Pavel Antonovič Gromnickij

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pavel Antonovič Gromnickij
Narození15. prosince 1889
Gromnica, Dněpropetrovská oblast
Ruské impériumRuské impérium Ruské impérium
Úmrtí28. srpna 1977 (ve věku 87 let)
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Místo pohřbeníHřbitov Malvazinky
Povolánímalíř
PodpisPodpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pavel Antonovič Gromnickij (ukrajinsky Павло Антонович Громницький) (15. prosince 188928. srpna 1977 Praha) byl ukrajinský malíř 20. století.[1]

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Narodil se na Ukrajině ve vesnici Gromnica v Dněpropetrovské oblasti (dříve Jekatěrinosovská provincie). Během občanské války bojoval na straně nezávislé Ukrajiny a později byl v Československu držen v táboře pro internované vojáky v okolí Josefova.

Studoval na Akademii umění v St. Petěrburgu u krajinkáře Nikolaje Nikanoroviče Dubovského (rusky Николай Никанорович Дубовский). V roce 1922 zavítal do Prahy, kde navštívil ateliér krajináře Ferdinanda Engelmüllera a Ukrajinskou akademii výtvarných umění. Od roku 1923 do roku 1925 studoval v dílně Henriho Matisse v Paříži, který mu spolu s podporou Pabla Picassa, umožnil zorganizovat osobní výstavu v Paříži v roce 1925. Cestoval do Itálie, Indie, Tibetu, Japonska, Ameriky a na pozvání norského krále pracoval také v Oslu (díky výstavě v Paříži (1925) podporované H. Matissem a P. Picassem). V roce 1928 se vrátil do Prahy, kde se stal známým autorem mnoha krajin, zátiší a portrétů. Například pro interiér sanatoria ve Starém Smokovci na Slovensku namaloval 2 monumentální obrazy Tater. Pár děl vytvořil pro Parlament Československa.

Staré Město pražské

Mezi jeho díla patří např. obraz Staré Město pražské. Je také autorem projektu památníku karpatsko-ruského spisovatele Alexandra Duchnoviče v Prešově (1963).

Osobní výstavy v různých letech se konaly v Paříži, Vídni a Praze. V roce 1952 se vrátil do Prahy, kde tvořil a žil dalších 25 let, než 28. srpna 1977 zemřel. Je pohřben na hřbitově Malvazinky v Praze.[2] Jeho práce jsou v muzeích a soukromých sbírkách na Ukrajině, v České republice, Francii, Norsku a Spojených státech amerických. Mnoho prací je v Muzeu ukrajinské kultury ve Svidníku, kde se v roce 1989 konala pamětní výstava.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • 1993 Nový slovník československých výtvarných umělců (II. díl; L - Ž), Výtvarné centrum Chagall, Ostrava
  • 1999 Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950-1999 (III. H), Výtvarné centrum Chagall, Ostrava

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Искусство и архитектура русского зарубежья - ГРОМНИЦКИЙ Павел Антонович. artrz.ru [online]. [cit. 2017-12-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. PELENSKA, Oksana. Ukrainskyj portret na tli Prahy: ukrainske mystecke seredovyšče v mižvojennij Čecho-Slovaččyni. New York: Naukove Tovaristvo im. Ševčenka v Ameryci [u.a], 2005. ISBN 80-7050-469-2.