Svojmír Mikulík

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svojmír Mikulík
Svojmír Mikulík okolo r. 1930
Svojmír Mikulík okolo r. 1930
Narození26. března 1869
Klabava, okres Rokycany
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí27. dubna 1952 (ve věku 83 let)
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povolánístrojní inženýr a těsnopisec
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svojmír Mikulík (26. března 1869 Klabava[1]27. dubna 1952 Praha[1]), byl český strojní inženýr, překladatel z němčiny, odborný publicista a tvůrce českého těsnopisu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se Janu Mikulíkovi a Marii roz. Bauerové v Klabavě č.p. 31. Absolvoval reálku v Plzni, po maturitě nastoupil ke studiu strojního inženýrství na české technice v Praze, kde získal titul inženýr. Posléze přesídlil do Prahy, kde pak pracoval též jako úředník.[2]

Soustavně se zajímal o těsnopis, svůj odborný zájem prohloubil a vytvořil vlastní těsnopisnou soustavu. Působil jako člen Vědeckého sboru těsnopisného. V období po vzniku Československa se pak ve své práci spojil s pedagogem Aloisem Heroutem, který roku 1919 představil svůj Nový těsnopis český. Oba se rozhodli své systémy propojit a výsledkem byla soustava ještě jednodušší a přesnější – Původní rychlopis českosloveský. Heroutova - Mikulíkova těsnopisná soustava byla 23. dubna 1921 Ministrem školství a národní osvěty schválena a následně zavedena do škol místo dosavadního převodu soustavy Gabelsbergrovy. Během několika let byla soustava přeložena do několika jazyků a jen s malými změnami se používá dodnes.

Vedle toho se Mikulík zabýval také vydáváním odborné literatury v oboru strojnictví, mj. sestavil Strojnický slovník česko-německý.[3]

Zemřel v Praze 27. dubna 1952.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Matrika narození a křtů fary Rokycany
  2. Svojmír Mikulík životopis | Databáze knih. www.databazeknih.cz [online]. [cit. 2021-05-10]. Dostupné online. 
  3. MIKULÍK, Svojmír. Strojnický Solvník : němencko - česko - slovensky: elektrotechnika (silné i slabé proudi, radiotelefonie a raditelegrafie. [s.l.]: Nákladem Česke matice technické book s. Dostupné online. Google-Books-ID: 6RKOtgAACAAJ. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]