Stod (nádraží)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Stod
Nádražní budova
Nádražní budova
StátČeskoČesko Česko
KrajPlzeňský
MěstoStod
Souřadnice
Stod
Stod
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice747154[1]
TraťPlzeň – Furth im Wald
Nadmořská výška360 m n. m.
V provozu od14. října 1861
Zabezpečovací zařízeníRZZ AŽD 71[1]
Dopravní koleje5[1]
Nástupiště (nástupní hrany)3 (3)[1]
Prodej jízdenekNe
Návazná dopravaStanoviště autobusů před staniční budovou
Služby ve staniciBariérové WC
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Stod je železniční stanice v jihovýchodní části města Stod v okrese Plzeň-jih v Plzeňském kraji nedaleko řeky Radbuzy. Leží na neelektrizované trati Plzeň – Furth im Wald.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla vybudována jakožto součást České západní dráhy (BWB) spojující Bavorsko, Plzeň a nádraží na Smíchově, podle typizovaného stavebního návrhu. Vzniklo zde též nákladové nádraží. 14. října 1861 byl s místním nádražím uveden do provozu celý nový úsek trasy z České Kubice na provizorní nádraží ve Skvrňanech u Plzně (železniční most přes Radbuzu byl dokončen se zbytkem trati až následujícího roku), odkud po dokončení mohla dále pokračovat směrem do Prahy.

Po zestátnění BWB v roce 1894[2] pak obsluhovala stanici jedna společnost, Císařsko-královské státní dráhy (kkStB), po roce 1918 pak správu přebraly Československé státní dráhy. Z důvodu nutnosti zvýšení přepravní kapacity a špatného technického stavu budovy stanice proběhla v roce 1980 kompletní přestavba budov i kolejiště stodské stanice. Namísto starého nádraží byla vystavěna nová výpravní budova.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Nacházejí se zde tři vnitřní jednostranná nástupiště, k příchodu na nástupiště slouží přechody přes koleje.[1] V roce 2018 začaly rekonstrukční a modernizační práce, trať má být v úseku Plzeň-Domažlice kompletně zdvoukolejněna a elektrizována. Dlouhodobě se počítá s rekonstrukcí celé trati až k hraničnímu přechodu s Německem Česká Kubice - Furth im Wald.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e Plánek stanice Stod. Portál Provozování dráhy. SŽDC, duben 2011. 
  2. SCHREIER, Pavel. Příběhy z dějin našich drah. Praha: Mladá fronta, 2009. ISBN 978-80-204-1505-9. Kapitola Železnice soukromá, s. 138. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]