Vladislav Soukup

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vladislav Soukup
Narození8. února 1913
Obořiště
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí15. března 1943 (ve věku 30 let)
Mnichov
Německá říšeNěmecká říše Německá říše
NárodnostČeši
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Vladislav Soukup (8. února 1913, Obořiště15. března 1943, Mnichov) byl československý voják a příslušník výsadku Iridium.

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 8. února 1913 v Obořišti v okrese Příbram. Otec František byl kočí, matka Anna, rozená Hrbková byla v domácnosti. Měl pět sourozenců.

Absolvoval obecnou školu a dva roky měšťanky v Dobříši. Vyučil se jako zedník, po vyučení pracoval na stavbách jako fasádník. V rámci základní vojenské služby, kterou vykonal od 1. října 1934 do 16. října 1936 u 38. pěšího pluku v Berouně absolvoval poddůstojnickou školu. Do zálohy byl propuštěn v hodnosti desátníka. Od 9. dubna 1937 byl na vlastní žádost přijat do další činné služby. Službu vykonával v Berouně a na Kladně. Definitivně byl propuštěn 30. března 1939 v hodnosti četaře.

V exilu[editovat | editovat zdroj]

Protektorát opustil 8. června 1939 směrem do Polska. Po prezentaci v Krakově podepsal závazek do Cizinecké legie a byl převezen do Francie a odtud do posádky Saida. Po vypuknutí války byl 26. září v Agde prezentován do československé zahraniční armády a zařazen do 2. pěšího pluku, se kterým se zúčastnil bojů o Francii. Po pádu Francie byl, již v hodnosti četaře evakuován do Anglie.

13. července 1940 dorazil do Anglie. Byl zařazen k 2. pěšímu praporu. Na jaře 1942 byl zařazen do výcviku pro plnění zvláštních úkolů. Již v hodnosti rotmistra absolvoval od 2. srpna do konce roku 1942 parakurz, kurzy střelby a základů sabotáže a dále potom zvláštní zpravodajský kurz a kurzy v šifrování a mikrofotografii.

Nasazení[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Operace Iridium.

Letadlo s výsadkem Iridium odstartovalo 14. března 1943 spolu s letadlem přepravující výsadek Bronse[1] Nedaleko Mnichova bylo zasaženo německou protileteckou obranou. Soukup následně zahynul v troskách letounu. Pohřben byl v Perlacherském lese u Mnichova.

Po válce[editovat | editovat zdroj]

1. prosince 1945 byl in memoriam povýšen do hodnosti poručíka pěchoty v záloze.

Vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Aircraft lost on Allied Force’s Special Duty Operations & Associated Roll of Honour [PDF online]. [cit. 2013-03-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-09-29. (angličtina) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]