Ojašio

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek pojednává o mořském proudu. Možná hledáte: Třída Ojašio – třída ponorek Japonských námořních sil sebeobrany.
Proud Ojašio se u ostrova Hokkaidó setkává s proudem Kurošio

Ojašio (japonsky 親潮 neboli „Rodičovský proud“; rusky Курильское течение[1]) zvaný též Kurilský proud je studený subarktický mořský proud v severozápadní části Tichého oceánu. Směřuje od východního pobřeží Kamčatky podél Kurilských ostrovů směrem na jihozápad.[2]

Jeho vody proudí ze Severního ledového oceánu a pokračují Beringovým mořem na jih a dále Beringovým průlivem do Tichého oceánu a Ochotského moře, kam přivádějí studené vody ze Severního ledového oceánu. Ochlazují tak ostrov Hokkaidó a severní část největšího japonského ostrova Honšú. Východně od Japonska se přibližně na 40° severní šířky Ojašio střetává s teplým proudem Kurošio,[1][2] přičemž vzniká pomalý severopacifický proud.

Proud Ojašio významně ovlivňuje podnebí ruského Dálného východu, zejména poloostrovů Kamčatky a Čukotky, kde je severní hranice lesa posunuta až o 10 stupňů na jih v porovnání se zeměpisnou šířkou, kam až může les zasahovat v sibiřském vnitrozemí. Na jaře a v létě je zde totiž zásluhou proudu značně snížená teplota vzduchu, což znesnadňuje růst stromů.[2] Vladivostok je jeho zásluhou nejjižnějším přístavem, který v zimním období zamrzá a potřebuje k udržení provozu v této době pomoc ledoborců. Na druhé straně na živiny bohaté vody proudu Ojašio jsou možná nejbohatším lovištěm ryb na světě a zamrzání Vladivostoku nemá téměř žádný vliv na bohatost úlovků v Ochotském moři, protože díky vysokým přílivům jeho vody nezamrzají tak snadno.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Oyashio Current na anglické Wikipedii.

  1. a b Деев, М. Г. Velká ruská encyklopedie [online]. Ruská akademie věd [cit. 2020-04-09]. Heslo КУРИ́ЛЬСКОЕ ТЕЧЕ́НИЕ. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-04-11. (rusky) 
  2. a b c Slovník.cmes.cz

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]