Václav Pohl (1818)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Václav Pohl
Václav Pohl (cca 1880)
Václav Pohl (cca 1880)
Narození18. září 1818
Plasy
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí21. ledna 1893 (ve věku 74 let)
Kewaunee, Wisconsin
USAUSA USA
Místo pohřbeníČeský národní hřbitov v Chicagu
Národnostčesko-americká
Povoláníosadník, řezbář a spolkový činovník
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Václav Pohl (anglicky Wenzel Pohl, 18. září 1818 Plasy[1]23. ledna 1893 Kewaunee, Wisconsin[1]) byl česko-americký řezbář, kolonista, podnikatel a spolkový činitel. Roku 1850 se stal předsedou českého krajanského spolku v New Yorku, po jeho zániku se pak roku 1854 v St. Louis podílel na založení Česko Slovanské Podpůrné Společnosti (ČSPS, anglicky Czech-Slovak Protective Society). Žil na vícero místech v USA, posléze se usadil v Kewaunee ve Wisconsinu, kde provozoval hostinec.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Plasích severně od Plzně v západních Čechách. Vyučil se řezbářem a krátce pak pracoval v Plzni,[2] odkud se pak přesunul do Prahy. Zde se zapojil do českého vlasteneckého hnutí, mj. se stal členem spolku Svornost založeného Karlem Havlíčkem Borovským. Po revolučních událostech roku 1848 a 1849 v Rakouském císařství, zejména pak Pražského červnového povstání, kterého se patrně sám aktivně se zbraní v ruce účastnil, se rozhodl z monarchie emigrovat do Spojených států.

New York[editovat | editovat zdroj]

Se svým bratrem Vojtěchem absolvoval plavbu z Evropy do přístavu New York. Zde se usadil a zpočátku pracoval jako řezbář a mlékař. Začal používat anglickou podobu svého křestního jména, Wenzel.[3] Záhy se začal angažovat ve vznikající české komunitě, jejímž zdejším členem byl tehdy také Vojta Náprstek.[4] Účastnil se rovněž spolu s ním a dalšími iniciativy o vznik českého krajanského spolku, jednoho z vůbec prvních krajanských sdružení v USA. Po organizačních třenicích mezi českými krajany, především kvůli tlakům mezi katolíky, evangelíky a svobodomyslnými, spolek nakonec roku 1850 v New Yorku vznikl pod názvem Česko Slovanský Podpůrný Spolek. Ten měl za cíl organizovat společenský život česky mluvící americké komunity či poskytovat finanční a materiální pomoc krajanům v existenčních problémech. Pohl byl zvolen jeho předsedou, místopředsedou pak Ondřej Hubáček, pokladníkem František Červený, tajemníkem Josef Čilinský a knihovníkem Vojta Náprstek. Činnost spolku byla však po dvou letech ukončena.

Česko Slovanská Podpůrná Společnost[editovat | editovat zdroj]

Okolo roku 1852 odešel Pohl dále na americký Středozápad a posléze se usadil v St. Louis ve státě Missouri, kde si otevřel bylinkářství. I zde tehdy působila etablovaná česko-americká komunita, vyvíjející snahy o vznik vlastního spolku, k čemuž byl Pohl díky svým zkušenostem ochotně přizván. Roku 1854 zde pak vznikla Česko Slovanská Podpůrná Společnost (ČSPS, anglicky Czech-Slovak Protective Society), částečně postavená na Pohlem vlastněných stanovách někdejšího newyorského spolku. Spolek se mj. podílel na vydávání a distribuci česky psaného periodika pojmenovaného Národní Noviny, na jejichž vzniku podíleli zejména Hynek Sládek, Jan Borecký a první šéfredaktor Jan Bolemil Erben.[5] První číslo vyšlo 21. ledna 1860 v St. Louis, o pouhé tři týdny později, než František Kořízek připravil v Racine ve Wisconsinu list s názvem Slowan Amerikánský. Národní Noviny se tak staly druhým česky psaným krajanským periodikem v USA. Posléze byly s Kořízkovým listem sloučeny do deníku Slávie.

Wisconsin[editovat | editovat zdroj]

Pohl vystřídal řadu bydlišť a pracovních pozic: mimo řezbářství se živil také jako mlékař či hokynář.[6] Později pak Pohl přesídlil do města Kewaunee ve Wisconsinu, kde si otevřel bar (saloon) a hotel.[7] I zde aktivně působil v české komunitě a ve svém podniku mj. hostil spolkové schůze. V dalších letech pak žil také v Dakotě, Oregonu či Kalifornii. Dvakrát navštívil také Čechy. Byl stoupencem fraternalismu.[8] Své vzpomínky krátce literárně zpracoval pro českoamerický kalendář Amerikán.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Václav Pohl zemřel 21. ledna 1893 v Kewaunee ve věku 74 let a byl zde patrně také pohřben. Pohřben byl na čestném místě na chicagském Českém národním hřbitově,[9] největším krajanském pohřebišti v USA,

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b MARTÍNEK, Josef. One Hundred Years of the C.S.A.: The History of the Czechoslovak Society of America. [s.l.]: Executive Comm. of the C.S.A. 540 s. Dostupné online. Google-Books-ID: F8zRaDobyQ0C. 
  2. Acta Musei Nationalis Pragae: Historia litterarum. Series C. [s.l.]: Národní Muzeum 528 s. Dostupné online. Google-Books-ID: EgIPAQAAIAAJ. 
  3. Memories from the Kewaunee County news archives. Green Bay Press-Gazette [online]. [cit. 2022-01-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. ŠOLLE, Zdenko. Vojta Náprstek a jeho doba. [s.l.]: Felis 296 s. Dostupné online. ISBN 978-80-901766-0-7. Google-Books-ID: 4uxnAAAAMAAJ. 
  5. PETR, Bednařík; JAN, Jirák; BARBARA, Köpplová. Dějiny českých médií: Od počátku do současnosti, 2., upravené a doplněné vydání. [s.l.]: Grada Publishing, a.s. 457 s. Dostupné online. ISBN 978-80-271-1144-2. Google-Books-ID: ZvUOEAAAQBAJ. 
  6. JR, Miloslav Rechcigl. Czech American Timeline: Chronology of Milestones in the History of Czechs in America. [s.l.]: Author House 561 s. Dostupné online. ISBN 978-1-4817-5706-5. (anglicky) Google-Books-ID: EXDyAAAAQBAJ. 
  7. JR, Miloslav Rechcigl. Czech It Out: Czech American Biography Sourcebook. [s.l.]: AuthorHouse 1347 s. Dostupné online. ISBN 978-1-5049-2071-1. (anglicky) Google-Books-ID: 9uhMCgAAQBAJ. 
  8. QUAIFE, Milo Milton; SCHAFER, Joseph; ALEXANDER, Edward Porter. Wisconsin Magazine of History. [s.l.]: State Historical Society of Wisconsin. 792 s. Dostupné online. (anglicky) Google-Books-ID: 2QnyVHh_M0QC. 
  9. SULLIVAN, Erin. Bohemian National Cemetery: Right in Our Own Backyard [online]. [cit. 2022-01-30]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ČAPEK, Tomáš. Naše Amerika: (Kritické posouzení hospodářského a sociálního stavu a politické, církevní, národní a spolkové činnosti amerických Čechů a Slováků se zřetelem ke všem americkým Slovanům : Statistický přehled stěhování amerických Čechů a Slováků. V Praze: Národní rada československá, 1926. s. 200.
  • ČAPEK, Tomáš. The Čechs (Bohemians) in America: a study of their national, cultural, political, social, economic and religious life. Boston: New York: Houghton Mifflin Company, 1920. s. VIII.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]