Rozrazil trojklaný

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxRozrazil trojklaný
alternativní popis obrázku chybí
Rozrazil trojklaný (Veronica triphyllos)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhluchavkotvaré (Lamiales)
Čeleďjitrocelovité (Plantaginaceae)
Rodrozrazil (Veronica)
Binomické jméno
Veronica triphyllos
L., 1753
Synonyma
  • Veronica digitata
  • Cochlidiospermum digitatum [1]
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rozrazil trojklaný (Veronica triphyllos) je drobná bylinka s azurovými květy rostoucí na výslunných loukách i obdělávaných polích.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Tato poměrně teplomilná rostlina roste téměř v celé Evropě, vyjma severních oblastí Skandinávie. Nejvíce je ale rozšířena v Malé Asii a na Blízkém východě, vyskytuje se také v západní a střední Asii a na severu afrického kontinentuMaroku a Alžírsku.

Tento původně stepní druh roste v České republice roztroušeně v nižších a středních polohách. Nejlépe se mu daří na sušších, písčitých nebo hlinitých půdách s dostatkem humusu. Vyskytuje se na suchých stráních, náspech, rumištích, na úhorech, v obilovinách, víceletých pícninách i na vinicích. Je považován za plevelnou rostlinu, ale ne příliš rozšířenou a škodlivou.[2][3][4]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Poměrně nízká, jednoletá nebo častěji ozimá rostlina s lodyhou vysokou 5 až 30 cm je celá pokrytá žláznatými chlupy. Lodyha se většinou od spodu silně větví do poléhavých nebo vystoupavých odboček, někdy ale vyrůstá jako přímá, nevětvená. Listy jsou dlanitě členité (3 až 5sečné), na líci tmavozelené, na rubu červenofialové. Spodní zubaté listy mají krátké řapíky, prostřední listy lodyhy jsou přisedlé a vstřícné, horní listy jsou přisedlé a vyrůstající střídavě, postupně přecházející v listeny stejného vzhledu.

Čtyřčetné drobné květy, mající v průměru 5 až 8 mm, vyrůstají na stopkáchúžlabí listenů a vytvářejí volný, chudokvětý hrozen. Květní a později plodní stopky jsou stejně dlouhé jako listeny a 2krát delší než kalich. Kalich je na bázi mírně srostlý, jeho podlouhlé až obkopinaté lístky oboustranně hustě žláznaté jsou 4 až 7 mm dlouhé. Kolovitá koruna je vytvořena sytě modrými lístky s tmavšími žilkami po celé délce lístků, je stejně dlouhá jako kalich. V podvečer a za deštivého počasí se koruny uzavírají.

Na dlouhých vztyčených stopkách vyrůstají modrozelené, žláznatě chlupaté tobolky dlouhé asi 7 mm. Jsou okrouhle srdčité, ve spodní polovině nafouklé a na okraji kýlnaté. Obsahují poměrně velká, svraštělá, černá nebo tmavohnědá miskovitá semena asi 2 mm velká.[2][3][4][5]

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Rozmnožuje se výhradně semeny, které vyklíčí většinou ještě ve stejném roce kdy dozrála, semena si podržují klíčivost po více let. Drobná rostlinka přezimuje a brzy po zimě začne vyrůstat, dokud jsou okolní rostliny ještě malé. V březnu až květnu vykvete a krátce po dozrání semen uhyne. Je to typický jarní efemerní plevel.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ZICHA, Ondřej. BioLib.cz: Rozrazil trojklaný [online]. Ondřej Zicha, BioLib.cz, rev. 18,10,2004 [cit. 2012-01-18]. Dostupné online. 
  2. a b ŠILAROVÁ, Petra. DP: Rozšíření rozrazilů ... [online]. Masarykova universita, PřF, Ústav botaniky a zoologie, Brno, rev. 11.05.2010 [cit. 2012-01-18]. Dostupné online. 
  3. a b JÍROVÁ, Alena. BOTANY.cz: Veronica triphyllos [online]. BOTANY.cz, rev. 05.04.2008 [cit. 2012-01-18]. Dostupné online. 
  4. a b Atlas rostlin: Veronica triphyllos [online]. Luboš Pechar, Přírodou.cz, o. s., Praha 6 [cit. 2012-01-18]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  5. a b DEYL, Miloš. Plevele polí a zahrad: Veronica triphyllos. Praha: Československá akademie věd, 1956. 374 s. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]