Tatarbunary

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tatarbunary
Татарбунари
Tatarbunary – znak
znak
Tatarbunary – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška19 m n. m.
StátUkrajinaUkrajina Ukrajina
OblastOděská
RajónDnistrovskobilhorodský
Tatarbunary
Tatarbunary
Správa
Vznik1628
Oficiální webtatarbunary.od.ua
PSČ68100
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tatarbunary (ukrajinsky Татарбунари, rusky Татарбунары, rumunsky Tatarbunar nebo Tatarești, turecky Tatarpınarı) jsou město v Oděské oblasti na Ukrajině. K roku 2004 v nich žilo přes deset tisíc obyvatel.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Tatarbunary leží v historické oblasti Budžaku přibližně kilometr severozápadně od ústí Kohylnyku do Sasyku. Jsou vzdáleny přibližně třicet kilometrů severně od delty Dunaje a přibližně sto kilometrů jihozápadně od Oděsy.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Tatarbunary byly zřejmě založeny v 16. století, kdy byla oblast součástí Moldavského knížectví, které bylo vazalským státem Osmanské říše. Jejich jméno je tureckého původu a znamená přibližně tatarské prameny. Od roku 1812 jej i s celou Besarábií ovládalo ruské impérium. V období mezi světovými válkami oblast patřila k Rumunskému království. V září 1924 zde vypuklo tatarbunarské povstání, které vedl agent Kominterny Andrej Kljušnikov a vyhlásil zde sovětskou republiku. Důvodem povstání byla neutěšená sociální situace místních rolníků i snaha Sovětského svazu o připojení národnostně smíšeného regionu Besarábie.[1][2] Rumunská armáda obsadila Tatarbunary po třech dnech bojů, které si vyžádaly okolo tří tisíc obětí na životech.

V důsledku Ribbentropova–Molotovova paktu získal od Rumunska oblast krátce Sovětský svaz, ale vzápětí ji v rámci operace Barbarossa obsadilo znovu Rumunsko. Po konci druhé světové války se Tatarbunary staly součástí Ukrajinské SSR a následně v roce 1991 součástí samostatné Ukrajiny.

Status města získaly Tatarbunary v roce 1978.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Tatarbunary na německé Wikipedii.

  1. Rascoale romanesti: Revolta de la Tatarbunar Dostupné online
  2. 1924 год. Татарбунарское восстание Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]