Amundsen–Scott (polární stanice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Amundsen-Scott
Amundsen-Scott
Lokalizace stanice na Antarktidě

Polární stanice Amundsen–Scott (anglicky Amundsen–Scott South Pole Station) je americká výzkumná stanice umístěná 100 m od Jižního zemského pólu v Antarktidě. Nedaleko stanice se nachází takzvaný Ceremoniální Jižní pól, kde vlají vlajky několika států spolupracujících na stanici a také speciální plaketa.[1]

Pojmenována byla na počest Roalda Amundsena (jako první stanul v roce 1911 na jižním pólu) a jeho velkého soupeře Roberta F. Scotta (stanul na jižním pólu 17. ledna 1912 a na zpáteční cestě zahynul).

Speciální tradicí na stanici je pak 300 Club, jehož členové museli absolvovat nejdříve pobyt v sauně rozehřáté na teplotu 200 °F a poté vyjít ven do teploty nejvýše −100 °F.[1]

Budování stanice[editovat | editovat zdroj]

Byla vybudována osmnáctičlennou skupinou z amerického námořnictva v listopadu 1956, od té doby byla permanentně obývána a udržována. V roce 1975 k ní přibyl Geodetický dóm – stavba ve tvaru kulového vrchlíku, 16 metrů vysoká, 50 metrů v průměru, která se stala hlavní budovou stanice a ke které byly roku 2003 přistavěny nové budovy vyvýšené stanice (Elevated station).

Fungování stanice[editovat | editovat zdroj]

Letecký pohled na nové budovy stanice před dokončením (leden 2005)

V létě počet obyvatel stanice typicky převyšuje 200, přes zimu zůstává 80–90 lidí. Stanice je zcela soběstačná, energii dodávají tři elektrické generátory, poháněné motorem na kerosin.

Dopravní spojení[editovat | editovat zdroj]

Po stavbě geodetického dómu bylo zahájeno mezi stanicí a ostatním světem letecké spojení, kvůli čemu byla upravena 3 658 m dlouhá přistávací dráha. Letecké spojení na Amundsen–Scott je zajištěno přes další stanici, McMurdo, která má pravidelná letecká spojení s Novým Zélandem.

Výzkum[editovat | editovat zdroj]

Výzkumná činnost stanice zahrnuje následující vědní obory:

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Amundsen-Scott South Pole Station na anglické Wikipedii.

  1. a b Naked Scientists Race Around This South Pole Marker Every Winter. Atlas Obscura [online]. [cit. 2024-01-05]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]