Pavol Kurhajec

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pavol Kurhajec
Paul Kurhajec
Osobní údaje
Datum narození30. prosince 1941 (82 let)
Místo narozeníBratislava SlovenskoSlovensko Slovensko
StátČeskoslovensko
Sportovní údaje
KlubTJ Žižka Bratislava (zač)
TJ Slávia Bratislava VŠ (1961-63)
ASD Dukla Praha (1963-65)
TrenéřiOtokar Urban (Slavia UK)
Zdeněk Jelínek (repr.)
Disciplínaplavání
Pref. plavecký stylmotýlek, kraul
Účast na LOHbez účasti
Údaje v infoboxu aktuální k roku 2022
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pavol (Paul) Kurhajec (30. prosince 1941 Bratislava) je bývalý československý sportovní plavec a moderní pětibojař. Civilním povoláním dentista.

Narodil se do rodiny bratislavského gynekologa Theodora Kurhajce. Jeho matka německé národnosti Johanna v mládí závodně plavala. Společně se svým starším bratrem Petrem začínal jako moderní pětibojař v klubu Žižka Bratislava. Od roku 1961 se však začal specializovat na jednu z disciplín moderního pětiboje plavání ve vysokoškolském plaveckém klubu Slávia.[1] Jeho hlavní tratí se stal olympijských 200 m motýlek.

V roce 1962 startoval na mistrovství Evropy ve východoněmeckém Lipsku, kde na 200 m motýlek nepostoupil z rozplaveb do dalších bojů. Na pozim 1963 nastoupil základní vojenskou službu do sportovní roty při Dukle Praha, ale v olympijské sezóně 1964 do kvalifikace na olympijské hry v Tokiu nezasáhl.

V šedesátých letech dvacátého století z Československa emigroval. Usadil se v Rakousku nedaleko Vídně v obci Gaweinstal, kde si otevřel zubní ordinaci. V roce 2005 odešel do důchodu.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]