Porta Balkanica

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Porta Balkanica
Datum založeníprosinec 2009
Jazykčeština, slovenština, angličtina
Periodicitaodborný časopis, půlročník
FormátB5 (od roku 2011)
Země původuČeskoČesko Česko
Sídlo redakceArna Nováka 1
Brno 602 00
Klíčové osoby
MajitelPorta Balkanica, o. s.
VydavatelPorta Balkanica
Odkazy
ISSN1804-2449
WebOficiální stránky
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Časopis Porta Balkanica s podtitulem Časopis věnovaný zemím Balkánu a jihovýchodní Evropy je jediný[zdroj⁠?] balkanistický časopis v České republice a na Slovensku.

Zaměření[editovat | editovat zdroj]

Porta Balkanica se věnuje dvanácti zemím: Slovinsku, Chorvatsku, Bosně a Hercegovině, Srbsku, Černé Hoře, Kosovu, Albánii, Severní Makedonii, Řecku, Bulharsku, Rumunsku a Turecku. Přináší odborné články v celém spektru humanitních věd (filologie, historie, politologie, etnologie, literární věda, lingvistika, religionistika, sociologie, hudební a filmová věda), z jejichž poznatků těží balkanistika jako interdisciplinární věda. Stejně tak je ale v časopisu vyhrazen i jistý prostor pro reportáže, překlady beletrie, recenze, eseje a také přehled nově vydaných publikací a souhrn dění na Balkáně za uplynulé období.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vydavatelem časopisu Porta Balkanica je stejnojmenné občanské sdružení se sídlem v Brně. Iniciativa založení časopisu vzešla z prostředí studentů, absolventů a některých pedagogů balkanistiky a jihoslovanských filologií na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity. První číslo časopisu vyšlo v prosinci 2009, od roku 2011 procházejí všechny původní vědecké články nezávislým recenzním řízením.

Cíle[editovat | editovat zdroj]

Porta Balkanica si klade za cíl přispět k racionálnímu a kritickému myšlení o Balkánu a jihovýchodní Evropě. Směřuje k hledání vzájemných vztahů mezi jednotlivými národy a především o dialog odborníků, kteří se jimi zabývají. V roce 2014 byl časopis zařazen na Seznam recenzovaných neimpaktovaných periodik v ČR.[zdroj⁠?]

Složení mezinárodní redakční rady[editovat | editovat zdroj]

Předsedou mezinárodní redakční rady časopisu Porta Balkanica je od roku 2010 český balkanista doc. PhDr. Václav Štěpánek, Ph.D. (Masarykova univerzita, Brno). Dalšími členy rady jsou Ao. Univ.-Prof. Dr. Gero Fischer (Institut für Slawistik, Universität Wien – Rakousko), PhDr. Ján Jankovič, CSc. (Ústav svetovej literatúry Slovenskej akadémie vied, Bratislava – Slovensko), dr. Lindita Rugova (Fakulteti i Filologjisë, Universiteti i Prishtinës, Prishtina – Kosovo), prof. PhDr. Jan Rychlík, DrSc. (Ústav českých dějin, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, Praha – ČR) a dr. Slobodan Selinić (Institut za noviju istoriju Srbije, Beograd – Srbsko).

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]