Přírodní park Údolí Bystřice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní park
Přírodní park Údolí Bystřice
Přírodní rezervace Hrubovodské sutě
Přírodní rezervace Hrubovodské sutě
Základní informace
Vyhlášení1995
Rozloha125,8 km²
Poloha
StátČeskoČesko Česko
Okresokres Olomouc, okres Bruntál
UmístěníOderské vrchy, Nízký Jeseník
Souřadnice
Přírodní park Údolí Bystřice
Přírodní park Údolí Bystřice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Přírodní park Údolí Bystřice se nachází v biologicky a geologicky velmi zajímavém údolí řeky Bystřice (přítok řeky Morava, povodí řeky Dunaj) a jejím okolí. Park se nachází v pohoří Nízký Jeseník a téměř celá část parku se nachází v Bruntálské vrchovině a Domašovské vrchovině a malé okrajové části také v pohoří Oderské vrchy. Bystřice vytvořila hluboké skalnaté údolí s kaňony, skalními ostrohy, výchozy, sutěmi a kamennými moři. V parku jsou také vlhké louky, mokřady, rašeliniště, suťové lesy, husté lesy místy připomínající prales, doklady vulkanismu, důlní činnosti (kámen, rudy), horské potoky a louky a samozřejmě také divoká řeka. Na území přírodního parku jsou také četná chráněná území, které zajišťují ochranu chráněných rostlinných a živočišných společenstev. Mezi zvlášť chráněná území patří Přírodní rezervace Hrubovodské sutě a Přírodní památka Kamenné proudy u Domašova. Zajímavé jsou také vývěvy minerálních vod, kulmské fosilie, ichnofosilie a doklady dřívější vulkanické a ledovcové činnosti. Hlavní část podloží parku tvoří kulmy (sedimentární horniny - především břidlice, prachovce, slepence a droby) a horniny vulkanického původu (čedič, mandlovcový spilit). Park byl založen v roce 1995 a má rozlohu 125,8 km2.[1][2][3]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Park zahrnuje celou horskou část toku řeky Bystřice a téměř celou délku toku řeky Bystřice a to od jejího pramene (jihovýchodně od Ryžoviště), přes Domašov nad Bystřicí, Magdalénský Mlýn, Panský Mlýn, Smilovský Mlýn, Hrubou Vodu, Hlubočky a končí u Velké Bystřice. Do přírodního parku také patří obce Lošov, Radíkov, Pohořany, Jívová, Ondrášov, Dětřichov nad Bystřicí. Většina přírodního parku se nachází v Olomouckém kraji (okres Olomouc) a severní část patří do Moravskoslezského kraje (okres Bruntál).

Nejvyšším bodem přírodního parku je svah pod vrcholem bezejmenného kopce jižně od pramene Bystřičky s nadmořskou výškou 701 m (vrchol tohoto kopce se nachází mimo přírodní park). Nejvyšším vrcholem kopce v parku je Dětřichovský kopec s nadmořskou výškou 691 m, druhým nejvyšším vrcholem kopce je Zálesí (657 m) a třetím nejvyšším pak Hamberk (640 m). Mezi další "známé" vrcholy patří Jedová (633 m), která je pátým nejvyšším vrcholem parku. Nejnižším bodem parku je koryto řeky Bystřice ve Velké Bystřici s nadmořskou výškou 245 m.

Část východní hranice parku také tvoří vojenský újezd Libavá.

Zajímavé jsou také vysoké mosty a tunely železniční tratě Olomouc - Krnov (Opava), která se vine vysoko nad řekou.[1]

Územím přírodního parku vede síť turistických stezek a cyklostezek, z nichž nejvýznamnější je asi naučná stezka Údolím Bystřice.[1][2][4]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Přírodní park Údolí Bystřice - Střední Morava. www.strednimorava-tourism.cz [online]. [cit. 2021-09-11]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-09-11. 
  2. a b www.kudyznudy.cz. Dostupné online. 
  3. Dostupné online. 
  4. S.R.O, Turistika cz. Přírodní park Údolí Bystřice v Nízkém Jeseníku. www.turistika.cz [online]. [cit. 2021-09-11]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]