Zborov (Ukrajina)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zborov
Зборів
Zborov – znak
znak
Zborov – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška354 m n. m.
Časové pásmoUTC+2
StátUkrajinaUkrajina Ukrajina
OblastTernopilská
RajónTernopilský
Zborov
Zborov
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel6 664 (2021)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zborov (ukrajinsky ЗборівZboriv, polsky Zborów – Zboruv) je malé město v Haliči na západní Ukrajině. Protéká jím řeka Strypa. Zborov leží na významné silnici a železniční trati mezi městy Lvov a Ternopil. Administrativně spadá pod Ternopilskou oblast a do Ternopilského rajónu. Žije zde asi 7000 obyvatel.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První historické zmínky pocházejí z roku 1166, kdy zde byla založena osada Verchostav, kterou v roce 1241 zničili mongolští Tataři. První zmínka o osadě Zborov pochází z 15. století. V srpnu 1649 se u Zborova odehrála bitva mezi záporožskou kozáckou armádou vedenou Bohdanem Chmelnickým a jeho spojencem chánem Islam-Girejem III. s polskou armádou vedenou králem Janem II. Kazimírem.

Do československé historie se město zapsalo tím, že za první světové války v jeho okolí jednotka československých legií, bojující na ruské straně, úspěšně prolomila 2. července 1917 rakousko-uherskou frontovou linii v tzv. bitvě u Zborova.

Rodáci[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • KLECANDA, Vladimír. Bitva u Zborova : vojensko historická studie o bojích československé brigády v Haliči roku 1917. Praha : Vojenský archiv RČS, 1927. xv, 189 s. : il.(Spisy Vojenského archivu RČS ; Řada 1., Spisy vojensko historické, č.1)
  • PRECLÍK, Vratislav: T. G. Masaryk a bitva u Zborova právě před sto lety, in ČAS., časopis Masarykova demokratického hnutí, číslo 118, str. 5-11, ročník XXV., duben-červen 2017, registrace Ministerstva kultury ČR,č.7435, Registrace ISSN 1210-1648

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]