Socha Arnošta z Pardubic (Úvaly)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
socha Arnošta z Pardubic
Základní údaje
Kód památky28967/2-2186 (PkMISSezObrWD)
Popis
Materiálpískovec
Umístění
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Socha Arnošta z Pardubic je historizující pískovcová socha z roku 1869 od Jindřicha V. Čapka na náměstí Arnošta z Pardubic ve středočeských Úvalech.[1]

Vznik[editovat | editovat zdroj]

Za jednu z možných lokalit, kde se mohl první pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic narodit, byl v minulosti považován dvůr Hostín,[2] který je dnes součástí Úval (za pravděpodobné místo narození arcibiskupa se považuje Hostinka). Proto si obyvatelé Úval 30. června 1864 slavnostně připomněli pětisetleté výročí smrti svého domnělého rodáka. Z úst faráře Františka Soukupa při té příležitosti zazněl návrh, aby byl v obci Arnoštovi postaven pomník.[2] Jeho myšlenka sklidila příznivý ohlas a týž den se ustanovil pracovní výbor.[2] O záštitu výbor požádal Bedřicha kardinála Schwarzenberga, který již zaštítil obdobnou snahu v Kladsku.[2] Čestné funkce se následně ujal Ludvík z Malovců, přednosta pražského kraje.[2] Již 21. října 1864 získal výbor povolení stavby pomníku a povolení finanční sbírky v celém Českém království.[2]

Původním záměrem bylo pořízení bronzové sochy, ale přes oslovení všech českých obcí, všech farností a nadto 403 velkostatkářů, se sbírkou podařilo získat jen 2 747 zlatých (v roce 1865 byla neúroda a následující rok byl válečný).[2] Výbor se rozhodl pro pískovcovou sochu a vypsal konkurz s prémií 200 zlatých pro nejlepší návrh.[2] Ze tří přihlášených návrhů byl v květnu 1867 vybrán návrh akademického sochaře Jindřicha Čapka.[2] Sochař se zavázal, že sochu včetně podstavce dokončí do 30. června 1869, přičemž socha měla stát 1700 zlatých a podstavec 400 zlatých.[2] O umístění pomníku tehdy nepanovala shoda a nakonec byl zvolen pozemek na východním okraji Úval u železniční trati[1] v blízkosti dvora Hostína, který bezplatně poskytl kníže Jan II. z Lichtenštejna.

Dne 15. května 1869 byl nový pomník za asistence duchovenstva z okolí a velkého množství lidí posvěcen vikářemPřistoupimi, Františkem Jandou. Slavnostní odhalení pomníku se pak konalo 30. června 1869.[1][3] Účastnil se ho i Bedřich kardinál kníže Schwarzenberg a mnoho dalších duchovních, členové rady hlavního města Prahy, zástupci pražské univerzity, členové výboru pro dostavění chrámu sv. Víta, zástupci Umělecké besedy a Hlaholu, pěvecké sbory z Pardubic, Roudnice a Českého Brodu a samozřejmě i davy lidí z okolí, které neodradilo ani deštivé počasí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kolem sochy vyrostl malý sad, který však nebyl pravidelně udržován. Socha byla prohlášena za kulturní památku. Na konci 20. století byl pomník silně mechanicky poškozen, porostlý mechem a kámen byl zvětralý. Aby nedošlo k úplné zkáze pomníku, rada zastupitelstva města v roce 1995 rozhodla o přemístění sochy a celkové rekonstrukci. Nejprve byl v roce 1996 pomník na původním místě mechanicky očištěn, pak rozebrán a převezen na náměstí Arnošta z Pardubic před dům čp. 18.[1][4] V roce 1997 byl znovu očištěn, dochované kamenné úlomky byly osazeny na měděné čepy a všechna scházející místa domodelována umělým kamenem. Také nápisy na podstavci byly kolorovány v původní cihlové barvě. Od dokončení prací v roce 1997 má zrestaurovaný pomník Arnošta z Pardubic důstojné umístění před rodným domem Marie Majerové v historickém středu města na náměstí,[1] které dnes nese i jeho jméno.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Socha Arnošta z Pardubic na náměstí

Pět set padesát pět centimetrů vysoký pomník je zhotoven z jemnozrnného pískovce.[1] Na dvou kamenných stupních čtvercového půdorysu je umístěn mohutný podstavec, na kterém je nadživotní socha arcibiskupa.[1] Váhu stojící postavy nese pravá noha, levá je pokrčená.[1] Arnošt z Pardubic je oděný do bohatě řaseného splývavého arcibiskupského roucha, v levé ruce drží polorozvinutou listinu a pravou rukou pozvedává roucho.[1] Hranolový podstavec s hladkým soklem je na všech stranách ozdoben vpadlými čtvercovými poli, v jejichž plochách jsou kolorované nápisy.[1] Z čelní strany je napsáno „Arnoštu / z Pardubic“, na bocích je shodný text v německém („Dem Ernst / von / Pardubic“) a latinském jazyce („Ernesto / de / Pardubic“) a na zadní straně je český nápis „Vděčná / vlasť / 1869“.[1] Na čelní straně soklu je nad nápisem umístěn reliéf znaku prvního arcibiskupa pražského vytvořený z myrty nad kříženou berlí s křížem a doplněný dvěma erby.[1] Podstavec završuje odstupňovaná římsa, na kterou navazuje podnoží sochy s reliéfy gotických architektonických prvků.[1] Samotný pomník je ohrazen osmi hranolovitými pilířky, které spojuje železný řetěz.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e f g h i j k l m n socha Arnošta z Pardubic - Památkový Katalog. Památkový katalog [online]. Národní památkový ústav [cit. 2019-10-23]. Dostupné online. 
  2. a b c d e f g h i j CHVOJKA, Karel. Ouvaly.cz. www.ouvaly.cz [online]. Roman Kurucz, 2010-03-04 [cit. 2019-10-23]. Dostupné online. 
  3. Socha Arnošta z Pardubic v Úvalech. Turistika.cz [online]. Turistika.cz s.r.o. [cit. 2019-10-23]. Dostupné online. 
  4. Socha Arnošta z Pardubic. www.mestouvaly.cz [online]. Město Úvaly [cit. 2019-10-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-10-23. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]