Sofijivka (Horlivský rajón)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sofijivka
Софіївка
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška197 m n. m.
Časové pásmoUTC+2
StátUkrajinaUkrajina Ukrajina
OblastDoněcká
RajónHorlivský
Sofijivka
Sofijivka
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel10 230
Správa
Vznik1783
Adresa obecního úřaduвул. Магістральна 25
86485 смт. Софіївка
Telefonní předvolba6252
PSČ86485
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sofijivka (ukrajinsky Софіївка; rusky СофиевкаSofijevka) je sídlo městského typu v Doněcké oblasti na Ukrajině. V roce 2013 mělo přes deset tisíc obyvatel. Od roku 2014 se Sofijivka nachází v části Doněcké oblasti kontrolované separatistickou Doněckou lidovou republikou.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Sofijivka leží v Donbasu, osm kilometrů severozápadně od středu města Jenakijeve, čtrnáct kilometrů jihovýchodně od Horlivky a 42 kilometrů severovýchodně od Doněcku, správního střediska celé oblasti.

Vede přes něj ukrajinská dálnice M04 (ZnamjankaSorokyne), po které je zde vedena evropská silnice E50 (BrestMachačkala).

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Sídlo zde bylo založeno v roce 1783 pod jménem Sofijivka (Софіївка). V roce 1858 zde byl otevřen uhelný důl. Před rokem 1924 pak bylo město jmenováno Sofijivskyj Rudnyk, pak bylo přejmenováno na Imeni Karla Marxa, které neslo až do roku 1965. V letech 1965–2016 se jmenovalo Karlo-Marxove (ukrajinsky Карло-Марксове a rusky Карло-Марксово). Je bylo pojmenováno německém filosofu Karlu Marxovi, který položil teoretické základy socialismu a komunismu. V roce 2016 bylo během dekomunizace Ukrajiny přejmenováno na Sofijivku.[1]

V roce 1940 se stalo sídlem městského typu.

Za druhé světové války bylo město od listopadu 1941 do září 1943 obsazeno německou armádou.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Karlo-Marxowe na německé Wikipedii.

  1. Про перейменування окремих населених пунктів та районів на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей [online]. Webový portál parlamentu Ukrajiny. Dostupné online. (ukrajinsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]