Travnická pevnost

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Travnická pevnost
Základní informace
Slohlidová architektura, románská architektura a osmanská architektura
Poloha
AdresaStředobosenský kanton, Bosna a HercegovinaBosna a Hercegovina Bosna a Hercegovina
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Travnická pevnost (bosensky Travnička tvrđava, známá též jako Stará pevnost, bosensky Stari grad) je dochovaná středověká pevnost v bosenském městě Travnik. Jedná se o hlavní turistickou atrakci města a kulturní památku celonárodního významu.

Název[editovat | editovat zdroj]

V historických zdrojích má pevnost různé názvy. Středověké zdroje uvádí název Garbun, nejspíše bylo ilyrského původu. Rakousko-uherské zdroje ji označovaly pod pojmem kaštel.

Popis objektu[editovat | editovat zdroj]

Pevnost zabírá plochu nepravidelného pětiúhelníku. Přistupuje se do ní po historickém kamenném mostě. Vstup je možný jedinou kamennou branou (orientovanou na západní stranu, k příkopu). Přímo za ní se nacházela hlavní obytná budova, která byla po příchodu Turků přebudována na mešitu. Do současné doby se z této stavby dochovaly pouze základy obvodových zdí a minaret, který byl integrován do hlavního obranného zdiva. Nápadnou stavbou je dvoupatrová věž s kruhovým půdorysem, která sloužila ke skladování zbraní. Střelný prach a další se nacházely v blízké budově s půdorysem obdélníkovým. Na severním okraji pevnosti se nachází bývalá nádrž na vodu a masivní věž, která poskytovala jedinečný výhled na pevnost, město i údolí řeky Lašvy.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Pevnost vznikla ještě před příchodem Turků na Balkán. Turci zde umístili vojenskou posádku čítající několik set lidí. Vojáci tu byli přítomni trvale od roku 1480, zbudována byla rovněž i mešita, která nesla jméno sultána Bajezida II. Pevnost mírně přestavovali i rozšiřovali[1]; i přesto se ale dochovala většina středověkého zdiva a staveb – Osmané nepřikládali Travniku podstatný význam, a proto byly změny víceméně malé. V roce 1712 bylo zaznamenáno, že v pevnosti byla umístěna čtyři děla, roku 1809 zaznamenal tehdejší rakouský konzul v Travniku děl devět. Mimo jiné pro turecké vojsko pevnost sloužila jako sklad zbraní (stejně jako řada dalších pevností v Bosně, např. v Bihaći). K tomuto účelu byla také zbudovaná hlavní věž, která se nachází ve středu objektu a která má dvě patra.

V 18. a 19. století sloužila pevnost také jako vězení.[2]

Pro účely vojska sloužila pevnost v meziválečném období a v roce 1946 ji obsadila Jugoslávská lidová armáda. Od roku 1953 spadá pevnost pod Regionální muzeum Travnik; v místní věži se nachází některé z expozic. V současné době je hlavní turistickou atrakcí města.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Travnička tvrđava na bosenské Wikipedii.

  1. UDOVIČIĆ, Martin. Travnik u vrijeme vezira. Travnik: Zavičajni muzej Travnik, 1973. S. 18. (srbochorvatština) 
  2. UDOVIČIĆ, Martin. Travnik u vrijeme vezira. Travnik: Zavičajni muzej Travnik, 1973. S. 21. (srbochorvatština) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]