Sanktuarium svatého Valentina (Beruň)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sanktunarium svatého Valentina
v Beruni
Kostel v roce 2008
Kostel v roce 2008
Místo
StátPolskoPolsko Polsko
ObecBeruň
Souřadnice
Kostel sv. Valentina v Beruň
Kostel sv. Valentina
v Beruň
Základní informace
Církevřímskokatolická
Diecézekatovická
DěkanátBeruň
FarnostSvatého Bartoloměje apoštola v Beruni
StatusSvaté místo a filiální kostel
Užíváníužíván
ZasvěceníSvatý Valentin
Architektonický popis
Výstavba17. století
Specifikace
Stavební materiáldřevo
Další informace
AdresaBeruň, PolskoPolsko Polsko
Oficiální webOficiální web
Kód památkyA/423/14 a A/478/16
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svaté místo (sanktuarium) a kostel svatého Valentina se nachází v Polsku v Beruni, gmina Beruň, okres bieruńsko-lędziński, Slezské vojvodství a náleží do děkanátu Beruň arcidiecéze katovické, je filiálním kostelem farnosti Svatého Bartoloměje apoštola v Beruni.

Dřevěný kostel je v seznamu kulturních památek Polska pod číslem A/423/14 (A/478/16) [1] a je součástí Stezky dřevěné architektury v Slezském vojvodství.

Sanktuarium sv. Valentina se nacházelo mimo hranice města Beruň (dnes je v centru) a sloužilo do konce 18. století především k pohřbívání osob, které byly nehodné pohřbení na farním hřbitově např. sebevrazi.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Datum vzniku kostela není přesný. První zmínky o kostelu pocházejí z roku 1628 od protestantského pszczyňského děkana Johanna Hoffmanna. Podle něj byl kostel postaven v letech 1623–1626, kdy byl kostel sv. Bartoloměje ve vlastnictví protestantů až (do roku 1645).[2] V letech 1677–1680 zastupoval farní kostel sv. Bartoloměje, který shořel při požáru města Beruň. V této době se rozvinul kult svatého Valentina, který překročil hranice beruňské farnosti. V roce 1725 byla provedená generální oprava kostela. V roce 1845 v Beruni vypukl opět velký požár, který zničil farní kostel a opět byl kostel sv. Valentina farním kostelem. V roce 1929 byl kostel uznán jako kulturní památka. V roce 1942 byla provedena generální oprava vnitřku z iniciativy P. Jana Trochty. Po ukončení druhé světové války byl formálně zahrnut do právní péče státu. V roce 1971 z důvodu vadné elektrické instalace vznikl v kostele požár, který byl záhy uhašen a ihned byly zahájeny opravy. Dne 14. března 1972 byl kostel úmyslně podpálen. Škody byly značné. Byla zničena celá střecha, strop a horní partie bočních stěn. Oprava byla ihned zahájená a v roce 1991 bylo obnoveno šindelové krytí střechy, zavedeno protipožární zabezpečení a zabezpečení proti vloupání. V kostele je uložena relikvie sv. Valentina jejíž pravost je potvrzena dokumentem z 28. ledna 1961. Dne 13. ledna 2015 byl kostel povýšen dekretem katovickým metropolitním arcibiskupem na svaté místo (sanktuarium) svatého Valentina.

V roce 2003 se stal sv. Valentin patronem města Beruň.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Jednolodní orientovaná dřevěná roubená stavba bedněná deskami. Typická architektura dřevěné sakrální stavby Horního Slezska. Loď je zakončena kněžištěm. Střecha kostela je šindelová, sanktusník má šestibokou lucernu zakončenou malou bání. Krucha s malými varhany ze 17. století je podepřena dvěma dřevěnými sloupy. Střecha je sedlová krytá šindelem, stěny kostela jsou pobité deskami.

Interiér[editovat | editovat zdroj]

Na hlavním oltáři se nachází obraz sv. Valentina biskupa uprostřed nemocných z let 1722–1723 a z roku 1907, který představuje výjev sv. Valentina uzdravující slepou dívku od Jana Nyga. Na bocích oltáře jsou vyřezávané polychromované sochy sv. Ambrože a sv. Jana Zlatoústého. Na tabernakulum je krucifix v jehož podstavci jsou uloženy ostatky sv. Valentina. Mezi hlavním oltářem a absidou je ulička, kterou na kolenou obcházejí věřící kolem oltáře. Boční oltář na straně evangelijní je zasvěcen Panně Marii. Strop je bohatě zdoben polychromií, rámován je akantovou bordurou. V rozích jsou obrazy Panny Marie ze svatých míst: Slezské Piekary, Pszczow, Lurdy a Fátima. Nad barokní ambon byl umístěn baldachýn.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sanktuarium św. Walentego w Bieruniu na polské Wikipedii.

  1. Narodowy Instytut Dziedzictwa: Rejestr zabytków nieruchomych – województwo śląskie. [cit.2017-07-27]. Dostupné online. S. 20 (polsky)
  2. a b Sanktuarium św. Walentego - Patrona Miasta Bierunia. www.bierun.pl [online]. [cit. 2017-07-28]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-08-01. (polsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]