Ragú

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ragú
Ragoût aux lentilles
Ragoût aux lentilles
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ragú (francouzsky ragoût) je pokrm z nakrájeného dušeného masa, vnitřností nebo výjimečně i zeleniny.[1] Podává se s hustou pikantní omáčkou, která je výsledkem pomalého dušení.

Poprvé se zmiňuje již v roce 1642. Název pochází ze staré francouzštiny, sloveso ragoûter, „dodat, povzbudit chuť“, pův. z latinského gusto, „chutnat“.

Ragú se připravuje z rozmanitých druhů masa (kromě jiného i z drůbeže, zvěřiny i ryb) či zeleniny, pokrájených na kostky stejné velikosti. Tento základ se dusí ve vývaru z ryb, zeleniny nebo masa, někdy v zahuštěné omáčce, obvykle ochucené bylinkami a kořením.

Rozlišují se dva základní druhy ragoût – hnědé a bílé. Hnědé se připravuje z masa osmahlého s trochou mouky na rozpáleném tuku. Bílé ragú se připravuje vařením masa v bílé omáčce na základě čistého vývaru masového nebo zeleninového, zahuštěného smetanou a zásmažkou; omáčka má konzistenci bešamelu.

V širším významu lze výrazem ragoût označit rozmanitá jídla ze surovin rozkrájených na části různé velikosti a dušených v omáčce, podávaných jako samostatné jídlo, příloha nebo druh husté omáčky, jako je např. provensálské ratatouille, italská boloňská omáčka (ragù alla bolognese), maďarské lečo (lecsó) a pörkölt nebo ve střední Evropě populární guláše, anglické stew či polský bigos.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KLIMEŠ, Lumír. Slovník cizích slov. Praha: Státní pedagogické nakladatelství Praha, 1981. 816 s. S. 585. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • JAROSLAV RUNŠTUK A KOLEKTIV. Receptury teplých pokrmů. Hradec Králové: nakladatelství Radek Runštuk, 2005. 600 s. 
  • OTOUPAL, Pavel. Technologie přípravy pokrmů 1. Hradec Králové: nakladatelství Radek Runštuk, 2002. 120 s. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]