok (pramení poblíž Rašeliniště Kapličky). Oba zmíněné přítoky jsou levostranné.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Dál pod vodopády je odebírána pitná voda pro Vyšší Brod a okolí, v provozu je stále ještě i Opatský kanál, který odváděl vodu z Menší Vltavice do kláštera (v provozu nejpozději od roku 1380). Od roku 1998 zde též stojí malá vodní elektrárna s turbínou o výkonu 22 kW, ještě níže se nachází další vodní elektrárna se dvěma turbínami po 25 kW. V současné době panuje snaha minimalizovat potřebu odběrů pitné vody z Menší Vltavice (a nakonec jej zcela ukončit), neboť kvalita vody je nestálá a závisí na aktuálním počasí. Podstatnou část dolního toku (od okraje Vyššího Brodu až k Opatské cestě) sleduje žlutá turistická značka.

Mlýny[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Údolím Menší Vltavice vede naučná trasa Opatská stezka.

Další větší pravostranný přítok Vltavy jménem Vltavice (Větší Vltavice) se vlévá do Vltavy za Horním Mlýnem v Herbertově.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]