Restio quadratus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxRestio quadratus
alternativní popis obrázku chybí
Restio quadratus
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné (Liliopsida)
Řádlipnicotvaré (Poales)
Čeleďlanovcovité (Restionaceae)
Rodlanovec (Restio)
Binomické jméno
Restio quadratus
Mast., 1868
Synonyma
  • Schoenus capensis
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Restio quadratus je trávovitá, 1 až 2 m vysoká rostlina rostoucí na jihu AfrikyJihoafrické republice, převážně v provincii Západní Kapsko. Tato dvoudomá, vytrvalá bylina bývá s dalšími, asi devadesáti druhy rodu lanovec, součásti rostlinné formace fynbos.[1][2]

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Vyskytuje se na živinově chudých, hrubozrnných a kyselých půdách, kde jsou srážky kumulované převážně do zimního období a jejich celoroční průměr převyšuje 250 mm. Plně se přizpůsobila výraznému letnímu suchu provázenému občasnými požáry. Nejlépe roste na plném slunci, ve vlhké, ale dobře odvodněné půdě a na místech s pravidelně vanoucími větry zajišťující opylování. Většinou se vyskytuje v nadmořské výšce od 100 až do 1400 m n. m.

Snese krátkodobý pokles teploty pod -5 °C, případně mrazem poškozená nadzemní část obvykle obrazí nebo povyroste nová bylinaoddenku. Obdobně je tomu i při požáru, kdy po shoření lodyhy vyroste z nepoškozené kořenové hlavy nebo oddenku nová rostlina. Oheň je na úrovní terénu nejchladnější a většinu vypadaných semen nepoškodí, naopak jeho kouř mnohonásobně zvyšuje jejich klíčivost. Přirozené škůdce rostliny nemají.[1][3][4]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vytrvalá, dvoudomá bylina s rozvětvenými lodyhami vysokými 1 až 2 metry vyrůstající z dlouhých, plazivých oddenků. Vytvářejí rozsáhlé polykormony a v krátké době může jedna rostlina obsadit prostor o průměru až 1,5 m. Pevné lodyhy jsou na průřezu hranaté, průměrně 5 mm tlusté, hladké, leskle zelené a zajišťují rostlině fotosyntézu. Listy jsou redukované na papírovité, zprvu olivové a později nahnědlé barvy, těsně přitisknuté, vytrvalé pochvy dlouhé 1 až 6 cm, které jsou na konci špičaté. V kolénkách plodných lodyh vyrůstají shluky tenkých, sterilních, větvících se lodyh, které mnohdy vypadající jako listy přesliček.

Jednopohlavné květenství, vyrůstající z paždí listenů u vrcholu lodyhy, se skládá z více než padesáti klásků sestavených do lat chráněných vytrvalým toulcem. Samčí rostlina má 25 až 35 cm dlouhé a 5 až 8 cm široké květenství s eliptickými či vejčitými klásky, které mají krátké stopky nebo přisedají. Klásky bývají dlouhé 4 až 8 mm, široké 2 až 5 mm a mívají tři až osm květů 2 mm velkých. Nerozlišené šupinovité okvětí je asi 2 mm dlouhé a vyrůstá ve dvou kruzích, ve vnitřním jsou kratší. Blanité, vejčité, zašpičatělé plevy, jsou asi 2 mm velké. Samčí květ obsahuje tři tyčinky se žlutými prašníky a zakrnělý semeník. V době kvetení uvolňují prašníky velké množství pylu. Samičí rostlině vyrůstá ve stejnou dobu 20 až 35 cm dlouhé a 8 až 12 cm široké květenství s klásky dlouhými 5 až 10 mm. Klásky obsahují jeden až čtyři květy velké asi 3 mm a jednu až tři vejčité, zašpičatělé plevy dlouhé 3 mm. Stejně dlouhé šupinky okvětí mají na délku 3 mm. V samičím květu jsou tři patyčinky, svrchní jedno až třípouzdrý semeník se třemi pérovitými bliznami. Rostlina neobsahuje nektar a nevonící květy se opylují pylem přenášeným větrem.

Plody jsou drobné, pukavé tobolky obsahující elipsoidní, hnědá, hladká semena asi 1,3 mm velká. Semena souží k rozmnožování, nejlépe klíčí po "ošetření" kouřem. Přirozeně se rozšiřují větrem, významnější živočišné rozsévače nemají. Semenáčky potřebují během prvých dvou měsíců dostatek vláhy, nejlépe vzcházení po vysetí na počátku období dešťů.[1][3][4][5]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Restio quadratus je rostlinou bez valného ekonomického významu. Jeho lodyhy se používají nanejvýše na výrobu hrubých košťat a rohoží, v minulosti sloužil k pokrývání střech primitivních obydlí. Obsahuje v pletivu velké množství taninu a býložravci jej nespásají. Vysazuje se též na svazích pro zpevnění půdy, což svými rozrůstajícími se oddenky dobře splňuje.

Kvetoucí lodyhy se používají jako přízdoba k řezaných květin. Někdy se pěstuje jako zahradní okrasná rostlina, samičí rostliny jsou se svými latami dlouze vytrvalých květů mnohem atraktivnější. Stává se oblíbenou zahradní rostlinou i na severní polokouli, ve středoevropských podmínkách je ovšem nutné zajistit přezimování na mrazuprostém místě. Lodyhy staré tři roky postupně chřadnou, málo kvetou a je vhodné je odříznout na úrovni terénu.[4][5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c GRULICH, Vít. BOTANY.cz: Restio quadratus [online]. O. s. Přírodovědná společnost, BOTANY.cz, rev. 25.01.2013 [cit. 2018-04-10]. Dostupné online. 
  2. HASSLER, Markus. Catalogue of Life: Restio quadratus [online]. Naturalis biodiverzity Center, Leiden, NL, rev. 2018 [cit. 2018-04-10]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-05-31. (anglicky) 
  3. a b SUDA, Jan; SUDOVÁ, Radka. Kapsko — botanický ráj, 4. Trio typických kapských čeledí. S. 164–168. Živa [online]. Academia, Středisko společných činností AV ČR, v. v. i., Praha, 2007 [cit. 10.04.2018]. Čís. 4, s. 164–168. Dostupné online. ISSN 0044-4812. 
  4. a b c GOVAERTS, Rafaël. Restio quadratus [online]. Kew, Royal Botanic Gardens, Richmond, UK [cit. 2018-04-10]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-04-11. (anglicky) 
  5. a b JAMIESON, Hanneke G. PlantZAfrica: Restio quadratus [online]. (SANBI) South African National Biodiversity Institute, Pretoria, ZA, rev. 2002 [cit. 2018-04-10]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]