Stezka kolem „Stezky“

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Stezka kolem „Stezky”
Informační tabule na začátku stezky
Informační tabule na začátku stezky
Základní informace
Typnaučná stezka
ProvozovatelZákladní škola Prachatice, Zlatá stezka 240
Datum otevření20.10.2004
Počet zastavení8
Obtížnostnenáročná, pro pěší
Sezónaceloročně
Lokalizace
Poloha590–605 m n. m.
Souřadnice
Map
StartPřed hlavním vchodem do školy
CílU zadního vchodu do školního areálu
Výškový rozdíl15 m
Nejvyšší bod605 m
Nejnižší bod590 m
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Stezka kolem „Stezky“ je naučná stezka, kterou provozuje Základní škola Prachatice, Zlatá stezka 240. Stezka byla otevřena 20. října 2004. Její vytvoření finančně podpořil Jihočeský kraj, který škole poskytl dotaci ve výši 420 000 Kč.[1]

Popis trasy[editovat | editovat zdroj]

Naučná stezka, která má osm stanovišť, vede zahradou okolo budovy Základní školy Prachatice, Zlatá stezka 240. Stezka není náročná a je určena pro výuku a poučení nejen žákům základní školy, ale i pro relaxaci ostatním pěším návštěvníkům všech věkových kategorií. Každoročně na jaře děti základní školy naučnou stezku symbolicky "otvírají".[2][3][4]

Stanoviště č. 1[editovat | editovat zdroj]

Na stanovišti č. 1 jsou dva informační panely. První panel poskytuje všeobecné informace o stezce a o její historii. Obsahuje seznam všech rostlin, prolézaček, laviček a dalších prvků zahradního zařízení, včetně podrobného plánku jejich rozmístění. Druhý panel podrobně seznamuje s hrdličkou zahradní (Streptopelia decaocto), bukem lesním (Fagus sylvatica) a rují vlasatou (Cotinus coggygria).

Stanoviště č. 2[editovat | editovat zdroj]

Panel č. 2 seznamuje návštěvníky s čmelákem zemním (Bombus terrestris), břízou bělokorou (Betula pendula) a kalinou tušalaj (Viburnum lantana). Je zde i plánek rozmístění jednotlivých rostlin, laviček a měřiče srážek.

Stanoviště č. 3[editovat | editovat zdroj]

Na panelu č. 3 jsou vyobrazeny a popsány babočka paví oko (Inachis io), borovice limba (Pinus cembra) a zmarličník japonský (Cercidiphyllum japonicum). Dále je na plánku ukázáno rozmístění jednotlivých stromů a keřů, ping-pongových stolů a prolézačky.

Stanoviště č. 4[editovat | editovat zdroj]

Panel č. 4 podrobně seznamuje s kosem černým (Turdus merula), dubem letním (Quercus robur) a jedlovcem kanadským (Tsuga canadensis). Plánek ukazuje rozmístění dalších rostlin, odpočívadel a ohniště.

Stanoviště č. 5[editovat | editovat zdroj]

Na panelu č. 5 jsou popsány včela medonosná (Apis mellifera), lípa srdčitá (Tilia cordata), lípa obecná (Tilia × vulgaris), lípa americká (Tilia americana), lípa stříbrná (Tilia tomentosa) a žluna zelená (Picus viridis). Dále je zde plánek s umístěním laviček a hmatového chodníku.

Stanoviště č. 6[editovat | editovat zdroj]

Panel č. 6 informuje návštěvníky o smrku pichlavém (Picea pungens), střevlíku měděném (Carabus cancellatus), javoru mléči (Acer platanoides) a javoru babyce (Acer campestre). Dále je zde popsán hmatový chodník.

Stanoviště č. 7[editovat | editovat zdroj]

Na panelu č. 7 se návštěvníci seznámí se sýkorou koňadrou (Parus major), mišpulí obecnou (Mespilus germanica) a kdouloní obecnou (Cydonia oblonga). Plánek ukazuje rozmístění dalších rostlin a dřevěných odpočívadel.

Stanoviště č. 8[editovat | editovat zdroj]

Na posledním stanovišti jsou popsány sojka obecná (Garrulus glandarius), jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba) a platan javorolistý (Platanus × acerifolia).

Přírodní zajímavost[editovat | editovat zdroj]

Naproti základní škole, přes ulici Zlatá stezka, roste Prachatický jilm, památný strom číslo 105490 podle AOPK.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ekoaktivity - Základní škola Prachatice, Zlatá stezka 240. www.zlatastezka.cz [online]. [cit. 2019-03-23]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  2. Třeťáci ze Stezky přivolávali jaro písničkou. prachaticky.denik.cz. 2010-03-25. Dostupné online [cit. 2019-03-24]. 
  3. Jak slavíme deset let naučné stezky kolem „Stezky“ | Základní škola Prachatice, Zlatá stezka 240 [online]. [cit. 2019-03-24]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-03-24. 
  4. Vítání jara pohybem na Zlaté stezce | Základní škola Prachatice, Zlatá stezka 240 [online]. [cit. 2019-03-24]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-03-24. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]