Portál:Hudba/Článek/2012/8.

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pokrevní bratři v provedení Městského divadla Brno

Pokrevní bratři (v originále Blood Brothers) je anglický muzikál, jehož autorem je William Russell. Námětem mu byla novela Alexandra Dumase staršího Korsičtí bratři (v originále Les frères corses) z roku 1844. Muzikál je založen na tzv. dědičnosti proti prostředí. Hlavními hrdiny jsou dva chlapci, dvojčata, která jsou hned po narození od sebe odloučena a každé z nich vyrůstá v jiném, dosti odlišném, sociálním prostředí. Oba dva se zamilují do stejné dívky, což vyústí v tragický konec.

Premiéru měl muzikál v West End theatre roku 1983, získal také cenu Olivier Award za nejlepší nový muzikál. Následovaly další produkce v Austrálii, na Brodwayi, ve Velké Británii či v USA. V Československu měl premiéru v roce 1993 na Nové scéně v Bratislavě. V České republice ho jako první uvedlo v roce 2003 Východočeské divadlo Pardubice. Dále u nás uváděly muzikál divadla v Uherském Hradišti, Plzni, Praze, Olomouci, Liberci a Brně. V Městském divadle Brno měli Pokrevní bratři premiéru 2. června 2012 a jejich režisérem je Stanislav Moša.

Muzikál je rozdělen na dvě dějství, v každém z nich je jedenáct písní. Nejvýznamnější písní celého díla se stala píseň „Tell me it's not true (Řekni, že to není pravda)“, kterou nazpívala pro rádia Barbara Dicksonová.